Ελλαδα
Εν μέσω πολιτικής τρικυμίας απολογείται ο χειριστής του ταχύπλοου
Ερωτήματα για το δυστύχημα στην Αίγινα από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων
Διαψεύδει η κυβέρνηση την παρουσία υπουργών στο ταχύπλοο της Αίγινας
Ποιος οδηγούσε το μοιραίο ταχύπλοο στην Αίγινα και ποιοι ήταν οι συνεπιβάτες
Αποσύρεται ο Αλ.Λυκουρέζος από την υπεράσπιση του χειριστή του ταχύπλοου
Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα στον οδηγό του ταχύπλοου στην ΑίγιναΤο Λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις ηλικίες των επιβαινόντων στο σκάφος. Εκτός από τον 77χρονο κυβερνήτη, στο σκάφος επέβαιναν δύο γυναίκες, 65 και 80 ετών, και ένας άνδρας, άνω των 80 ετών.
Η σύγκρουση των δύο σκαφών στην Αίγινα πήρε και πολιτική διάσταση, καθώς στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφόρησαν φήμες ότι στο σκάφος επέβαιναν και υπουργοόι της κυβέρνησης.
Η παραίτηση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου από την υπεράσπιση του 77χρονου ήρθε να ενισχύσει το «μυστήριο» της Αίγινας. Φωτιά έβαλε και ο Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτηση στο Facebook.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού εστίασε στην έντονη φημολογία και ζήτησε από τις εισαγγελικές Αρχές να διατάξουν άρση του τηλεφωνικού απορρήτου «όσων προσώπων δηλώνουν ότι ήταν πάνω στο σκάφος και βεβαίως του 77χρονου που δηλώνει ότι ήταν ο χειριστής».
Κατά πληροφορίες, στο Μαξίμου υπήρξε έντονος εκνευρισμός, καθώς το ζήτημα είχε αποκτήσει και πολιτικό στίγμα. Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου.
Στην πολιτική ναυμαχία, εξάλλου, πήρε μέρος και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έστρεψε τα πυρά του στον Θοδωρή Δρίτσα, διατυπώνοντας ερωτηματικά για τη «θεσμικά ανεπίτρεπτη» στάση του.
Κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, ο αρμόδιος υπουργός «θα έπρεπε άμεσα και κατά προτεραιότητα να ασχολείται για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου θαλάσσιων συγκοινωνιών και τη διαδικασία χορήγησης και αναθεώρησης των αδειών οδήγησης σκαφών».
Αντ' αυτού, όμως, κι ενώ η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, «σπεύδει παραβιάζοντας ευθέως την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και παρεμβαίνοντας άκομψα στη Δικαιοσύνη ως συνήγορος του κατηγορουμένου. Γιατί άραγε;».
Είχαν προηγηθεί οι δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας που κάλυπταν την οικογένεια του 77χρονου (γιος και εγγονός) ως πιθανούς χειριστές του ταχύπλοου που σκόρπισε τον θάνατο.
Ο υπουργός είπε ότι «η κόρη και ο γαμπρός του Λυκουρέζου προσκόμισαν εισιτήρια που βεβαίωναν πως ταξίδεψαν σόλο από την Κρήτη προς Αθήνα το απόγευμα του δυστυχήματος, όταν ενημερωθηκαν για τα γεγονότα. Επίσης, ο εγγονός του 78χρονου δεν θα μπορούσε να οδηγεί αφού είναι μικρής ηλικίας».
Οσον αφορά στον οδηγό του ταχύπλοου, ο κ. Δρίτσας είπε ότι ο οδηγός κατέθεσε πως μετά το πρώτο σοκ κάλεσε δικούς του ανθρώπους και φρόντισε να μετεπιβιβάσει και να βγάλει στην ακτή τους φίλους του που ήταν μαζί του στο σκάφος και ότι ο ίδιος έμεινε αρκετή ώρα επάνω γιατί έμπαζε νερά.
Είπε επίσης ότι ο οδηγός είχε τον χρόνο να επικοινωνήσει με τους δικούς του και τους δικηγόρους του και ότι ο ίδιος τηλεφώνησε στις Αρχές λέγοντας: «Αυτός που ψάχνετε είμαι εγώ, ελάτε να με πιάσετε».
Newsroom ΔΟΛ