Ρεθυμνο
BINTEO: «Βόμβα μεγατόνων» το πρόβλημα με την ζώνη των 800 μέτρων
Στον αέρα απειλεί να τινάξει την οικιστική, οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη που συντελέστηκε στο Ρέθυμνο τα τελευταία 30 χρόνια, το πολεοδομικό πρόβλημα με την ζώνη των 800 μέτρων που επανήλθε στο προσκήνιο.
Η απόφαση του συμβουλίου της Επικρατείας πριν από δύο ημέρες, να ακυρώσει τις αποφάσεις τις περιφέρειας Κρήτης, ως προς τα όρια 67 οικισμών του νομού, έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, με τους θεσμικούς φορείς του τόπου να μιλούν για ένα ιδιότυπο πολεοδομικό πρόβλημα που αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου.
Χθες το απόγευμα έγινε μια πρώτη συνάντηση με πρωτοβουλία του Γιάννη Κεφαλογιάννη με στελέχη του τεχνικού επιμελητηρίου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και νέες συσκέψεις.
Σήμερα πάντως, παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος από τα Χανιά, ο οποίος πολύ σύντομα θα κληθεί να το διαχειριστεί.
Σαν βόμβα μεγατόνων που απειλεί να τινάξει στον αέρα την οικιστική ανάπτυξη 67 οικισμών του Ρεθύμνου, μεταξύ των οποίων και τουριστικές περιοχές, χαρακτηρίζουν οι θεσμικοί φορείς του τόπου το πολεοδομικό πρόβλημα που ανέκυψε με την ζώνη των 800 μέτρων.
Το πρόβλημα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο όταν πριν δύο ημέρες το συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε με απόφασή του, τις αναδρομικές κυρώσεις για τα όρια και την επέκταση των ορίων των 67 οικισμών, ζητώντας την έκδοση προεδρικού διατάγματος.
Το πρόβλημα που έχει οδηγήσει σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «ομηρίας» χιλιάδες ιδιοκτήτες χρονολογείται το 1989 όταν η Ν.Α. προσδιόρισε τα όρια οικισμών του νομού.
Μεταγενέστερα όμως, αποκαλύφθηκε ότι οι αποφάσεις της δεν είχαν νόμιμη ισχύ, αφού για τους 67 απ' αυτούς δεν δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ οι συνοδευτικοί χάρτες, ενώ για τους 13 δεν δημοσιεύθηκαν ούτε οι αποφάσεις.
Είκοσι χρόνια μετά το θέμα φάνηκε να τακτοποιείται, ενώ στις μέρες μας μπαίνει και πάλι τροχόπεδη στην ανάπτυξη.
Με πρωτοβουλία του ρεθυμνιώτη βουλευτή Γιάννη Κεφαλογιάννη, το θέμα συζητήθηκε χθες το βράδυ με στελέχη του τεχνικού επιμελητηρίου, ενώ το επόμενο βήμα είναι να αναζητηθεί βοήθεια από τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Σταθάκη.
Ανάμεσα στους δεκάδες οικισμούς που πλήττονται είναι περιοχές, όπως το Ατσιπόπουλο, το Βιολί Χαράκι, ο Αδελιανός και Πηγιανός κάμπος, το Πάνορμο, τα Σελλιά, τα Λευκόγεια και άλλοι.
Τις επόμενες ημέρες θα γίνει νέα σύσκεψη υπό την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου ώστε να αναζητηθεί η χρυσή τομή, αφού το θέμα απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες που δεν γνωρίζουν αν οι περιουσίες τους θα είναι σε καθεστώς «νόμιμης» αυθαιρεσίας, τι θα γίνεται με τις μεταβιβάσεις ακινήτων, με την επιχειρηματική δραστηριότητα και άλλα.
Η προσφυγή στο συμβούλιο της Επικρατείας έγινε από τον περιβαλλοντικό σύλλογο Ρεθύμνου.