Επιχείρηση – ασπίδα στο αρχαίο μνημείο

11.36

Με ένα συνολικό σχέδιο στερέωσης και αποφόρτισης ολόκληρου του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα στατικά-δομικά προβλήματα που παρουσιάζει ο τρίτος θάλαμος η ανασκαφική ομάδα των αρχαιολόγων της Κατερίνας Περιστέρη σε συνεργασία με τη διεπιστημονική ομάδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Τη Δευτέρα οι ειδικοί επιστήμονες πραγματοποίησαν εκ νέου αυτοψία και κρίνοντας τα δομικά προβλήματα ως αρκετά σοβαρά, αποφάσισαν να γίνει ειδική τεχνική μελέτη για τη στερέωση του τρίτου θαλάμου, κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα στο ανασκαφικό έργο των δύο προηγούμενων θαλάμων, ώστε να επιλεγούν οι πιο κατάλληλες τεχνικά μέθοδοι, να γίνει άμεσα η αντιμετώπιση των προβλημάτων στατικότητας και να προχωρήσει η ανασκαφή.

Αυτό που τονίζεται είναι ότι πρέπει να προστατευτούν με τον καλύτερο τρόπο όλοι οι εργαζόμενοι από οποιονδήποτε ενδεχόμενο κίνδυνο στη δουλειά τους και το ίδιο το μνημείο από οποιαδήποτε φθορά.

Παράλληλα αποφασίσθηκε να γίνει επιπλέον στερέωση των δύο άλλων θαλάμων με συμπληρωματικές υποστυλώσεις και αντιστηρίξεις τόσο της θόλου όσο και των διαφραγματικών και των πλευρικών τοίχων, που θα επιτρέψουν σταδιακά να απομακρυνθούν τα χώματα που υπάρχουν ακόμα και στους δύο θαλάμους.

Το σχέδιο στερέωσης συμπληρώνεται με την αφαίρεση ενός σημαντικού μέρος των υπερκείμενων χωμάτων στην τούμπα πάνω από τον τρίτο θάλαμο, ώστε να αποφορτιστεί το μνημείο από το μεγάλο βάρος τους. Πάνω από τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, στην αρχή του τρίτου θαλάμου (νότια πλευρά), το χώμα έχει αφαιρεθεί σε μεγάλο βαθμό από τις προηγούμενες εργασίες αποκάλυψης του ταφικού μνημείου και είναι περίπου στα δύο μέτρα. Αντίθετα πάνω από τον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο (βόρειο τμήμα) το ύψος του χώματος είναι μεγάλο και φτάνει ακόμη και τα 14 μέτρα.

 

Οπως διευκρίνιζαν κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού, στο συγκεκριμένο τμήμα του λόφου Καστά δεν υπάρχουν αρχαίοι τάφοι που να είχαν ανασκαφεί στο παρελθόν από τον αείμνηστο Δημήτρη Λαζαρίδη, και ένα μέρος των χωμάτων είναι αποθέσεις που είχαν γίνει από τον αρχαιολόγο σε προηγούμενες δεκαετίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως εκτιμήθηκε και από την πρώτη αυτοψία της Παρασκευής, η θόλος του θαλάμου, που είναι κατασκευασμένη από πωρόλιθους, βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας με ανοίγματα των αρμών και ρηγματώσεις και γενικά υπάρχει εικόνα καταπόνησης του μνημείου.

Ολες οι παραπάνω εργασίες αναμένεται να καθυστερήσουν την έναρξη των εργασιών απομάκρυνσης των χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο -ίσως για την ερχόμενη Δευτέρα- που αρχικά προσδιοριζόταν για αύριο Πέμπτη, όπως είχε πει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Πάντως για αύριο έχουν κληθεί οι δημοσιογράφοι στη Μεσολακκιά -το χωριό κοντά στον ανασκαφικό χώρο- προκειμένου να τους γίνει ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής.

Χθες στην περιοχή υπήρξε δυνατή νεροποντή, χωρίς όμως να υπάρξουν προβλήματα στο ταφικό μνημείο. Το στέγαστρο που τοποθετήθηκε το τελευταίο διάστημα καθώς και το αντιπλημμυρικό και αποστραγγιστικό σύστημα που δημιουργήθηκε λειτούργησαν ικανοποιητικά. Ομως οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες και έτσι τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας αποχώρησαν νωρίτερα.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ – ethnos.gr