Κρητη
Εντολή στον ΕΟΠΥΥ για τεστ της γρίπης για τους ασφαλισμένους που νοσηλεύονται, μετά τα κρούσματα του Η1Ν1
Αυτό που δεν ανακοινώθηκε, ωστόσο, ούτε και αποσαφηνίστηκε είναι με ποιο κονδύλι θα καλυφθεί η ανίχνευση των ιών της γρίπης. Ο ΕΟΠΥΥ πιθανόν να έχει την καλή πρόθεση και πριν την εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ωστόσο οι οικονομικές του δυνατότητες είναι πολύ περιορισμένες με τόσες οφειλές προς τους παρόχους υγείας (τακτικές και ληξιπρόθεσμες).
Τα προηγούμενα έτη η επιδημιολογική επιτήρηση, δηλαδή η ανίχνευση, ταυτοποίηση και καταγραφή όλων των ιών της γρίπης που κυκλοφορούσαν κατά την περίοδο της γρίπης, στην κοινότητα αλλά και στις μονάδες υγείας, εκπονούνταν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), και χρηματοδοτούνταν μεσω κοινοτικού προγράμματος ΕΣΠΑ ύψους 177.000 ευρώ. Ωστόσο, εφέτος ολοκληρώθηκε το κοινοτικό πρόγραμμα, χωρίς όμως να έχει βρεθεί άλλος τρόπος χρηματοδότησης της επιδημιολογικής επιτήρησης.
Φέτος, παρόλα τα πενιχρά ποσά που έχουν στη διάθεσή τους τόσο οι υγειονομικές αρχές όσο και το ΕΣΥ από τον επιδημιολογικό έλεγχο μέχρι τώρα φαίνεται ότι κυριαρχεί το λεγόμενο πανδημικό στέλεχος της γρίπης, δηλαδή το στέλεχος Α(Η1Ν1) που είχε προκαλέσει την πανδημία κατά το 2008-2009.
Εμβολιασμό ακόμη και τώρα συνιστούν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς τα κρούσματα γρίπης στη χώρα βρίσκονται σε έξαρση.
Μέσα σε έναν μήνα 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης ΑΗ1Ν1, ενώ τέσσερα ανήλικα παιδιά εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές, ανάμεσά τους κι ένα μωρό 9 μηνών που από τις 17 Ιανουαρίου δίνει μάχη για τη ζωή στη ΜΕΘ του «Αγλαΐα Κυριακού».
Διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται και ένας 42χρονος νοσηλευτής του νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Συνολικά, 60 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν είχαν εμβολιαστεί, νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της χώρας.
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς επιπλοκές, ωστόσο αν εμφανίσουν συμπτώματα τα οποία επιμένουν θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό.
Οι γιατροί συμβουλεύουν επίσης όσους εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης να ακολουθούν τις οδηγίες για συχνό πλύσιμο χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος και αποφυγή πολυσύχναστων σημείων, για την προφύλαξη όλων μας από τον ιό.
με πληροφορίες από protothema