Χανια
Φουντώνει ξανά ο «Ψυχρός Πόλεμος» για την Ουκρανία
26 Ιαν 2015 10.39
Πυκνώνουν εκ νέου τα σύννεφα πάνω από τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ από τη μία και Ρωσίας από την άλλη με αφορμή τις επιθετικές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν και πάλι οι φιλορώσοι αντάρτες στην Ανατολική Ουκρανία.
Η επίθεση στη Μαριούπολη το περασμένο Σάββατο άφησε πίσω της 30 νεκρούς, ενώ η επιχείρηση στην πόλη Ντεμπαλτσέβε έχει ήδη ξεκινήσει.
Την πρόθεσή τους να εντείνουν την πίεση προς τη Ρωσία για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Ανατολική Ουκρανία εξέφρασαν ανοικτά και ο Μπαράκ Ομπάμα και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος από την Ινδία όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη τόνισε: «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις τελευταίες παραβιάσεις της εκεχειρίας και την επίθεση που εξαπέλυσαν οι αυτονομιστές με ρωσική υποστήριξη, ρωσικό εξοπλισμό, ρωσική χρηματοδότηση, ρωσική εκπαίδευση, ρωσικά στρατεύματα. Θα εξετάσω όλες τις περαιτέρω επιλογές που είναι διαθέσιμες, εξαιρώντας την ανάληψη στρατιωτικής σύγκρουσης, και θα προσπαθήσω να διευθετήσω το θέμα. Θα είμαστε σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας και ιδιαιτέρως με τους Ευρωπαίους εταίρους».
Πράγματι, λίγες ώρες αργότερα, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, συγκάλεσε έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για την Πέμπτη με αφορμή την επίθεση στη Μαριούπολη και για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στην ευρωπαϊκή πλευρά είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε: «Για άλλη μια φορά η πολιτική του κατευνασμού ενθαρρύνει τον επιτιθέμενο να κάνει σοβαρότερες πράξεις βίας. Είναι ώρα να εντείνουμε την πολιτική μας βασιζόμενοι σε ξεκάθαρα γεγονότα και όχι σε ψευδαισθήσεις».
Από την πλευρά του ο Καρλ Γκέοργκ Βέλμαν, ειδικός στην εξωτερική πολιτική και σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ, τόνισε σε δηλώσεις του: «Εάν η ρωσική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδείξει ότι κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, τότε θα πρέπει δυστυχώς να συζητήσουμε για πιο σκληρές κυρώσεις».
Η Μόσχα πάντως έσπευσε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης, Σεργκέι Λαβρόφ, να κατηγορήσει το Κίεβο για την κλιμάκωση της έντασης.
Ο Λαβρόφ σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι και τη Φεντερίκα Μογκερίνι ισχυρίστηκε ότι το Κίεβο αρνήθηκε τις προτάσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για απομάκρυνση των βαρέων όπλων από τη γραμμή της εκεχειρίας και κάλεσε τον Κέρι να πιέσει το Κίεβο να σταματήσει να ποντάρει στο «στρατιωτικό σενάριο».
Επιπλέον, σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι ο Λαβρόφ τόνισε την ετοιμότητα της Ρωσίας να κάνει ό,τι μπορεί για να ενθαρρύνει τα μέρη προς μια ειρηνική επίλυση, υπογραμμίζοντας όμως πως «οποιαδήποτε πραγματικά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν μόνο με απευθείας διάλογο με το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, τον οποίο όμως το Κίεβο απορρίπτει με κάθε τρόπο επειδή έχει σαφώς ξεκινήσει μια πορεία για στρατιωτική καταστολή».
Παράλληλα η Ρωσία λίγο νωρίτερα άσκησε βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο επέκρινε την ηγεσία των φιλορώσων ανταρτών και καταδίκαζε την πρόσφατη αναζωπύρωση της βίας στην Ανατολική Ουκρανία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.
«Naftogaz»
Ζητεί νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας
Παράλληλα με τις μάχες στο έδαφος της Ουκρανίας συνεχίζουν να διεξάγονται «μάχες» και στο αποφασιστικής σημασίας μέτωπο της ενέργειας. Ο Αντρίι Κομπόλιεφ, διευθύνων σύμβουλος της ουκρανικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου «Naftogaz», βγήκε ανοιχτά και κάλεσε την Ευρώπη να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία.
Μιλώντας στην εφημερίδα «The Times» του Λονδίνου ο Ουκρανός αξιωματούχος υποστήριξε μάλιστα ότι οι Ευρωπαίοι «δείχνουν να φοβούνται» να τρίξουν το δόντια στη Ρωσία και πιο συγκεκριμένα, να περιορίσουν τις «καταχρήσεις» του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού της «Gazprom» εντός της ΕΕ, όπως τους ζητά επιμόνως το Κίεβο. «Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επιμείνει στην υλοποίηση του τρίτου ενεργειακού πακέτου στην πλευρά της Σλοβακίας, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα με την «Gazprom», γιατί θα παίρναμε όλο το φυσικό αέριο που χρειαζόμαστε απευθείας από την ΕΕ», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της «Naftogaz».
Φυσικό αέριο
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το καλούμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (που έχει ψηφιστεί από το καλοκαίρι του 2009), οι παραγωγοί φυσικού αερίου δεν επιτρέπεται να κατέχουν κυριαρχικά μερίδια και στους αγωγούς που μεταφέρουν το αέριο, προκειμένου να διαφυλάσσονται οι αρχές του υγιούς ανταγωνισμού εντός της ΕΕ. Το πρόβλημα για τους Ουκρανούς είναι ότι η ρωσική «Gazprom» εξακολουθεί να ελέγχει τον αγωγό που ενώνει τη Σλοβακία με την Ουκρανία. Κατά αυτό τον τρόπο οι Ρώσοι ουσιαστικά ελέγχουν τη ροή του φυσικού αερίου προς το Κίεβο όχι μόνο από τη ρωσική αλλά και από την ευρωπαϊκή πλευρά. «Naftogaz» και «Gazprom» έχουν ανοιχτούς οικονομικούς λογαριασμούς, με τους Ουκρανούς να χρωστούν συνολικά περισσότερα από 2 δισ. δολ. στον ρωσικό κολοσσό (σύμφωνα με τη Μόσχα).
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