Χανια
Αγωνία για τα παιδιά που εξαφανίστηκαν
13 Φεβ 2015 10.35
Κοντά σε συγγενείς τους και πιθανόν ήδη στο εξωτερικό βρίσκονται οι τρεις ανήλικοι που εξαφανίστηκαν από τους ξενώνες φιλοξενίας της οργάνωσης ΑΡΣΙΣ, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.
Τα ίχνη του 16χρονου συριακής καταγωγής, Μοχάμεντ Σίντο, χάθηκαν από τις 7 του μήνα, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον αδερφό του, ο οποίος ήρθε από τη Γερμανία για να τον δει, ενώ τα δύο ξαδερφάκια, Ελάν Ελιάς 10 χρόνων και Σεριστιάν Σεφιάν 5 χρόνων, κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, εξαφανίστηκαν την περασμένη Τρίτη, μία μέρα μετά την επικοινωνία που είχαν, μέσω skype, με τους γονείς τους, που βρίσκονται στην Αθήνα και περιέργως έχουν εξαφανιστεί κι αυτοί.
«Είχαμε εντοπίσει τις οικογένειές τους και ενημερώσαμε τις Αρχές, αλλά μυστηριωδώς μαζί με τα παιδιά χάθηκαν και τα δικά τους ίχνη. Θεωρούμε δεδομένο ότι ήρθαν και τα πήραν για να φύγουν όλοι μαζί για την Ευρώπη», δήλωσε στο «Εθνος», η ψυχολόγος της ΑΡΣΙΣ, Κατερίνα Κασαμπαλή.
Ο ξενώνας ασυνόδευτων ανηλίκων, όπου φιλοξενούνταν ο 16χρονος, καθώς και εκείνος για παιδιά και έφηβους που βρίσκονται σε κίνδυνο, στον οποίο έμεναν τα δύο μικρά ξαδερφάκια, είναι ασφαλισμένοι και η κεντρική είσοδος είναι πάντα κλειδωμένη. Ετσι εκτιμάται ότι τα παιδιά το έσκασαν από το παράθυρο της τουαλέτας και στην αυλή τα περίμεναν, όπως πιθανολογείται, οι συγγενείς τους.
Τα τρία παιδιά εντοπίστηκαν πριν από 15 μέρες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όταν προσπάθησαν να διαφύγουν στη Γερμανία, με πλαστά χαρτιά, συνοδευόμενα από γνωστά τους άτομα. Μεταφέρθηκαν αρχικά σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και λίγο αργότερα στους ξενώνες της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο.
Το ταξίδι του αδελφού
Οι υπεύθυνοι της οργάνωσης κατάφεραν να εντοπίσουν συγγενείς τους – τον αδερφό του 16χρονου στη Γερμανία και τους γονείς των μικρότερων παιδιών στην Αθήνα. Ο πρώτος ήρθε μάλιστα από τη Γερμανία το περασμένο Σάββατο συνάντησε τον αδερφό του Μοχάμεντ Σίντο και ήταν πιεστικός στο να τον πάρει μαζί του, λέγοντας ότι έχει την επιμέλειά του.
Οι υπεύθυνοι τον ενημέρωσαν ότι η εισαγγελέας ανηλίκων έχει προσωρινά την επιτροπεία και πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία. Ο νεαρός έφυγε, αλλά λίγη ώρα μετά εξαφανίστηκε και ο 16χρονος αδερφός του. Την περασμένη Δευτέρα, έγινε η επικοινωνία των δύο μικρότερων παιδιών με τους γονείς τους στην Αθήνα. Μέσω skype από τα γραφεία της ΑΡΣΙΣ μίλησαν με τα παιδιά τους και τους υποσχέθηκαν ότι σύντομα θα βρεθούν κοντά τους.
Και σε αυτούς έγινε γνωστή η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, προκειμένου να τα πάρουν. Το απόγευμα της επόμενης ημέρας όμως χάθηκαν τα ίχνη των δύο παιδιών, ενώ όλη τη μέρα ήταν μαζί, πιασμένα χέρι χέρι και η 10χρονη Ελάν δεν άφηνε από τα μάτια της τον 5χρονο ξάδερφο της Σεριστιάν.
«Επιλέγουν να φύγουν από την Ελλάδα με τους δικούς τους τρόπους και να ακολουθήσουν τα δικά τους δίκτυα, γιατί δεν νιώθουν εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές», ανέφερε η υπεύθυνη του ξενώνα, Ιρις Πανδίρη.
