Ενενήντα λεπτά θα συζητήσουν Μέρκελ- Ομπάμα

15.12
Στρες τεστ για τη Γερμανίδα καγκελάριο να ηγηθεί της διεθνούς πρωτοβουλίας για επίλυση του ουκρανικού ζητήματος
 
Ενενήντα λεπτά θα διαρκέσουν οι συνομιλίες που θα έχουν σήμερα στην Ουάσινγκτον ο ισχυρότερος ηγέτης στον κόσμο και η σιδηρά κυρία της Ευρώπης, υπό το βάρος των καταιγιστικών εξελίξεων σε διάφορα μέτωπα. 
 
 
Με την γαλλογερμναική πρωτοβουλία για ειρηνική λύση στο ουκρανικό ζήτημα να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και για άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα, για την Ελλάδα -θα συζητηθεί άτυπα εν μέσω των ανησυχιών για μία ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους- την τρομοκρατία και την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. 
 
Η Ελλάδα και και οι διαπραγματεύσεις Αθήνας- Βρυξελλών θα συζητηθούν όταν γίνει αναφορά στο κεφάλαια ανάπτυξη, αναφέρει ο γερμανικός Τύπος.  Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Bild», σε ότι το ουκρανικό, το ερώτημα είναι θα γίνει αποδεκτό το αίτημα της Ουάσινγκτον από την Ευρώπη, να αποστείλει, δηλαδή, εξοπλισμό στις ουκρανικές δυνάμεις καθώς πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου, ανάμεσά τους και η Γερμανία, αντιτίθενται στην πρόταση αυτή. 
 
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το αν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ικανοποιήσουν το αίτημα του Κιέβου για αποστολή εξοπλισμού αναμένοντας , πιθανότατα, τις συνομιλίες Μέρκελ- Ομπάμα. Μετά το πέρας των συνομιλιών, Μέρκελ και Ομπάμα θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και, εν συνεχεία θα απολαύσουν στο Λευκό Οίκο ένα λουκούλλειο γεύμα. Αύριο, η Γερμανίδα καγκελάριος θα μεταβεί στον Καναδά όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας, Στίβεν Χάρπερ.
 
Για τον γερμανικό Τύπο, ο ρόλος της Μέρκελ στην διεθνή κινητοποίηση για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο ουκρανικό αποτελεί ένα «στρες τεστ» για την Γερμανίδα καγκελάριο ενώ την καθιστά άτυπα… υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ καθώς θα είναι αυτή που θα μεταφέρει το μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης στην τετραμερή συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη στο Μινσκ της Λευκορωσίας οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας με στόχο την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος.  
 
 
 
protothema.gr