Κρητη
Ερώτηση Δανέλλη για την προστασία του τουρισμού από την προσφυγική κρίση
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να προστατευτεί ο τουρισμός ενόψει τουριστικής περιόδου.
Ο ισχυρός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, αναμένεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, να δεχτεί πιέσεις από την ανεξέλεγκτη κατάσταση που δημιουργείται εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.
Τα νησιά πρώτης γραμμής εισόδου των προσφυγικών ροών, το λιμάνι του Πειραιά, καθώς και κεντρικές πλατείες της πόλης των Αθηνών παρουσιάζονται στα διεθνή ΜΜΕ μέσα από εικόνες εγκατάλειψης, με πρόχειρους προσφυγικούς καταυλισμούς και απεγνωσμένους ανθρώπους που ψάχνουν τρόπο να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες της Ευρώπης.
Οι παραπάνω εικόνες ήδη αποτυπώνονται στα στοιχεία των προκρατήσεων που παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις, κυρίως, για τα νησιά πρώτης γραμμής (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως κλπ). Είναι σαφές, πως η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες και στοχευμένες δράσεις, έτσι ώστε να εξισορροπήσει τις αρνητικές εικόνες που συνεχώς προβάλλονται στα ΜΜΕ του εξωτερικού, προκειμένου να παραμείνει η χώρα ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Η θωράκιση του ελληνικού τουρισμού ενόψει τουριστικής περιόδου είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού
Οι εικόνες εγκατάλειψης που παρουσιάζουν οι πρόχειροι προσφυγικοί καταυλισμοί στα νησιά πρώτης γραμμής εισόδου των προσφυγικών ? μεταναστευτικών ροών, στον Πειραιά, στις πλατείες της Αθήνας, στην Ειδομένη, αλλά και σε πολλά άλλα σημεία της χώρας, κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα στα εγχώρια και κυρίως στα διεθνή ΜΜΕ.
Η απρονοησία της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το κλιμακούμενο πρόβλημα των μεταναστευτικών ? προσφυγικών ροών, θεωρώντας αφελώς ότι θα είμαστε διαρκώς χώρα transit, την έχουν φέρει προ τετελεσμένων, με αποτέλεσμα οι εικόνες εξαθλίωσης των προσφύγων να κυριαρχούν και να κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Θύμα της παραπάνω κατάστασης αναμένεται να αποτελέσει και ο, κατά κοινή ομολογία, πιο ισχυρός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, ένα μόλις τρίμηνο πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου. Ήδη οι κρατήσεις για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν καταρρεύσει, ενώ στην Κω οι κρατήσεις δείχνουν μια άνευ προηγουμένου πτώση, σηματοδοτώντας με ανησυχητικό τρόπο το «τι μέλλει γενέσθαι», συνολικότερα, και για τους υπόλοιπους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, εάν αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση συνεχιστεί και επεκταθεί.
Δεδομένου ότι η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της πέντε ολόκληρους μήνες, για την καλύτερη προετοιμασία των κέντρων υποδοχής, απορροφώντας τα κονδύλια της Ε.Ε. και οργανώνοντας πιο αποτελεσματικά την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών.
Δεδομένου ότι η απροθυμία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών να δεχθούν αναλογική κατανομή προσφύγων, ενδέχεται να σηματοδοτήσει ένα ζοφερό μέλλον για τη χώρα μας, περισσότερο ως ενός χρεοκοπημένου προσφυγικού γκέτο, παρά ως ενός θελκτικού τουριστικού προορισμού.
Δεδομένου ότι ο κίνδυνος να μην περιοριστούν οι πτωτικές τάσεις μόνο στα νησιά πρώτης γραμμής εισόδου των προσφυγικών ροών, αλλά να επεκταθούν και σε άλλους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς είναι πλέον ορατός.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Δεδομένης της πολύ μεγάλης πτώσης στις προκρατήσεις τουριστών για τα νησιά πρώτης γραμμής (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως κλπ) έχετε προβεί σε κάποιον ειδικό σχεδιασμό ενίσχυσης της ντόπιας τουριστικής αγοράς;
2. Σε ποιες επιμέρους και συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι αρνητικές εικόνες που συνεχώς προβάλλονται στα ΜΜΕ του εξωτερικού, έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσουμε το να καταστεί η χώρα μη θελκτικός τουριστικός προορισμός;