Μόλις έγιναν γνωστές οι εξαφανίσεις των τριών ανηλίκων, το «Χαμόγελο του Παιδιού» εξέδωσε ανακοίνωση με τις φωτογραφίες τους και στοιχεία της ταυτότητάς τους, προκειμένου να εντοπιστούν -διευκρινίζεται πάντως ότι η ζωή τους δεν βρίσκεται σε κίνδυνο- αλλά θεωρείται παραπάνω από βέβαιο ότι βρίσκονται κοντά στις οικογένειές τους και πιθανόν εκτός Ελλάδας.
Η αφίσα πάντως με τις φωτογραφίες των παιδιών βρίσκεται ήδη σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, ενώ έχουν ενημερωθεί οι Αρχές όλης της χώρας.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Η ΜΕΤΑΦΟΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΔΟΜΕΣ
Ζητούν φιλοξενία 200 ασυνόδευτα παιδιά
Σε αναζήτηση κατάλληλων χώρων υποδοχής σε όλη την Ελλάδα για την παραπομπή των ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα, όπως και σε άλλα κέντρα κράτησης μεταναστών, βρίσκεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις άμεσες προτεραιότητες της αν. Υπουργού, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, είναι να πάψει άμεσα η κράτηση για τα ασυνόδευτα ανήλικα και αυτά να παραπεμφθούν σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας το συντομότερο δυνατό. «Αγκάθι» στη διαδικασία είναι πως οι διαθέσιμες δομές δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν ακόμη και μήνες σε κράτηση περιμένοντας να αδειάσει μία θέση.
Υπολογίζεται πως σε καθεστώς κράτησης βρίσκονται περίπου 200 παιδιά. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο και οι υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται σε αναζήτηση πιθανών εναλλακτικών λύσεων, όπως δομές που δεν έχουν ενεργοποιηθεί, χώροι φιλοξενίας που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί με εγγυημένες υπηρεσίες υποδοχής κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα είναι να βγουν οι ανήλικοι από τα κέντρα κράτησης.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια τα αιτήματα για στέγαση των ασυνόδευτων ανήλικων, δέχτηκε 2.390 αιτήματα το 2014, έναντι 1.150 το 2013 και 822 το 2012.
Αν και το Αφγανιστάν παραμένει η κύρια χώρα προέλευσης των ασυνόδευτων ανηλίκων, αυξάνεται πλέον εμφανώς και ο πληθυσμός των παιδιών από τη Συρία. Σύμφωνα με τον συντονιστή της αρμόδιας υπηρεσίας του ΕΚΚΑ, Χρήστο Δημόπουλο, τον περασμένο Δεκέμβριο σε λίστα αναμονής για παραπομπή σε δομές φιλοξενίας ήταν 410 παιδιά, ενώ τώρα είναι περίπου 200.
Τα περασμένα Χριστούγεννα στελέχη του Δήμου Αθηναίων και του Συνηγόρου του Πολίτη είχαν επισκεφθεί το κέντρο της Αμυγδαλέζας και περιέγραψαν εικόνες θλιβερές από όσα είδαν. Μόλις τον περασμένο Νοέμβρη ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε να παύσει η κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων μαζί με ενηλίκους και να καθιερωθεί διαδικασία διαπίστωσης της ανηλικότητας.
Οπως παραδέχονται πολλοί εμπλεκόμενοι φορείς, διαπιστώνονται συχνά προβλήματα στη διαδικασία (ανήλικοι καταγράφονται ως ενήλικοι και το αντίστροφο), κυρίως εκεί όπου δεν υπάρχουν Κέντρα Πρώτης Υποδοχής. Πρόσφατη έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κάνει λόγο για ανήλικους που κρατούνται ως ενήλικοι για αρκετούς μήνες.
Στην ίδια έκθεση η ΥΑ εκφράζει την ανησυχία της, επειδή η πλειονότητα των ανηλίκων τελικώς «διαφεύγουν» από τις δομές φιλοξενίας στις οποίες τοποθετούνται. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΚΚΑ για το 2013, το 33,45% των παιδιών «αποχωρούν» (για άτυπες φυγές» μιλά το Κέντρο) από τα κέντρα φιλοξενίας εντός του πρώτου 10ημέρου.
Γιάννης Φώσκολος – ethnos.gr