Αξιολόγηση και νέα μέτρα ή εκλογές. Ποια είναι τα σενάρια του Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός, που επιστρέφει αργά απόψε το βράδυ από το Ιράν, αναμένεται να έχει πυκνές συσκέψεις προκειμένου να καθοριστούν οι κατευθυντήριες γραμμές με ορίζοντα το Eurogroup της Πέμπτης. Ανοικτή, επίσης, παραμένει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών.
Εν μέσω σφοδρών πιέσεων για νέα μέτρα και περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις, οι αγρότες ετοιμάζουν κάθοδο των τρακτέρ στην Πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή. Ασφαλιστικό και φορολογικό, επομένως ?αν, τελικά, έρθουν προς νομοθέτηση είτε ?πακέτο?, είτε μεμονωμένα-, θα αποτελέσουν το μεγάλο κρας-τεστ, ενώ στην παρούσα φάση κανείς δεν μπορεί να αποφανθεί αν, και με ποιό τρόπο, η κυβέρνηση θα μπορέσει βγει αλώβητη.
Ήδη τα σενάρια των εκλογών έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους και, μάλιστα, από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, παρότι το σύνολο, σχεδόν, των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί την διεξαγωγή τους.
Εμπλεξαν τις? γραμμές
Τα, έτσι και αλλιώς, ταραγμένα νερά ήρθε να αναστατώσει κι άλλο η προειδοποίηση του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου ότι “αν υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις, που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τον ελληνικό λαό, ο ελληνικός λαός θα έχει πάλι το λόγο”, διευκρινίζοντας, βέβαια, ότι ο λαός “έχει απαντήσει πολύ πρόσφατα” (συνέντευξη στη Realnews).
Ο Γιάννης Δραγασάκης προχώρησε σε μια αμφίθυμη δήλωση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά ηρωική έξοδο. Ωστόσο, όπως είπε, “τα αδιέξοδα πάντα, τα λύνει η Δημοκρατία. Δεν πρέπει να υπάρχει μια φοβία μη τυχόν και προσφύγουμε στον λαό”(Αθήνα9.84).
Αίσθηση,προκάλεσε και η δήλωση του υφυπουργού εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα: «αν χάσουμε την κοινωνική στήριξη, τον ξέρουμε τον δρόμο… Δεν θα χρειαστούμε κανέναν να μας πει το τι θα κάνουμε. Εμείς δεν είμαστε “δεμένοι” στις καρέκλες μας»(kontranews).
Η κυβερνητικής εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, εμφανίστηκε πιο κατηγορηματική και διεμήνυσε πως “ενδεχόμενο οικουμενικής ή εκλογών δεν υπάρχει”. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος δήλωσε (“Καθημερινή”) πως “σε καμία περίπτωση δεν απειλείται η κυβερνητική σταθερότητα”.
Αντικρουόμενες οι απόψεις στις «κλειστές συσκέψεις»
“Οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται, ούτε ξέρουμε αυτή τη στιγμή τι μπορεί να’ χει γίνει μέχρι την 25η Μαρτίου”. Με τη φράση αυτή, κυβερνητικό στέλεχος που έχει άμεση γνώση για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και για τους συσχετισμούς στο Μαξίμου, εξηγεί στο iefimerida.gr πως όλα αυτή τη στιγμή είναι ρευστά, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των εταίρων.
Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, αναφέρουν πως το εν λόγω θέμα έχει απασχολήσει και τα ηγετικά κλιμάκια του Μαξίμου.
Η επικρατέστερη άποψη μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών είναι να δοθεί η “μάχη μέχρι τέλους, μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση”. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι “μνημόνιο έχουμε ψηφίσει όλοι, και εμείς. Αυτό δεν μπορούμε να το αποκρύψουμε”, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια, και αφού κλείσει η αξιολόγηση, μπορούν να γίνουν οι όποιες? διορθωτικές κινήσεις με όλα τα «στοιχήματα» ανοικτά.
Αντίθετα, στους μειοψηφούντες συγκαταλέγονται εκείνοι που πιστεύουν ότι “το πράγμα δεν τραβάει, γιατί οι δανειστές θα ζητούν συνεχώς όλο και περισσότερα. Αποδεικνύεται”, τονίζουν, ?πως αν πεις το πρώτο ναι, δεν υπάρχει πάτος?? Η εναλλακτική πρόταση γι’ αυτούς είναι η παραίτηση της κυβέρνησης, ώστε να μπορέσει να διασώσει την αριστερά ειδάλλως, όπως σημειώνουν, “δεν θα υπάρχει ούτε το κόμμα”.