Ετοιμάζουν φάκελο της Aμφίπολης για την UNESCO

10.15

Διαδικασία ένταξης της αρχαιολογικής περιοχής της Αμφίπολης στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στον λόφο Καστά καθιστούν άμεση προτεραιότητα την ένταξη της αρχαιολογικής περιοχής της Αμφίπολης στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης.

Σημείωσε πως ο ίδιος είχε έρθει σε επαφή πριν από έναν χρόνο με την υπεύθυνη της UNESCO στις Σέρρες Κατερίνα Εμμανουηλίδου. Επιτροπή επιστημόνων θα ετοιμάσει τώρα φάκελο της σχετικής πρότασης, που θα υποβληθεί στην UNESCO.

Η Αμφίπολη έχει σημαντικότατα μνημεία. Στο βόρειο σκέλος του τείχους έχει ανασκαφεί από τον Δημήτρη Λαζαρίδη η μεγαλύτερη και πιο οχυρή πύλη της πόλης, στην οποία κατέληγε γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα που ήταν κατασκευασμένη από ξύλινους πασσάλους. Πρόκειται για ένα σπάνιο και εξαιρετικά σημαντικό εύρημα. Στον αρχαιολογικό χώρο έχουν αποκαλυφθεί τμήματα των τειχών και στη βόρεια πλευρά τους, η μεγαλύτερη πύλη της πόλης, ιερά αφιερωμένα σε διάφορους θεούς, διάφορα κτίρια της αρχαίας πόλης (ανάμεσά τους το Γυμνάσιο, που τώρα μελετά η Πέπη Λαζαρίδη) και νεκροταφεία μακεδονικού τύπου, όπως και ο Λέων της Αμφίπολης.

Η χριστιανική Αμφίπολη βρίσκεται στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο στη θέση της ακρόπολης. Εως σήμερα έχουν ανασκαφεί τέσσερις βασιλικές του 5ου και 6ου αιώνα αλλά και επιγραφές, ανάγλυφα, επιτύμβιες στήλες, αγγεία και άλλα.

Χρονοβόρες διαδικασίες
Οι διαδικασίες για την ένταξη είναι συγκεκριμένες και χρονοβόρες. Η ενδιαφερόμενη χώρα υποβάλλει υποψηφιότητα στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης, αποστέλλεται στα Συμβουλευτικά Σώματα, τα οποία παρέχουν προς την UNESCO εκτιμήσεις ως προς την πολιτιστική και φυσική αξία των υποψήφιων μνημείων και τοποθεσιών.

Επειτα γνωμοδοτεί το Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη Διαφύλαξης και Αποκατάστασης των Πολιτιστικών Αγαθών. Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και αποτίμησης, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς έχει τη δυνατότητα της έγκρισης ή της απόρριψης της υποψηφιότητας, αλλά και της αναζήτησης περισσότερων στοιχείων από τα ενδιαφερόμενα κράτη.

Με χθεσινή ανακοίνωσή του, «Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί όλους, πολιτικούς όλου του φάσματος και δημοσιογράφους, να αφήσουν την αρχαιολογική έρευνα να διεξαχθεί σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία, και στη συνέχεια το σημαντικό αυτό μνημείο να συντηρηθεί και να αναδειχθεί, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ».

Καλεί επίσης την πολιτική ηγεσία «να αυξήσει άμεσα τον προϋπολογισμό του υπουργείου και να προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, προκειμένου να απολαύσουν τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι σε ολόκληρη την Επικράτεια την αντιμετώπιση που -σωστά- έχει το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης».

Επίσης, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων σε δική του ανακοίνωση αναφέρει οτι η κυβέρνηση μετατρέπει μία επιστημονική εργασία σε ριάλιτι και τονίζει : «Στην πραγματικότητα, οι 100 χιλιάδες ευρώ δεν επαρκούν ούτε για τους μισθούς επτά εργατών για το τρέχον έτος, και χωρίς να επιμένουμε στο γεγονός ότι αναφερόμαστε σε ένα εμβληματικής σημασίας μνημείο, με περίβολο περί τα 500 μέτρα, σχετικές διαστάσεις, και προφανείς ανάγκες σε ειδικευμένο προσωπικό».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
akotti@pegasus.gr