Η σημερινή εικόνα του Φράγματος Βαλσαμιώτη – Το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του

18.37

Η κατασκευή του φράγματος Βαλσαμιώτη ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2014 με χρηματοδότηση από δύο κοινοτικά πλαίσια στήριξης. Τα εγκαίνια του φράγματος έγιναν τον Μάρτιο του 2014 και θεωρείται το μεγαλύτερο και υψηλότερο φράγμα στην κατηγορία του στην Ελλάδα. Στοίχισε συνολικά σαράντα εκατομμύρια ευρώ.

Εδώ και χρόνια το φράγμα λειτουργεί με 700.000 κυβικά μέτρα νερό , ενώ η χωρητικότητα του είναι για 6 εκατομμύρια. Τώρα με τη φετινή ανομβρία είναι στα 500.000 κυβικά.

Το 2015 όταν και γέμισε εμφανίστηκαν οι πρώτες διαρροές που ήταν της τάξης των 700 κυβικών ανά ώρα Το 2017 , μετά από παρεμβατικά έργα έγινε η δεύτερη πλήρωση του Φράγματος που περιόρισαν τις διαρροές νερού στα τριακόσια κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα, ποσότητα ξανά πέραν του επιτρεπόμενου ορίου. Ο ΟΑΚ περιμένει από τις μελέτες που έχει από το 2022 ξεκινήσει να δει το αν είναι συμφέρον να αποκατασταθεί χωρίς εκτεταμένες διαρροές το Φράγμα. Σίγουρα δε θα γεμίσει στα 6 εκατομ. κυβικά αλλά τουλάχιστον να ξεπεράσει τα 3, λέει ο Άρης  Παπαδογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ.

Να θυμίσουμε πως το φράγμα Βαλσαμιώτη εξασφαλίζει νερό άρδευσης για μια περιοχή που ξεκινά από την Αγιά και φτάνει μέχρι το Κολυμπάρι, ενώ οι  δυνατότητες του στα 6 εκατ. κυβικά θα μπορούσαν να καλύψουν ακόμη και το Ακρωτήρι.

Τα αποτελέσματα της προμελέτης αναμένονται στα τέλη του χρόνου, για τις παρεμβάσεις αποκαταστάσεων των διαρροών.  Στις αρχές του επόμενου έτους ο ΟΑΚ αναμένει και την οριστική μελέτη από τον ιδιώτη μελετητή για να διαπιστώσει το εάν το ποσό της αποκατάστασης ανταποκρίνεται στο όφελος, δηλαδή στα τουλάχιστον 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό.