Πολιτισμος
Αυλαία μετά το Πάσχα για πολλές θεατρικές παραγωγές
Μεγάλες παραγωγές που αναμένονται να κάνουν πρεμιέρα σε λίγες μέρες, φεστιβάλ, καθώς και ορισμένες παραστάσεις που εξαιτίας της θερμής ανταπόκρισης του κοινού δεν ήταν έτοιμες να κατεβάσουν αυλαία, όπως παραδοσιακά συνηθίζεται την Κυριακή των Βαΐων, διαμορφώνουν το θεατρικό τοπίο μετά το Πάσχα, επιμηκύνοντας τη θεατρική σεζόν και προσφέροντας στον θεατή μία πλούσια παλέτα επιλογών μέχρι τις αρχές καλοκαιριού και την έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Μία από τις πολυαναμενόμενες αφίξεις είναι αυτή της Comedie-Francaise. Πενήντα δύο χρόνια από την τελευταία εμφάνισή της στην Ελλάδα, μετά τις «Κατεργαριές του Σκαπίνου» του Μολιέρου το 1962, η πρώτη εθνική σκηνή της Γαλλίας καταφτάνει στην Αθήνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία 2014», με ένα κορυφαίο έργο του σύγχρονου θεάτρου που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και έχει μελετηθεί όσο λίγα παγκοσμίως, την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ. Μοντέρνα εκδοχή της ομώνυμης τραγωδίας, γραμμένη στην καρδιά της γερμανικής κατοχής, η «Αντιγόνη» θα ανέβει από το φημισμένο ιστορικό θέατρο για δύο βραδιές (26 και 27 Απριλίου) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Μαρκ Πακέν.
Το Εθνικό Θέατρο έχει προγραμματίσει να κάνουν πρεμιέρα μέσα στον Μάιο το νεόκοπο έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «Κέικ» στη Νέα Σκηνή ( 7/5 ) και το «Μεφίστο» του Κλάους Μάν, σε μεταγραφή της Αριάν Μνουσκίν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (από τις 24/5). Το αντιρατσιστικό κείμενο του Χατζηγιαννίδη αφηγείται την ένταση που κλιμακώνεται σε μια πολυκατοικία όταν οι ένοικοι προσπαθούν να ανακαλύψουν τον «ένοχο» που πετάει κάθε βράδυ τα σκουπίδια από το μπαλκόνι του. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Πέτρος Φιλιππίδης και πρωταγωνιστούν οι Μίνα Αδαμάκη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μάξιμος Μουμούρης και Λαέρτης Μαλκότσης.
Στο «Μεφίστο», η άνοδος του ναζισμού στη Γερμανία του μεσοπολέμου δοκιμάζει τις αντοχές, την ιδεολογία και την ηθική των μελών ενός θιάσου. Μέσα στη δίνη καταιγιστικών ιστορικών εξελίξεων, κάποιοι θα αντισταθούν, κάποιοι άλλοι θα αιφνιδιαστούν και άλλοι θα πληρώσουν με τη ζωή τους. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία, διασκευή, σκηνικά και κοστούμια του Νίκου Μαστοράκη, ενώ τον θίασο πλαισιώνουν αξιόλογοι ηθοποιοί της νέας αλλά και παλαιότερης γενιάς. Ανάμεσά τους οι Μαρίνα Ασλάνογλου, Βίκυ Βολιώτη, Μαρία Ζορμπά, Υβόνη Μαλτέζου, Γιούλικα Σκαφιδά, Ένκε Φεζολάρι, Χάρης Φραγκούλης, Μηνάς Χατζησάββας και Νίκος Ψαρράς.
Εκτός από τη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο το Δημοτικό θέατρο Πειραιά (ΔΘΠ) ανοίγει τις πόρτες του και στην Εθνική Λυρική Σκηνή με την παράσταση «Ερωτευμένος Σοπέν». Για τέσσερις μόνο βραδιές (9, 10, 11, 13/5) θα παρουσιαστεί σε πανελλήνια πρώτη αυτό το ποιητικό μπαλέτο του Γιαννίκ Μποκέν, μια εναλλακτική χορευτική αφήγηση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Γκαίτε «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου», συνοδεία εμβληματικών κομματιών του Σοπέν για πιάνο. Ακόμη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη θα βρεθεί στο επίκεντρο της παράστασης «Ενέδρες της ζωής, Λούλα Αναγνωστάκη mixage» (21/5) που ετοιμάζει ο Μάνος Καρατζογιάννης για λογαριασμό του ΔΘΠ και θα φιλοξενηθεί στον διατηρητέο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Αγ. Διονύση.
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα υποδεχτεί στις 27 Απριλίου τους Rimini Protokoll με την θεατρική εγκατάσταση «Situation Rooms». H κορυφαία ευρωπαϊκή πρωτοποριακή ομάδα που διεύρυνε όσο κανείς άλλος την έννοια του θεάτρου-ντοκουμέντου, στήνει ένα αντισυμβατικό και άκρως πολιτικοποιημένο ζωντανό βιντεοπαιχνίδι (Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισµού «Ελληνικός Κόσµος»). Στο πρόγραμμα της για τον Μάιο έρχονται να προστεθούν κι άλλες σημαντικές μετακλήσεις όπως αυτή του διακεκριμένου Ολλανδού σκηνοθέτη και εικαστικού Ντρις Φερχούφεν, ο οποίος θα στήσει στους δρόμους της Αθήνας μια περιπατητική παράσταση / πολιτική πράξη, με τίτλο «No Man's Land» (2-11 Μαΐου).
