Αξεπέραστη συνταγή για λαγάνα με ταχίνι και φανταστική ταραμοσαλάτα απο την Ευα Παρακεντάκη

11.42

Υπέροχες συνταγές από την παρουσιάστρια της εκπομπής "Mama Mia" την αγαπημένη μας Έυα Παρακεντακη για να απολαύσετε την Καθαρά Δευτέρα όπως της αξίζει.

Αν Φτιάξετε τη λαγάνα της Ευας με ταχίνι… Σίγουρα θα ξανά θυμηθείτε τη φανταστική γεύση της Λαγάνας που τρώγαμε από την γιαγιά μας. Φυσικά καθαρά Δευτέρα χωρίς Ταραμοσαλάτα δεν γίνεται …Δείτε τη συνταγή με την οποία θα πάθετε εξάρτηση!

Λαγάνα
400 γραμμάρια νερό
1 κουταλιά της σούπας μέλι
3 κουταλιές  της σούπας ταχίνι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
25 γραμμάρια νωπή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
200 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
300 γραμμάρια σταρένιο αλεύρι
 
Για τη γυαλάδα και το στόλισμα
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά του γλυκού μέλι
100 γραμμάρια λευκό σουσάμι
50 γραμμάρια μαύρο σουσάμι
 
Σε ένα μπολ βάζουμε εκατό γραμμάρια χλιαρό νερό, όλο το  μέλι, όλητη μαγιά και ανακατεύουμε πολύ καλά για να διαλυθούν. Προσθέτουμε τρεις κουταλιές αλεύρι σκληρό και σκεπάζουμε με ένα πανί. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει για περίπου μισή ώρα. Σε ένα άλλο μπολ  βάζουμε το υπόλοιπο νερό, το ταχίνι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς το ταχίνι. Αυτό το μείγμα το προσθέτουμε στο διάλυμα της μαγιάς μαζί με το αλάτι και σιγά-σιγά τα άλευρα μέχρι να έχουμε μία κανονική εύπλαστη ζύμη.

Την σκεπάζουμε και την βάζουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς μέχρι να ανέβει, περίπου 1 ώρα. Αφού ανέβει χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και πλάθουμε απλώνοντας με τα χέρια το ζυμάρι μας στο κλασικό σχήμα οβάλ που έχουν οι λαγάνες. Σε δυό διαφορετικά ταψιά που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και έχουμε πασπαλίσει με σταρένιο αλέυρι τοποθετούμε τις λαγάνες μας και τις αφήνουμε να ανέβουν ξανά. Διαλύουμε τη ζάχαρη και το μέλι στο χλιαρό νερό και με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια της λαγάνας, τέλος πασπαλίζουμε με τα σουσάμια που έχουμε πριν αναμίξει και με τα δάκτυλά μας κάνουμε τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα στην επιφάνεια της. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας πάνω κάτω στους 200 και ψήνουμε τις λαγάνες μας για περίπου μισή ώρα. Όταν έχουν ψηθεί και από κάτω είναι έτοιμες.

Ταραμοσαλάτα

300 γραμμ. μπαγιάτικο κατά προτίμηση σταρένιο ψωμί
4 κ.σ. ταραμά λευκό
χυμό από 2 λεμόνια
1/2 κρεμμύδι
300 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε το ψωμί , αφού το στραγγίξουμε απ’ όλα τα νερά του πάρα πολύ καλά, το βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι. Χτυπάμε τα υλικά, να γίνουν ένα παχύρευστο μείγμα. Προσθέτουμε το χυμό του ενός λεμονιού και χτυπάμε ξανά τα υλικά να δέσουν όλα μαζί .
Τέλος προσθέτουμε εναλλάξ το λάδι με το υπόλοιπο λεμόνι   με ροή κλωστής και πάντα με το μπλέντερ σε λειτουργία .Όσο  χτυπάμε τα υλικά τόσο πιο απαλή και αφράτη γίνεται η ταραμοσαλάτα μας.

Καλή επιτυχία και καλή Σαρακοστή σε όλους!