Αναχωρεί χωρίς συμφωνία το κουαρτέτο των θεσμών

11.22

Χωρίς τελική συμφωνία αναχωρεί αύριο από την Αθήνα το κουαρτέτο και η συνέχεια των διαβουλεύσεων παραπέμπεται στις τεχνικές ομάδες.


Κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν μετά το πέρας των διαβουλεύσεων την Παρασκευή το βράδυ ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει αρκετά στο θέμα του φορολογικού ωστόσο η τελική συμφωνία για το θέμα θα υπάρξει μόλις κλειδώσει το σύνολο των θεμάτων.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τους επικεφαλής του κουαρτέτου. Μετά από αυτή τη συνάντηση υπήρξε μία τελική επαφή της διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής του κουαρτέτου για να καθοριστούν οι εκκρεμότητες που απομένουν. Τα βασικά αγκάθια ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στο κουαρτέτο είναι τέσσερα:
Το πρώτο είναι η απαίτηση του ταμείου για χαμηλότερο αφορολόγητο.
Το δεύτερο είναι οι αντιδράσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων.

Το τρίτο είναι το ζήτημα των κόκκινων δανείων, σημείο στο οποίο η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στην πώληση όλων των δανείων στα ξένα funds.

Και το τέταρτο σημείο διαφωνίας αφορά στη μόνιμη ένσταση από το Ταμείο για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Με τη φράση «τέλειωσαν τα άσχημα έρχονται τα χειρότερα» χαρακτήρισα τη μέχρι σήμερα φορολογική ιστορία της χώρας, αυτά που κληρονομήσαμε, διευκρίνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης, αποδίδοντας τις διαστάσεις που πήρε η δήλωσή του σε παρερμηνεία.

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει τη συμφωνία και επανέλαβε ότι «κάνουμε ότι μπορούμε ώστε οι όποιες νέες επιβαρύνσεις να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιες και αναλογικές».

Η αξιολόγηση προχωρά, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί, δήλωσε ο Κλ.Ρέγκλινγκ του ESM, χωρίς ωστόσο να θεωρεί ανέφικτο να κλείσει έως την 1η Μαΐου. Πρόσθεσε ότι ο ESM εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί «σημαντικά λιγότερα» κεφάλαια από τα 86 δισ. ευρώ, ενώ για το χρέος επανέλαβε ότι μπορεί να συζητηθεί η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και η αναστολή πληρωμής των τόκων.