Ελλαδα
Αντίστροφη μέτρηση για Grexit από τη ζώνη Σένγκεν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι η Ελλάδα “αμέλησε σοβαρά” τα καθήκοντά της όσον αφορά στην εφαρμογή των κανόνων της Ζώνης Σένγκεν και δίνει στην Αθήνα διορία τριών μηνών προκειμένου να ελέγχει τα σύνορά της, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι άλλες χώρες της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης θα κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα.
Ο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόφσκις ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της της συνεδρίασης, η Επιτροπή υιοθέτησε ένα σχέδιο έκθεσης για την κατάσταση στα ελληνικά σύνορα, βασισμένη σε επιτόπιες επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο.
Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι η ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται -όπως είπε- με πλημμελείς διαδικασίες καταγραφής, δακτυλοσκόπησης και ελέγχου των εγγράφων των προσφύγων και των μεταναστών καθώς και με την έλλειψη διασύνδεσης με τα δεδομένα ευρωπαϊκών υπηρεσιών, όπως η Ιντερπόλ.
Αναγνώρισε ωστόσο ότι από τον Νοέμβριο και μετά έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.
Ανέφερε ότι αν το σχέδιο της Επιτροπής εγκριθεί, με ειδική πλειοψηφία, από τις χώρες της ζώνης Σένγκεν, η Επιτροπή θα συντάξει συστάσεις προς την Ελλάδα οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός τριμήνου.
Στην αντίθετη περίπτωση θα μπορούν, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί, οι χώρες της ζώνης του Σένγκεν να επαναφέρουν ελέγχους στα σύνορα τους ως το μέγιστο χρονικό διάστημα των δύο ετών και όχι των έξι μηνών, όπως σήμερα ισχύει.
Εγκλωβισμός προσφύγων στην Ελλάδα
Τη στήριξη της Κομισιόν προς την ΠΓΔΜ έναντι της Ελλάδας στο θέμα του προσφυγικού εκφράζει ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα παρά να καταφύγουν στη Γερμανία.
Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, τάσσεται υπέρ της πρότασής της για ενίσχυση των συνόρων των Σκοπίων με την Ελλάδα ώστε να ανακοπεί η ροή προσφύγων προς τον βορρά, με τη στήριξη της ΕΕ.
Σύμφωνα με αυτό το σχεδιασμό, οι περισσότεροι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα θα παραμείνουν στη εκεί.
Δεδομένου ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της ΕΕ, ο Γιουνκέρ τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταλήξουν σε διμερείς συμφωνίες με την κυβέρνηση των Σκοπίων, προκειμένου να αναπτύξουν αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα της με την Ελλάδα.
Τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που η Ελλάδα δέχεται σκληρή κριτική και προειδοποιήσεις από τη Γερμανία και την Αυστρία για αποπομπή της από τη ζώνη Σένγκεν, εάν δεν κάνει περισσότερα για να ελέγξει τα σύνορά της. (Αναλυτικά)
Ο Γιάννης Μουζάλας είχε δηλώσει στους Financial Times ότι η Αθήνα δεν είχε ενημερωθεί για το σχέδιο της Σλοβενίας.
Μουζάλας
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, επέκρινε τη στάση του βέλγου υπουργού αλλά και της Τουρκίας στο προσφυγικό.
Ο κ. Μουζάλας δεν απέκλεισε μονομερείς ενέργειες εναντίον της Ελλάδας, και παραδέχθηκε πως παρά την επίσημη θέση της Ε.Ε. μπορεί να υπάρξει κλείσιμο συνόρων, μια εξέλιξη που ο ίδιος χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσμενή.
“Πιστεύω ότι σε μια από τις χειρότερες περιπτώσεις θα μείνουν στην Ελλάδα, το πολύ 50-70 χιλιάδες άνθρωποι, που σε ένα χρόνο θα έχουν μείνει πολύ λίγοι. Θα μπορούσε να οδηγηθεί κανείς σε κλείσιμο συνόρων εφόσον έχει εγκατασταθεί το σύστημα relocation και resettlement”.
Γερμανία: Η Σένγκεν κινδυνεύει
Για τη γερμανική κυβέρνηση, απόλυτη προτεραιότητα έχει η βελτίωση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, χωρίς αποτελεσματική φύλαξη, τίθεται σε κίνδυνο η ελεύθερη διακίνηση στο χώρο της Σένγκεν, προειδοποίησε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
“Το Συμβούλιο της ΕΕ έχει ήδη ασχοληθεί με αυτό το θέμα και συμφώνησε να συνεννοηθεί κατά τη διάρκεια της ολλανδικής Προεδρίας, δηλαδή στους πρώτους έξι μήνες του 2016, στη βάση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή», δήλωσε και, αναφερόμενος ειδικά στην ΠΓΔΜ, προσέθεσε τα εξής: “Η Μακεδονία (sic) είναι μία χώρα στη διαδικασία εισαγωγής προς την ΕΕ και, όπως με όλες τις χώρες που έχουν αυτό το στάτους, το θέμα είναι να αναπτύξουμε και την αστυνομική συνεργασία και συνεργασία ασφάλειας”.
Αυτό, εξήγησε, συμπεριλαμβάνει και τη βήμα προς βήμα υιοθέτηση ευρωπαϊκών στάνταρντ.
nooz.gr