Χανια
Ατζέντα Τσίπρα για τη διαπραγμάτευση
3 Φεβ 2015 09.38
Κομβικό σημείο για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους αποτελεί ο διπλωματικός μαραθώνιος του Αλέξη Τσίπρα με επισκέψεις στη Ρώμη, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι.
Το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, καθώς είναι πιθανόν να ξεκαθαρίσει η εικόνα σε σχέση με τη στάση που είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν ανώτατοι θεσμικοί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και αύριο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να αποσαφηνίσουν τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στη νέα κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προσέλθει στα κρίσιμα ραντεβού με μια ατζέντα που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερα βασικά σημεία. Πρώτον, να συμφωνηθεί ότι απαιτείται απομείωση του χρέους, δεύτερον το χρηματοδοτικό πλαίσιο, τρίτον ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο που θα διατηρεί τη δημοσιονομική σταθερότητα και τέταρτον να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Το θέμα του χρηματοδοτικού πλαισίου αφορά τη μεταβατική περίοδο από το Μνημόνιο στην εφαρμογή ενός εθνικού προγράμματος ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. Απομείωση του χρέους και χρηματοδοτικό πλαίσιο αφορούν κατά κύριο λόγο την εκκίνηση της οικονομίας.
Μεταρρυθμίσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας στο σημερινό τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μ. Ρέντσι θα τονίσει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα επισημάνει ακόμα το γεγονός ότι αυτό απαιτεί και χρόνο και δημοσιονομικό «χώρο». «Η στροφή προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την τρόικα που τους βάζει φραγμούς», θα σημειώσει, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να εμπιστεύεται θεσμούς και τα όργανά της.
Το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει ότι στην ατζέντα που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας υπάρχει μια δέσμη μέτρων -κάνουν λόγο για σαρωτικές αλλαγές, που είναι οι εξής: το φορολογικό σύστημα, η Δημόσια Διοίκηση, η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Ενα ακόμη θέμα που θα θέσει ο πρωθυπουργός αφορά τη χρηματοδότηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος με ευθύνη της ΕΕ και των θεσμών της και επιπλέον να υπάρχει η ανάγκη να μη συμπεριλαμβάνονται οι δημόσιες επενδύσεις στον υπολογισμό του ελλείμματος. Ακόμη τον αποπροσανατολισμό του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και την ανάγκη για ένα νέο ευρωπαϊκό new deal παράλληλα με το πακέτο Γιούνκερ για νέες παραγωγικές επενδύσεις.
Η δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη, αντιπροέδρου της κυβέρνησης και συντονιστή των οικονομικών υπουργείων, για πιθανό ενδεχόμενο να συναφθεί πολιτική συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΕ, φωτογραφίζοντας τη σημασία και της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, μπορεί να ερμηνευτεί και ως πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι αυτή η συμφωνία θα καθιστούσε περιττό το αίτημα για τεχνητή παράταση του προγράμματος.
Αν και το Μέγαρο Μαξίμου αρνείται να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ο κ. Δραγασάκης μιλά για πιθανή παράταση του ορίου λήξης του προγράμματος, από τις 28 Φεβρουαρίου στις 28 Μαΐου. Στόχος είναι μέσα από την πολιτική συμφωνία να αρθεί το πρόβλημα των χρονικών περιορισμών (χρηματοδότηση της ΕΚΤ).
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για διπλωματικό-οικονομικό μαραθώνιο, γι' αυτό και ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε αμέσως τις προσκλήσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας και του προέδρου της Γαλλίας, καθώς υπάρχει και κοινός τόπος αναφοράς σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης.
Με τη φράση «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια νέα φάση διαπραγμάτευσης» ο πρωθυπουργός από τη Λευκωσία προσδιόρισε τις συζητήσεις με τους εταίρους της χώρας. Ο κ. Τσίπρας, από τη Λευκωσία, δήλωσε ότι δεν περίμενε ότι θα υπήρχαν τόσο ισχυρές δυνάμεις που θα συνέδραμαν το έργο της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία ενός νέου πλαισίου, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους τους λαούς της Ευρώπης, και τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις για να επιστρέψει σε αναπτυξιακή ατζέντα.
Χαρακτήρισε «ώριμη και αναγκαία» την αντικατάσταση της τρόικας και στον βαθμό που τελικά επιβεβαιωθεί η σχετική συζήτηση θα είναι ένα θετικό βήμα για την Ευρώπη, και έκανε λόγο για μια ουσιαστική διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους εταίρους στην Ευρώπη και με όσους έχουν δανείσει τη χώρα σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις προς αυτούς.
Σε σχετικό ερώτημα εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο δανείου από τη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέτοια σκέψη στο τραπέζι» και πως πρώτος και αποκλειστικός στόχος είναι να υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή και επωφελής λύση στα θέματα που αυτήν τη στιγμή είναι ανοικτά.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙHΣΕΙΣ
Βασικοί τομείς υπό δημόσιο έλεγχο
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ένα από τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης είναι και οι ιδιωτικοποιήσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναφέρει ότι «υπάρχει πληθώρα παραδειγμάτων στην Ευρώπη όπου βασικοί τομείς παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο», καθώς και ότι «η ιδιωτικοποίηση δεν είναι επένδυση, είναι μεταφορά της ιδιοκτησίας και δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας απαραίτητα». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, επιδιώκεται η «προσέλκυση ξένων επενδύσεων που όμως θα αυξάνουν τις θέσεις εργασίας, θα μεταφέρουν τεχνογνωσία στην ελληνική οικονομία…».
«Το να μη θέλεις να ιδιωτικοποιηθούν κάποιες βασικές δημόσιες επιχειρήσεις δεν σημαίνει ότι ταυτόχρονα καλλιεργείς εχθρικό κλίμα προς τον ιδιωτικό τομέα. Ζούμε σε αυτή την πραγματικότητα και ξέρουμε ότι και ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται μεταρρυθμίσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίδης.
Παναγιώτης Τσούτσιας – ethnos.gr