BINTEO: Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις με αφορμή την τραγωδία στην Κίναρο

14.36

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στην Κίναρο.

Λίγο πριν το μεσημέρι και μετά από πολύωρες έρευνες, εντοπίστηκε η σορός και του τρίτου μέλους του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου Agusta Bell. Πρόκειται για τον κυβερνήτη, Αναστάσιο Τουλίτση.

Για τον 37χρονο αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού, μίλησε σήμερα στην κάμερα της «Ν.Τ.» ο απόστρατος αξιωματικός του σώματος, Νεκτάριος Μεταξάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους τρεις πιθανούς λόγους που οδήγησαν στην τραγωδία, καθώς και στις ελλείψεις που παρουσιάζουν τα ελικόπτερα, Agusta Bell.

Αναλυτικότερα, στη στεριά, κοντά στο σημείο που βρέθηκαν και οι σοροί του 34χρονου υποπλοιάρχου Αναστασίου Πανανά και του 36χρονου ανθυπασπιστή Ελευθερίου Ευαγγέλου, βρέθηκε σήμερα, λίγο πριν το μεσημέρι και η σορός του κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου Agusta Bell, Αναστάσιου Τουλίτση.

Οι σοροί των τριών ανδρών -που έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της Πέμπτης εν ώρα καθήκοντος και ενώ μετείχαν στην άσκηση «Αστραπή 2/του 2016»- μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο 37χρονος κυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου, ήταν ένας από τους έμπειρους αξιωματικούς του πολεμικού ναυτικού και ικανός χειριστής, λέει χαρακτηριστικά στη «Ν.Τ.» ο ρεθυμνιώτης απόστρατος σήμερα αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, Νεκτάριος Μεταξάκης, ο οποίος στο παρελθόν είχε πετάξει μαζί του.

Η άσκηση «Αστραπή 2/του 2016», ήταν μικρής κλίμακας, μας λέει, στην προσπάθεια του να εξηγήσει και ο ίδιος πως φτάσαμε στην τραγωδία.

Και ενώ η επιτροπή διερεύνησης, ερευνά ενδελεχώς της υπόθεση, ο κ. Μεταξάκης, μας εξηγεί τους τρεις βασικότερους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην τραγωδία.

Ο ίδιος μιλά για τις δυσκολίες που κρύβουν οι νυκτερινές πτήσεις, για τα «γερασμένα» ελικόπτερα Agusta Bell, τα οποία όμως, όπως λέει, είναι καλοδιατηρημένα, ενώ τονίζει πως εάν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα του πολεμικού ναυτικού, ήταν εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα νυκτερινής οράσεως, τότε η τραγωδία πιθανότατα να είχε αποφευχθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα εν λόγω συστήματα δεν ήταν μεγάλου κόστους, όμως παρόλα αυτά ουδέποτε το ελληνικό πολεμικό ναυτικό τα προμηθεύτηκε.