Χανια
Νέα σενάρια καταστροφής: Και πάλι κοντά στην έξοδο από το ευρώ η Ελλάδα
11 Δεκ 2014 13.19
Επανέρχονται τα καταστροφολογικά σενάρια για την χώρα μας, λόγω της έντονης αβεβαιότητας που προκαλεί η επίσπευση της προεδρικής εκλογής και οι ανησυχίες για πρόωρες εθνικές εκλογές. Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά ένα βήμα πριν την έξοδο από την ευρωζώνη, υποστηρίζουν με δημοσιεύματά τους διεθνή ΜΜΕ και πρακτορεία ειδήσεων.
«Ανατριχιαστικά ίδιο είναι το σενάριο που ξεδιπλώνεται σήμερα στην Ελλάδα με αυτό του 2010 και του 2011. Πολιτική αναταραχή, βουτιά του χρηματιστηρίου και η απειλή εξόδου από το ευρώ», γράφει το πρακτορείο Bloomberg.
«Τότε, η χρεοκοπημένη Ελλάδα είχε φτάσει στην άκρη του γκρεμού και διασώθηκε από δάνεια ύψους 240 δισ. ευρώ που παρείχαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών και η διστακτική Γερμανία. Τώρα, μετά από κάποια σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, η κυβέρνηση παραπαίει εκ νέου, προκαλώντας νέο γύρο καταστροφολογίας», σημειώνει το δημοσίευμα.
Η βρετανική εφημερίδα Telegpraph, η οποία σε δημοσίευμά της με τίτλο «Το ευρώ οδεύει προς την καταστροφή! Τι τύχη για τον Ντέιβιντ Κάμερον», σχολιάζει, μεταξύ άλλων, τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Ο αρθρογράφος Πίτερ Όμπορν κάνει μία ανασκόπηση στη μαρξιστική θεωρία, επισημαίνει ότι η Νομισματική Ένωση είναι καταδικασμένη να αποτύχει. «Οι σοσιαλιστές και πρώην κομμουνιστές που επινόησαν το ευρώ δεν ασχολήθηκαν ποτέ με αυτήν την άποψη της μαρξιστικής σκέψης. Μόνο οι Συντηρητικοί με μία έξυπνη προσέγγιση της οικονομίας και της ιστορίας -με φωτεινά παραδείγματα όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ και άλλοι- κατανόησαν ότι η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση θα κατέρρεε υπό το βάρος των αντιθέσεών της και ότι θα ήταν μία τρέλα να δημιουργηθεί ένα ενιαίο νόμισμα, προτού μπουν σε τάξη οι πολιτικές συνθήκες», σημειώνει.
«Εν τω μεταξύ, η ευρωπαϊκή ελίτ που στήριξε το ευρώ (μεταξύ των οποίων και βρετανοί συντηριτικοί, όπως οι Τόνι Μπλερ, Νικ Κλεγκ και Πίτερ Μάντελσον) αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις. Ο λόρδος Μάντελσον, μάλιστα, υποστηρίζει ακόμη την ένταξη της Βρετανίας στο ευρώ», προσθέτει ο αρθρογράφος.
Στη συνέχεια, αναφέρει ότι το πείραμα (του ευρώ) επέφερε ύφεση στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. «Και επιδεινώνεται. Η ιταλική οικονομία είναι ετοιμοθάνατη, η κοινωνική συνοχή έχει εξαφανιστεί και οι Ιταλοί αρχίζουν να μεταναστεύουν σε ανησυχητικό βαθμό. Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 30% και το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι άνεργο. Στην Ισπανία, η ανεργία των νέων έφτασε στο ανείπωτο 50%», συμπληρώνει ο Όμπορν.
Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, τονίζει: «Η πιο θανάσιμη απειλή είναι η "ανάσταση" του τρόμου για το ελληνικό χρέος. Η χώρα είναι ακυβέρνητη και την Τρίτη η ανακοίνωση για την προεδρική εκλογή αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρες εθνικές εκλογές την Άνοιξη, ενώ προκάλεσε τη μεγαλύτερη κατάρρευση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας μετά από 27 χρόνια» (…)
«Πιστεύω ότι πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Ιταλία, θα εγκαταλείψουν το ευρώ. Θα ενοποιηθεί το κέντρο. Γαλλία, Βέλγιο και άλλες χώρες θα συνειδητοποιήσουν ότι το όνειρο του Ζαν Μονέ και θα ενωθούν σε ένα νέο κράτος με κέντρο τη Γερμανία», τονίζει.
Κλείνοντας, υπογραμμίζει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον είναι ένας πολύ «τυχερός πρωθυπουργός καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη θα τον βοηθήσει να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται και τους πολίτες να αντιληφθούν το «αιώνιο όραμα» της Μάργκαρετ Θάτσερ για μια Ευρώπη των Εθνών».
Προς το παρόν οι επενδυτές δεν θεωρούν τόσο πηγή «μετάδοσης» της κρίσης την Ελλάδα και η επίσπευση της προεδρικής, αν και είναι σημαντικό πολιτικό γεγονός για την χώρα, οι επιπτώσεις της στην ευρύτερη περιοχή της ευρωζώνης είναι περιορισμένες, εκτιμά αναλυτής της JPMorgan με δηλώσεις του στους Financial Times. Ωστόσο πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν αν αποτύχει η προσπάθεια εκλογής Προέδρου και γίνουν πρόωρες εθνικές εκλογές που θα φέρουν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αμφιβολία στις αγορές, προσθέτει ο ίδιος αναλυτής.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μετριάσει την σκληρή ρητορική του και παρουσιάζεται ως πιο μετριοπαθής, ωστόσο ορισμένοι επενδυτές δεν έχουν πειστεί:
«Η Ελλάδα μας θυμίζει ότι η πολιτική δεν εξελίσσεται πάντα με τον τρόπο που επιθυμούν οι επενδυτές. Παρατηρούμε ένα εντεινόμενο αντιευρωπαϊκό κλίμα σε χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία, οπότε οι πολιτικοί έχουν μικρά περιθώρια κινήσεων για να προωθήσουν την ανάπτυξη στην ευρωζώνη» λέει αναλυτής της UBS στους FT.
ethnos.gr