Φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα υψώνει η ΠΓΔΜ

15.03

Συρμάτινο φράχτη στα νότια σύνορα με την Ελλάδα άρχισε να στήνει ο στρατός στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να περιορίσει τις προσφυγικές ροές.

Στρατιώτες άρχισαν να τοποθετούν μεταλλικούς στύλους στο έδαφος και να ξεδιπλώνουν συρματόπλεγμα, υψώνοντας φράχτη παρόμοιο με αυτόν που ύψωσε η Ουγγαρία στα νότια σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία προκειμένου να σταματήσει το κύμα των προσφύγων.

«Πρωινές ώρες άρχισαν από την πλευρά της ΠΓΔΜ εργασίες κατασκευής φράχτη με συρματόπλεγμα σε μήκος τριών-τεσσάρων χιλιομέτρων μεταξύ της όχθης του Αξιού ποταμού και του όρους Πάικο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή της αστυνομίας του Κιλκίς η οποία έχει την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων στην περιοχή της Ειδομένης όπου συρρέουν καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες με σκοπό να προωθηθούν στα Σκόπια και από εκεί στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

«Εργάζονται γύρω στα 500 άτομα με στρατιωτικές φόρμες, τα οποία τοποθετούν μεταλλικούς σωλήνες ύψους ενάμισι μέτρου και σε απόσταση τριών μέτρων μεταξύ τους. Ήδη έχουν τοποθετήσει συρματόπλεγμα σε απόσταση εκατό μέτρων από την πλευρά του Αξιού» πρόσθεσε.

«Τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα και τώρα με τον φράχτη ακόμα χειρότερα. Χιλιάδες άνθρωποι καταφθάνουν και αναγκάζονται να κοιμούνται σε σκηνές μέσα στη βροχή και το κρύο. Να γίνεται ο έλεγχος στην Αθήνα και να έρχονται εδώ μόνο πρόσφυγες και όχι οικονομικοί μετανάστες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παιονίας, στον οποίο υπάγεται η Ειδομένη, Χρ.Γκουτενούδης.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Αντώνης Ρήγας, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Αγριεύει η κατάσταση χθες το βράδυ διανυκτέρευσαν 2.500 άτομα σε σκηνές που χωρούν μόνο 1.500. Σε λίγο θα αρχίσουν οι επιδημίες και οι αρρώστιες» είπε.

Το ενδεχόμενο τοποθέτησης του φράχτη αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας πριν δύο εβδομάδες. Δόθηκε, μάλιστα, εντολή στον στρατό της χώρας να αρχίσει τις προετοιμασίες για τον καθαρισμό και την προετοιμασία του εδάφους στο τμήμα των συνόρων που θα τοποθετηθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, ο φράχτης δεν θα στοχεύει στο κλείσιμο των συνόρων αλλά στον περιορισμό των προσφυγικών ροών, σύμφωνα και με τον αριθμό προσφύγων και των μεταναστών που θα δέχονται οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες αυτοί κατευθύνονται.

Σημειώνεται πως το πρωί του Σαββάτου έφτασαν στον Πειραιά περίπου 2.000 πρόσφυγες που είχαν επιβιβαστεί σε πλοία στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.