Bloomberg: Υπάρχει άμεσος κίνδυνος στην Ελλάδα με τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών

10.20

Κάτι «κλειδώνει» την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, κάτι την κρατάει από το να επιστρέψει στην κανονικότητα και αυτό φαίνεται να είναι η «τρύπα» των 164 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικές επισφάλειες.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται στο συγκεκριμένο «καυτό» θέμα δίνοντας το λόγο σε παράγοντες της ελληνικής αγοράς και σε εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων.

Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Νηρέας» Αριστείδη Μπελλέ η απάντηση είναι απλή: «Η αδυναμία των ελληνικών επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τα δάνειά τους προς τις τράπεζες και το κράτος είναι προφανές ότι κρατάει πίσω την επιστροφή στην Ελλάδα για την ανάπτυξη». Για να συμπληρώσει: «Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο, για όλους τους εμπλεκόμενους, – τράπεζες, εταιρίες και το κράτος -, να συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση εντός του έτους».

Μη ορατή κρίση

Τη στιγμή που οι δανειστές επανέρχονται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά για το πώς θα αποπληρώσει το δημόσιο χρέος, το ιδιωτικό χρέος αναφύεται και είναι επί του παρόντος μια μη ορατή κρίση. Οι δανειακές υποχρεώσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι ένα θέμα που κάποια στιγμή θα αποδειχθεί πως είναι κρίσιμο.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες έχουν φτάσει σχεδόν τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Τον Αύγουστο μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν τα 69 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν υπερβεί τα 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει το υπουργείο Εργασίας.

Ο καθηγητής στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Τσακλόγλου λέει στο Bloomberg: «Μερικά από αυτά τα δάνεια δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρωθούν, επομένως θα πρέπει να διαγραφούν».

Καίτοι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναμένει η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το «κακό χρέος» απειλεί να περιορίσει τη χορήγηση νέων δανείων που απαιτούνται για την τόνωση της οικονομίας.

Οι τράπεζες φαίνεται να έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα της διαγραφής μέρους των ιδιωτικών χρεών. Η οικονομία δεν θα αυξηθεί, εκτός και αν αναδιαρθρωθεί το χρέος των επιχειρήσεων και των ιδιωτών. Η άποψη ανήκει στον διευθύντοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμο Θωμόπουλο.

Τη στιγμή που το δημόσιο χρέος είναι σημείο τριβής και συζητήσεων, το ιδιωτικό θα προκαλέσει σημαντικούς κινδύνους αν δεν μπορεί στην ατζέντα των συζητήσεων. Άλλωστε είναι αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης της Ελλάδας που άφησε πίσω της στρατιές ανέργων και αφαίρεσε το 1/4 της εθνικής παραγωγής.

Ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομία στην Αθήνα, αναφέρει: «Ένα δευτερεύον αποτέλεσμα τη σημαντικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, της λιτότητας και της ύφεσης, είναι ο αριθμός των ατόμων και των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους και τα δάνειά τους τους».

Το Bloomberg αναφέρει στο άρθρο του πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να συνδέσει τη κρίση του ιδιωτικού χρέους της χώρας με τα μέτρα ανακούφισης που ζητάει από τους δανειστές.

Ασφυξία

Για τον Αριστείδη Μπελλε του Νηρέα η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του ζητήματος επιδεινώνει την ασφυξία της οικονομίας, «οι τράπεζες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν βασικά εργαλεία τους, όπως, για παράδειγμα, ένα κούρεμα για βιώσιμες επιχειρήσεις, λόγω του φόβου της πολιτικής δίωξης ή των νομικών συνεπειών, καθώς το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να τους καλύψει».

iefimerida.gr