Κρητη
Ανησυχία για τους μαθητές που δεν… «παίρνουν» τα γράμματα
Ανησυχία και προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα του Ρεθύμνου και γενικότερα της Κρήτης, εξακολουθούν να προκαλούν τα υψηλά ποσοστά διαρροής μαθητών από τα γυμνάσια και τα λύκεια κυρίως στις ορεινές περιοχές.
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι το Ρέθυμνο διατηρεί, όχι μόνο σε παγκρήτιο, αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο την δυσάρεστη αυτή «πρωτιά», την ίδια στιγμή που το υπουργείο διαμηνύει ότι εργάζεται στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της μαθητικής διαρροής, έχοντας βάλει στο πλάνο και ειδικά προγράμματα.
Ανοδικές τάσεις παρουσιάζει εδώ και μία δεκαετία η μαθητική διαρροή στην Κρήτη, με τους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων του Ρεθύμνου να κρατούν τα «σκήπτρα» όχι μόνο στο νησί, αλλά πανελλαδικά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το παρατηρητήριο του ινστιτούτου εκπαιδευτικής πολιτικής, στο Ρέθυμνο τα ποσοστά μαθητικής διαρροής στα γυμνάσια είναι 6,83% και στα γενικά λύκεια 4,91%.
Στο Ηράκλειο, το ποσοστό στα λύκεια μεταφράζεται σε 2,62%, στο Λασίθι 3,88% και στα Χανιά σε 2,95%.
Την ίδια στιγμή υψηλότερα είναι τα ποσοστά σχολικής εγκατάλειψης που καταγράφονται στην επαγγελματική εκπαίδευση.
Την εικόνα αυτή έχουν οι εκπαιδευτικοί του νησιού, που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τους μαθητές που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο.
Οι λόγοι που επικαλούνται οι γονείς είναι ότι τα παιδιά τους δεν "παίρνουν" τα γράμματα, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, οι λόγοι είναι καθαρά οικονομικοί, προκειμένου να τα βγάζει πιο εύκολα πέρα η οικογένεια.
Πάντως, οι οποίες παρεμβάσεις των εισαγγελικών αρχών έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, χειροτέρεψαν την κατάσταση απ’ ότι την βελτίωσαν.
Στην παρούσα φάση, το αρμόδιο υπουργείο εργάζεται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της μαθητικής διαρροής, έχοντας βάλει στο πλάνο και ειδικά προγράμματα.