Χανια
Γ. Φίλης: Για να θησαυρίζουν λίγοι.. υποφέρουν οι πολίτες και ο πλανήτης καταστρέφεται
Το γιατί τα σεισμογραφικά πλοία που κάνουν έρευνες για τους υδρογονάνθρακες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης δεν εκδίδουν NAVTEX για να γνωρίσει ο καθένας επίσημα το που κινούνται αναρωτιούνται περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οι κινήσεις αυτές προβληματίζουν και τελικά θα οδηγήσουν τελικά σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα τονίζει ο πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννης Φίλης.
Σε τρεις μέρες στις 6 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής για το κλίμα του ΟΗΕ στην Αίγυπτο. Εκεί όλοι στη θεωρία θα πουν το τι μπορεί να γίνει για να προστατευτεί από την ραγδαία κλιματική αλλαγή ο πλανήτης αλλά στην πράξη δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι τονίζει ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης αφού τα κέρδη των εταιρειών που εμπορεύονται ορυκτούς πόρους είναι τεράστια.
Δεν είναι μόνο η ρύπανση του περιβάλλοντος που επιταχύνει την κλιματική αλλαγή είναι και η απειλή της βιοποικιλότητας αφού σε αυτά τα οικόπεδα υδρογονανθράκων κινούνται φάλαινες φυσητήρες που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Τόσο η Greenpeace όσο και οι άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν προσφύγει από το 2019 στο ΣτΕ για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης της περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος για την έρευνα και την εξόρυξη των υδρογονανθράκων δυικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η υπόθεση εκδικάστηκε χτες και τις επόμενες μέρες αναμένεται η απόφαση.