Χανια
Επικυρώθηκε η συμφωνία-ορόσημο για τη Σύνδεση της Ουκρανίας με την ΕΕ
Η συμφωνία-ορόσημο που προκάλεσε την πτώση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς επικυρώθηκε ομόφωνα και από τους 355 βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο του Κιέβου, ενώ ταυτόχρονα έγινε η επικύρωση της συμφωνίας από τους ευρωβουλευτές με το Κίεβο και το Στρασβούργο να «επικοινωνούν» μέσω απευθείας τηλεοπτικής σύνδεσης.
«Καμία χώρα δεν έχει πληρώσει τόσο υψηλό τίμημα για να γίνει ευρωπαϊκή» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο στη Βουλή, αναφερόμενος στους θανάτους των διαδηλωτών κατά την εξέγερση που ακολούθησε την απόρριψη της συμφωνίας από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς και των στρατιωτών στις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.
Στην εισαγωγική ομιλία του πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς χαρακτήρισε τη στιγμή της ταυτόχρονης ψηφοφορίας ιστορική και μοναδική στην ιστορία του διεθνούς κοινοβουλευτισμού.
Οι ευρωβουλευτές αμέσως μετά είχαν την δυνατότητα να ακούσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι θα καταθέσει σύντομα το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων της Ουκρανίας, με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2020, με το οποίο θα καταπολεμηθεί η διαφθορά στη χώρα, θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων και θα ενισχυθεί η δημοκρατία.
Σχεδόν ταυτόχρονα ο Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε δημόσια την συμφωνία σύνδεσης και ο Μάρτιν Σούλτς τη συνοδευτική επιστολή, με την οποία καλεί τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της ΕΕ να θέσουν άμεσα σε ισχύ τη συμφωνία.
«Ειδικό καθεστώς» στις ανατολικές επαρχίες
Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης τη Δευτέρα νομοσχέδιο που παραχωρεί «ειδικό καθεστώς» στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, στο οποίο περιλαμβάνεται η σύσταση προσωρινής, για τριετή θητεία, τοπικής κυβέρνησης, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές.
Το δεύτερο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας στους αυτονομιστές.
Η παραχώρηση «ειδικού καθεστώτος» στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ προβλέπεται από το πρωτόκολλο, το οποίο υπεγράφη στις 5 Σεπτεμβρίου από την ουκρανική κυβέρνηση και την ηγεσία των ρωσόφωνων αυτονομιστών.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι απορρίπτουν την πρόταση του Κιέβου και εμμένουν στην διεκδίκηση της ανεξαρτησίας των ανατολικών επαρχιών.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη χορήγηση βοήθειας για την ανοικοδόμηση των υποδομών που έχουν καταστραφεί κατά την πεντάμηνη ένοπλη σύγκρουση και οικονομικής και κοινωνικής βοήθειας προς τον πληθυσμό.
Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο δικτυακό τόπο της ουκρανικής προεδρίας, οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο ανοίγουν τον δρόμο για την αποκέντρωση παρέχοντας παράλληλα εγγυήσεις «για την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας μας».
Όπως διευκρίνισε η ουκρανική προεδρία, ο νόμος περί αμνηστίας καλύπτει όλους τους μαχητές, εκτός από εκείνους που έχουν κατηγορηθεί «για δολοφονίες, βιασμούς και τρομοκρατικές ενέργειες». Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, εξαιρούνται επίσης από την αμνηστία οι υπεύθυνοι για την καταστροφή εν πτήσει του Boeing της Malaysia Airlines τον Ιούλιο, με 298 νεκρούς.
Newsroom ΔΟΛ