Κρητη
Νέα δημοσκόπηση: Απαισιόδοξοι και ανήσυχοι για το «αύριο» οι κρητικοί…
Η ανεργία, η ακρίβεια, οι δανειακές τους υποχρεώσεις, οι επενδύσεις, αλλά και οι οικονομίες τους, είναι μερικοί μόνο από τους σημαντικότερους λόγους που οδηγούν σήμερα τους πολίτες της Κρήτης στην απαισιοδοξία και την απόγνωση.
Σύμφωνα με παγκρήτια δημοσκόπηση του πολυτεχνείου Κρήτης, η πλειοψηφία των πολιτών του νησιού, εκφράζει αρνητική διάθεση για να πληρώσει περισσότερους φόρους, ενώ πάνω από το 93% των πολιτών, δήλωσε ότι βιώνει έντονα συναισθήματα ανησυχίας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης.
Ανεργία και ακρίβεια αποτελούν στις μέρες μας τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους οι Κρητικοί παρουσιάζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι και ανήσυχοι.
Σύμφωνα με παγκρήτια δημοσκόπηση, οι πολίτες της Κρήτης δυσανασχετούν για την αυξημένη φορολογία, με το 87% να δηλώνει αρνητική διάθεση για να πληρώσει περισσότερους φόρους, εν αντιθέσει με το 12,7% των πολιτών που δηλώνει πρόθυμο να πληρώσει κι άλλους φόρους με σκοπό την ενίσχυση της οικονομίας.
Αξιοσημείωτο κρίνεται επίσης, ότι το 58,4% των πολιτών πιστεύει ότι αν υπάρξει πολιτική βούληση, το κράτος μπορεί να πετύχει την ανάπτυξη της οικονομίας και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ αντίθετη γνώμη εκφράζει το 40,6% του δείγματος.
Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο όμως και οι κρητικοί βιώνουν έντονα συναισθήματα ανησυχίας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης. Οι πολίτες σε ποσοστό 93,3% δηλώνουν πολύ ανήσυχοι, ενώ αντίθετη άποψη καταθέτει μόλις το 6,4% που παρουσιάζονται λιγότερο ανήσυχοι.
Όσον αφορά στις προβλέψεις των πολιτών για την οικονομία το νέο έτος, το 42,6% πιστεύει πως αυτή θα είναι στάσιμη και το 44,7% πως θα συρρικνωθεί. Αντίθετη άποψη έχει το 7% που δηλώνει πως η ελληνική οικονομία το νέο έτος θα παρουσιάσει ανάπτυξη.
Τέλος εμφανίζονται αρκετά συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί για την οικονομική τους κατάσταση υποστηρίζοντας σε ποσοστό 43,2% ότι θα είναι περίπου ίδια μετά από έξι μήνες, 49,2% χειρότερη και 4,6% καλύτερη για το επόμενο έτος.
Η έρευνα -που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2016- φέρει τις υπογραφές του διδάκτορα της σχολής μηχανικών παραγωγής και διοίκησης του πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργου Ματαλλιωτάκη και του καθηγητή, Κων/νου Ζοπουνίδη.