Χανια
Γιανουκόβιτς: Θα συνεχίσω να μάχομαι, δεν θα ζητήσω στρατιωτική βοήθεια
«Σκοπεύω να συνεχίσω τον αγώνα για το μέλλον της Ουκρανίας, παρά τον τρόμο και τον φόβο» είπε ο Γιανουκόβιτς.
Μιλώντας από τη ρωσική πόλη, Ροστόφ-ον-Ντον, ο Γιανουκόβιτς είπε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραμείνει «ενωμένη και αδιαίρετη» και τόνισε ότι η Κριμαία θα πρέπει να παραμείνει τμήμα της Ουκρανίας, διατηρώντας παράλληλα την αυτονομία της.
Είπε ότι δεν έχει συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο, αλλά τόνισε ότι μίλησαν τηλεφωνικά και ότι συμφώνησαν να συναντηθούν. «Με εκπλήσσει η σιωπή του Πούτιν για την Ουκρανία» πρόσθεσε.
Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι «δεν ανετράπη», αλλά αναγκάστηκε να φύγει από το Κίεβο εξαιτίας απειλών για τη ζωή του.
Είπε ότι εκδιώχθηκε από την εξουσία από «νεαρούς νεο-φασίστες τραμπούκοι» και κατηγόρησε για την κρίση τη Δύση, η οποία ήθελε να ικανοποιήσει τους διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτησή του.
Τόνισε ότι ανομία και χάος ακολούθησαν τη συμφωνία που είχε υπογράψει με τους πολιτικούς του αντιπάλους την περασμένη Παρασκευή, η οποία είχε ως στόχο να θέσει τέλος σε τρεις μήνες πολιτικής αναταραχής. Εγκατέλειψε τη χώρα αργότερα την ίδια ημέρα.
«Δεν μπορώ να βρω τις λέξεις να χαρακτηρίσω τη νέα ηγεσία. Πρόκειται για ανθρώπους που υποστηρίζουν τη βία» δήλωσε και χαρακτήρισε παράνομο το ουκρανικό Κοινοβούλιο.
Παράνομες χαρακτήρισε και τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, λέγοντας ότι δεν θα λάβει μέρος σε αυτές.
Πρόσθεσε ότι η μόνη έξοδος από την κρίση είναι να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία που υπεγράφη την προηγούμενη Παρασκευή, μετά από διαβουλεύσεις με τρεις Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών.
Είπε, επίσης, ότι σκοπεύει να επιστρέψει στην Ουκρανία, μόλις του δοθούν διεθνείς εγγυήσεις.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ντρέπεται για τα όσα έγιναν στην Ουκρανία, απάντησε: «Ναι. Ζητώ συγγνώμη που δεν διατήρησα την εξουσία και τη σταθερότητα στη χώρα».
Κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να διώξουν τις νέες Αρχές της Ουκρανίας, «πριν να είναι πολύ αργά».
«Δεν έδωσα εντολή να πυροβολήσουν διαδηλωτές»
Ο Γιανουκόβιτς είπε ότι δεν διέταξε την αστυνομία να πυροβολήσει διαδηλωτές και έριξε την ευθύνη της αιματοχυσίας στους διαδηλωτές.
Ερωτηθείς για τη Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία αφέθηκε ελεύθερη το Σάββατο, είπε ότι δεν ήθελε το κακό της, αλλά πρόσθεσε ότι η συμφωνία φυσικού αερίου που υπέγραψε η Ρωσία με την Τιμοσένκο προκάλεσε 20 δισεκατομμύρια ζημιά στην χώρα.
Newsroom ΔΟΛ