Γάζα: Καταλύτης εξελίξεων το διεθνές μπλόκο στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

10.59

Συγκρατημένα αισιόδοξος για εκεχειρία στη Γάζα εμφανίζεται ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά από 14 μέρες επιχειρήσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 640 ανθρώπους από την παλαιστινιακή πλευρά και 31 από το Ισραήλ.



ΗΠΑ και ΟΗΕ καλούν τις δύο πλευρές σε συνομιλίες

Όπως αναφέρει ο Guardian, σε βιντεοκλήση από τη Ραμάλα προς την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ίσως επέλθει συμφωνία, χωρίς πάντως να θέλει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες «σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή». 



Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και ΕΕ καλούν τις αεροπορικές εταιρείες να μην πετούν προς το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, μέχρι νεωτέρας.



Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας (AESA) συνέστησε στο σύνολο των ευρωπαϊκών εταιρειών να σταματήσουν να εξυπηρετούν το «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ.



Είχε προηγηθεί η απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA), η οποία απαγόρευσε για 24 ώρες στις αμερικανικές εταιρείες να πετούν προς ή από το Ισραήλ, όταν έγινε γνωστό ότι ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα έπληξε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο.



Είναι η πρώτη φορά από τον πόλεμο του Κόλπου, το 1990-1991, που τέτοια μέτρα θίγουν το Ισραήλ.



Οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους εμμένουν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ασφάλειας στον εναέριο χώρο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Νετανιάχου μίλησε το βράδυ της Τρίτης με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και του ζήτησε να αναλάβει δράση, ώστε να αποκατασταθούν οι πτήσεις των αμερικανικών εταιρειών προς το Ισραήλ.



Ωστόσο ο Κέρι, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο, είπε στον Νετανιάχου πως κίνητρο της απαγόρευσης αυτής είναι η προστασία των αμερικανών πολιτών.



Ο τέως δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, αψήφησε την απαγόρευση και ανακοίνωσε πως παίρνει το αεροπλάνο για το Τελ Αβίβ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ισραήλ.



Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οι αποφάσεις των αεροπορικών εταιρειών να ματαιώσουν τις πτήσεις τους προς και από το Ισραήλ, ενδεχομένως να λειτουργήσει καταλυτικά στις εξελίξεις των επόμενων ημερών, καθώς λόγω αυτού του μέτρου πλήττεται η οικονομία και η τουριστική βιομηχανία του Ισραήλ.

Ο απολογισμός μετά από 14 μέρες επιχειρήσεων



Σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία πρώτων βοηθειών, ο απολογισμός των νεκρών από τι; 8 Ιουλίου έχει φθάσει τους 636 νεκρούς, αλλά ο αριθμός αυτός είναι δύσκολο να επαληθευθεί δεδομένου του χάους που επικρατεί στη Γάζα.



Περίπου 3.700 άνθρωποι είναι τραυματίες ενώ 100.000 εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ.



Το πρωί της Τετάρτης, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν 32χρονο Παλαιστίνιο στο χωριό Χουσάν στη Δυτική Όχθη, ανακοινώθηκε από πηγές στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.





Οργή Αμπάς για τις ισραηλινές επιχειρήσεις

Σε τηλεοπτική ομιλία του με ασυνήθιστα σκληρό τόνο, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποσχέθηκε πως «θα διωχθούν όλοι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα εναντίον του λαού μας, όσος χρόνος κι αν χρειασθεί». Οι ισραηλινές δυνάμεις «παραβίασαν όλους τους διεθνείς νόμους και την ανθρώπινη ηθική» στη Γάζα, τόνισε ο Αμπάς. «Είμαστε γεμάτοι οργή και δεν θα ξεχάσουμε ούτε θα συγχωρήσουμε ποτέ», πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κατά την έναρξη μιας έκτακτης συνεδρίασης της παλαιστινιακής ηγεσίας στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η παλαιστινιακή ηγεσία που συνεδρίασε στη διάρκεια της νύκτας στη Ραμάλα ζήτησε να πραγματοποιηθούν «λαϊκές διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τη Γάζα και την Αντίσταση».

Στη Νέα Υόρκη, ο παλαιστίνιος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι «απέτυχε στην υποχρέωσή της να προστατεύει τους αμάχους σε καιρό πολέμου».

tanea.gr