Χανια
Η Δημοτική Αγορά χτίστηκε πριν από 111 χρόνια για να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό
Γνωρίζατε ότι η Δημοτική Αγορά χτίστηκε για να λυθεί το κυκλοφοριακό στο κέντρο των Χανίων; Ότι επιλέχθηκε να ανατιναχθούν τα τείχη στον προμαχώνα για να επεκταθεί η πόλη προς τα νότια; Σήμερα που συμπληρώνονται 111 χρόνια από τα εγκαίνια της στο πλαίσιο του εορταστικού κλίματος της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναφέρθηκε στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου του 1908.
Το κτήριο της δημοτικής αγοράς επηρεάστηκε από τα κτίρια της λεγομένης “εποχής του σιδήρου” του τέλους του 19ου αι. που χαρακτηρίζει την βιομηχανική επανάσταση. Ο Αρχιτέκτονας Δανδράκης τη σχεδίασε στο πλαίσιο μιας εργασίας μετά από επίσκεψη του στο Εξωτερικό.
Σήμερα αν κάποιος έλεγε ότι θα έπρεπε να ανατιναχτεί με δυναμίτη αρχαίο μνημείο για να χτιστεί κάτι άλλο, θα τον χαρακτήριζαν τρελό αλλά το 1911 όταν και ξεκίνησαν οι εργασίες χαρακτηρίστηκε αναγκαίο και ο επιπρομαχώνας θάφτηκε με χιλιάδες κυβικά χώμα, πάνω στον οποίο πάτησε η είσοδος της αγοράς
Η Δημοτική Αγορά Χανίων, των 4.000 τ.μ., είναι η «καρδιά» της πόλης. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να κτιστεί και δύο χρονιά μετά την έναρξη των εργασιών ανακατασκευής της αποτελεί στοίχημα το αν θα είναι έτοιμη στα 2,5 χρόνια, καθώς ακόμα απομένουν πολλές εργασίες για να πάρει την τελική της μορφή.
Η δημοτική αγορά πριν από 111 χρόνια με (κατάρριψη του φρουρίου, επιχωμάτωση της τάφρου, αποζημίωση ιδιοκτητών, κατασκευή υποστέγων, κ.λ.π.) κόστισε 320.000 δρχ. με την Τράπεζα Κρήτης να εγκρίνει την παροχή δανείου 300.000 δρχ. και υποθήκη το ίδιο το κτίσμα και τα μελλοντικά ενοίκια των καταστημάτων Σήμερα η ανακαίνιση της κοστίζει 14 εκατομμύρια ευρώ.
Το 1980, η Δημοτική Αγορά Χανίων χαρακτηρίσθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο μνημείο.