Διευκρινίσεις για την καραντίνα των 21 ημερών για τον Εμπολα έδωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης

09.46
Διευκρινίσεις σχετικά με την πολιτική της καραντίνας για όσους ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη από χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί από τον Εμπολα, έδωσε την Κυριακή ο κυβερνήτης της Πολιτείας Αντριου Κουόμο, υπό το βάρος και των αντιδράσεων νοσηλευτών που κατηγορούν τις αμερικανικές Αρχές ότι τους αντιμετωπίζουν ως «εγκληματίες».
 
Τα μέτρα της υποχρεωτικής καραντίνας 21 ημερών ανακοινώθηκαν την Παρασκευή σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Κουόμο και ο κυβερνήτης του γειτονικού Νιού Τζέρσι Κρις Κρίστι. 
 
Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσι δέχονται μέσω των αεροδρομίων JFK και Νιούαρκ αντίστοιχα μεγάλο κύμα διεθνών πτήσεων. 
 
Ωστόσο η πολιτική της υποχρεωτικής καραντίνας προκάλεσε αντιδράσεις. Το Σάββατο μια νοσηλεύτρια που επέστρεψε από τη Σιέρα Λεόνε και μολονότι δεν είχε συμπτώματα Εμπολα, τέθηκε σε καραντίνα τριών εβδομάδων. 
 
Η Κέισι Χίκοξ αντέδρασε και έκανε λόγο για «φρενίτιδα ανοργανωσιάς» και κατήγγειλε ότι της συμπεριφέρθηκαν σαν να ήταν «εγκληματίας».
 
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Κυριακής ο Κουόμο τόνισε ότι κύριο μέλημα αποτελεί η δημόσια ασφάλεια, ενώ παράλληλα ενθάρρυνε τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την καταπολέμηση του ιού. 
 
«Οι Αρχές θα ζητούν από το ιατρικό προσωπικό και τους επιβάτες που φθάνουν στη Νέα Υόρκη από χώρες που έχουν πληγεί από τον Εμπολα και είναι κάτοικοι της Πολιτείας να παραμένουν στα σπίτια τους για 21 ημέρες», διευκρίνισε ο Κουόμο σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάζιο. 
 
«Οσοι άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα θα μπορούν να δέχονται επισκέψεις από μέλη της οικογένειάς τους κατά τη διάρκεια της απομόνωσης», δήλωσε ο Κουόμο. 
 
Η Πολιτεία θα θεσπίσει εναλλακτικούς κανόνες για όσους δεν κατοικούν στη Νέα Υόρκη και θεωρούνται ότι αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ακόμα κι αν δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα του ιού. 
 
Εάν κάποιος, ο οποίος φτάνει στη Νέα Υόρκη από χώρες που έχουν πληγεί από τον Εμπολα, δεν εμφανίζει συμπτώματα του ιού ή δεν έχει έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν προβληθεί από τη νόσο, θα υπόκεινται σε έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματός τους δύο φορές ημερησίως για διάστημα 21 ημερών.
 
Ο ίδιος πάντως ενθάρρυνε το ιατρικό προσωπικό να συνεχίσει τη μάχη με τον θανατηφόρο ιό. 
 
«Πρόκειται για έναν πόλεμο κατά του ιού στη δυτική Αφρική», δήλωσε ο Κουόμο. «Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε την αποστολή βοήθειας προς τη δυτική Αφρική και την προστασία της δημόσιας υγείας στη Νέα Υόρκη».
 
 
tanea.gr