Η ελάφρυνση του χρέους στο επίκεντρο του 20ου συνεδρίου μακροοικονομίας

14.26

Η έλλειψη αξιοπιστίας, η κοινωνικοπολιτική αστάθεια, αλλά και οι συνεχείς φορολογικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την φοροεισπρακτική πολιτική που ακολουθείται, είναι τα βασικότερα εμπόδια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
 
Αυτό τονίζουν μεταξύ άλλων διακεκριμένοι οικονομικοί επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, που συμμετέχουν στο 20ο συνέδριο μακροοικονομίας που διεξάγεται στο πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ρέθυμνο.
 
Στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων έχουν τεθεί και οι ιδιωτικοποιήσεις, καθώς εκτιμούν ότι θα συμβάλουν στην ελάφρυνση  του χρέους, ενώ στη διάρκεια του συνεδρίου, εκτενή αναφορά έγινε και για την οικονομία της Κρήτης.
 

Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής ως προς το θέμα του χρέους, καθώς η προωθούμενη λύση για την ελάφρυνσή του, δεν είναι η ενδεδειγμένη, αφού τα μέτρα είναι αναποτελεσματικά.
 
Την επισήμανση αυτή έκανε στο πλαίσιο του 20ου συνεδρίου μακροοικονομίας που διεξάγεται στην πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου, ο καθηγητής οικονομικών επιστημών του πανεπιστημίου Κρήτης, Αθανάσιος Παπαδόπουλος.
 
Και ενώ οι επιστήμονες προβλέπουν πως ούτε και οι έμμεσοι φόροι θα αποδώσουν, μιλούν για νέα αναπτυξιακά μέτρα που θα πρέπει άμεσα να ληφθούν, ώστε να εξαλειφτεί η αβεβαιότητα και η οικονομία της χώρας να ανακάμψει.
 
Όμως και το ασταθές φορολογικό σύστημα της Ελλάδας σε συνδυασμό με την έλλειψη νομικού πλαισίου, είναι δύο ικανοί παράγοντες που οδηγούν τους επενδυτές μίλια μακριά.
 
Σε ότι αφορά στην οικονομία της Κρήτης, οι οικονομικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή και παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις περιφέρειες της χώρας, όμως κάθε προσπάθεια δυναμιτίζεται από την ακολουθούμενη πολιτική.
 
Το 20ο συνέδριο μακροοικονομίας -που φιλοξενεί πάνω από 150 διακεκριμένους ομιλητές από διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου-  ολοκληρώνεται το Σάββατο και διεξάγεται με την χρηματοδότηση του πανεπιστημίου Κρήτης και ομίλων ελληνικών τραπεζών.