Εκθεση-σοκ για μεσαιωνικά βασανιστήρια από τη CIA

09.30
Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την έκταση και τη φύση των ανακριτικών μεθόδων-βασανιστηρίων που χρησιμοποίησε η CIA κατά την οκταετία 2002- 2009 εναντίον υπόπτων για τρομοκρατία στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» έφερε στο φως η έκθεση του Κογκρέσου για τις «τεχνικές προωθημένης ανάκρισης».
 
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η CIA επί σειρά ετών παραπλανούσε τους Αμερικανούς πολίτες και την κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητα των τεχνικών αυτών καθώς και για τη σκληρότητα των μεθόδων.
Από την έκθεση προκύπτει ότι όλο το πρόγραμμα ανακρίσεων της υπηρεσίας καταρτίστηκε από δύο ψυχολόγους- συνεργάτες της CIA οι οποίοι πληρώθηκαν μάλιστα με περίπου 81 εκατομμύρια δολάρια! Σημειώνεται εδώ ότι από τις συνολικά 6.700 σελίδες της έκθεσης στη δημοσιότητα δόθηκε μια περίληψη άνω των 500 σελίδων και οι υπόλοιπες παρέμειναν απόρρητες, γνωστοποιούμενες πάντως στον Λευκό Οίκο και σε αρμόδια υπουργεία.
Σύμφωνα με τα ευρήματα από την εξέταση των περιπτώσεων περίπου 119 κρατουμένων σε μυστικές εγκαταστάσεις-κολαστήρια της CIA ανά τον κόσμο (Αφγανιστάν, Πολωνία, Ρουμανία και Ταϊλάνδη), οι ανακριτές οι οποίοι δρούσαν σχεδόν ανεξέλεγκτα, προσπάθησαν να αποσπάσουν πληροφορίες από υπόπτους για τρομοκρατία με επίπονα και εξευτελιστικά βασανιστήρια.

 

Εκθεση-σοκ για μεσαιωνικά βασανιστήρια από τη CIA

Πέραν του γνωστού «εικονικού πνιγμού» που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον, οι άνδρες της CIA στερούσαν τον ύπνο από τους κρατουμένους μέχρι και για 180 ώρες, τους έβαζαν να στέκονται σε άβολες στάσεις, τους αλυσόδεναν τα χέρια για πολλές ώρες πάνω από το κεφάλι, τους έκαναν κλύσματα, τους τάιζαν από τον πρωκτό, τους χτυπούσαν το κεφάλι στους τοίχους και τους κατάβρεχαν με παγωμένο νερό.
Κάποιοι κρατούμενοι της CIA φυλακίστηκαν σε μυστική τοποθεσία μένοντας σε πλήρη απομόνωση, αλυσοδεμένοι, με μόλις έναν κουβά για να κάνουν τις σωματικές τους ανάγκες, σε συνεχές σκοτάδι και βομβαρδιζόμενοι χωρίς σταματημό από δυνατούς θορύβους. Η έκθεση καταγράφει την περίπτωση κρατουμένου ο οποίος πέθανε από υποθερμία σε κελί απομόνωσης αλυσοδεμένος και ημίγυμνος σε τσιμεντένιο κελί χωρίς καμία πηγή θέρμανσης. Για όλα αυτά τονίζεται ότι ο τέως Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα και όταν έμαθε μέρος της αλήθειας αισθάνθηκε «άβολα».
Οπως ήταν αναμενόμενο, οι αποκαλύψεις προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων. Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία το πρόγραμμα της CIA χαρακτηρίζεται ως «προβληματικό» και κατηγορείται ότι έβλαψε την εικόνα και τα συμφέροντα των ΗΠΑ διεθνώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι ρεπουμπλικάνοι βουλευτές υπερασπίστηκαν εμμέσως το πρόγραμμα της CIA, ενώ ο Τζον Μπρέναν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ότι το πρόγραμμα «απέφερε καρπούς παρά τα όποια λάθη έγιναν».
Μακράν πάντως η πιο σοβαρή αντίδραση στη δημοσίευση της έκθεσης ήταν αυτή του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μπεν Εμερσον, ο οποίος ζήτησε «να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι αυτών των εγκλημάτων». Σύμφωνα με τον Εμερσον η δίκη των υπευθύνων θα διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ξαναβασανίσουν στο μέλλον και είναι αναγκαία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ντ. Φάινσταϊν
Κηλίδα για την Ιστορία μας
«ΗΙστορία θα μας κρίνει για τη δέσμευσή μας σε μια δίκαιη κοινωνία, την οποία θα κυβερνά ο νόμος, και την επιθυμία μας να αντιμετωπίζουμε μια άσχημη αλήθεια και να λέμε: ''Ποτέ ξανά''. Η έκθεση αυτή είναι μια κηλίδα στις αρχές και στην Ιστορία μας». Με αυτά τα λόγια σχολίασε τα ευρήματα της έκθεσης της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας η πρόεδρος της επιτροπής και γηραιότερη γερουσιαστής των ΗΠΑ, Νταϊάν Φάινσταϊν.
Η Φάινσταϊν, που είναι 81 ετών, είναι μεταξύ άλλων η δημοφιλέστερη πολιτικός στην ιστορία της αμερικανικής Γερουσίας, καθώς έχει συγκεντρώσει 7,75 εκατομμύρια ψήφους. Η Φάινσταϊν, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, έχει μακρά πορεία στην πολιτική και όπως κάθε δημόσιο πρόσωπο έχει απασχολήσει και θετικά και αρνητικά την επικαιρότητα. Η καριέρα της ξεκινάει τη δεκαετία του 1960, όταν συμμετείχε στη δημοτική αρχή της πόλης του Σαν Φρανσίσκο.
Για πρώτη φορά εκλέγεται σε δημόσιο αξίωμα το 1970 και στη Γερουσία το 1992. Ενδιάμεσα διετέλεσε δήμαρχος Σαν Φρανσίσκο και ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη σε αυτό το αξίωμα. Η Φάινσταϊν είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, και για το νομοσχέδιο που αφορούσε την απαγόρευση αγοράς και πώλησης αυτόματων επιθετικών όπλων, το οποίο όμως έληξε το 2004. Το όνομά της έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε σκάνδαλα, ενώ έχει κατηγορηθεί ότι έχει χρησιμοποιήσει τα αξιώματά της για προσωπικό πλουτισμό.

ethnos.gr