Ακολουθούν η καταξιωμένη φλαμανδική θεατρική ομάδας Berlin με την παράσταση-ταινία και, ταυτόχρονα, εικαστική εγκατάσταση με τίτλο«Jerusalem» (2-3/5), και ο διεθνώς καταξιωμένος λιβανέζος καλλιτέχνης Ραμπί Μρουέ, ο οποίος θα έχει διπλή παρουσία: θα παρουσιάσει την πολύκροτη, «αντι-ακαδημαϊκή» σύμφωνα με τον ίδιο, διάλεξη-περφόρμανς«Pixelated Revolution», καθώς και το «Riding on a cloud», στο οποίο συμπρωταγωνιστεί με τον αδερφό του Γιάσσερ Μρουέ (4-5/5).
Σε μια από καρδίας εκδίκηση της Κοκκινοσκουφίτσας προσκαλεί το κοινό η Λένα Κιτσοπούλου, που στην πρώτη εμφάνισή της στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στήνει μια «αγριεμένη περφόρμανς μόνο για ενήλικο κοινό» με αφορμή το γνωστό παιδικό παραμύθι. «Ο λύκος θα μας φάει όλους, έτσι κι αλλιώς, κι επίσης ας μιλάμε με αγνώστους, γιατί τους γνωστούς τους είδαμε και τους βαρεθήκαμε. Κανείς δεν έζησε καλά και κανείς δεν θα ζήσει καλύτερα», δηλώνει αφοπλιστικά η Κιτσοπούλου και στρέφεται ενάντια στο σύγχρονο παραμύθι του ιδανικού, φιλειρηνικού (και δη υποταγμένου) ανθρώπου, εγκαλώντας τους θεατές να αποδεχτούν το «κακό» μέσα τους. Η παράσταση «Κοκκινοσκουφίτσα – Το πρώτο αίμα» θα παίζεται από τις 14 ώς τις 25 Μαΐου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
Ένα εμβληματικό μονόπρακτο της νεοελληνικής δραματουργίας, «To Τάβλι»του Δημήτρη Κεχαΐδη επέλεξε ν' ανεβάσει ο Θεατρικός Οργανισμός Ακροπόλ σε συμπαραγωγή με την Εταιρεία των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου. Στη σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής, τους δύο ήρωες θα ενσαρκώσουν ο Νίκος Κουρής και ο Μάκης Παπαδημητρίου, οι οποίοι υπογράφουν και τη σκηνοθεσία της παράστασης (από τις 23/4 και για 25 παραστάσεις). Ακόμη, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας θα παρουσιάσει στο Θεάτρου Βασιλάκου τον μονόλογο της Ρούλας Γεωργακοπούλου «Οδός Πολυδούρη» σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη, με την Ιωάννα Παππά να ερμηνεύει την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη (από τις 8/5 και για 16 παραστάσεις).
Δύο φιλόδοξες παραγωγές ετοιμάζουν και το Παλλάς και το Μπάντμιντον. Τη διάσημη κωμωδία του Τζόζεφ Κέσελρινγκ «Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα»ανεβάζει ο Σταμάτης Φασουλής από τις 26/4 στο Παλλάς με έναν «θίασο πρωταγωνιστών» (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Φάνης Μουρατίδης, Τζένη Θεωνά, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Λεωνίδας Καλφαγιάννης κ.ά.) και τον ίδιο μαζί με τον Πέτρο Φιλιππίδη να ενσαρκώσουν τις «δύο αξιαγάπητες γριούλες με τα περίεργα χόμπι». Ενώ από τις από τις 6/5 η καλτ ταινία «Priscilla – Η βασίλισσα της ερήμου» του 1994 που έγινε επιτυχημένο μιούζικαλ και κατέκτησε τόσο το Γουέστ Εντ όσο και το Μπρόντγουεϊ ανεβαίνει και στο Μπάντμιντον, σε μια παράσταση με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Καπουτζίδη -ο οποίος έκανε και τη μετάφραση και την απόδοση του κειμένου μαζί με τον Σταμάτη Πατρώνη-, τον Φώτη Σεργουλόπουλο και τον Παναγιώτη Πετράκη, σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού.
Τα Φεστιβάλ
Από το θεατρικό σκηνικό του Μαΐου δεν θα λείψουν και τα φεστιβάλ. Για 7η συνεχή χρονιά, το νεανικό θέατρο δίνει ραντεβού στο Bob Theatre Festival, που από τις 5 έως τις 11/5 αναμένεται να συγκεντρώσει ενδιαφέρουσες νεανικές ομάδες και τα έργα τους κάτω από τη στέγη του Bios. Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει συνολικά 16 παραστάσεις, εκ των οποίων ξεχωρίζουν τέσσερις πρεμιέρες: «Κακή Πίστη» του Μιχάλη Μαθιουδάκη, «Πυρηνική Οικογένεια» από την Ομάδα Cheek-Bones , «Σούπερ Γλυκός Περγαμόντος» από την Ομάδα Ha! και «If Only» από την Ομάδα CakeTree Theatre Company του Λονδίνου. Στο βασικό πρόγραμμα του περιλαμβάνονται, επίσης, δώδεκα επαναλήψεις μεταξύ των οποίων η «Περσινή Αρραβωνιαστικιά» της ομάδας Elephas tiliensis, «Ο Μουνής» της ομάδας 4frontal, «Τα Λουλούδια στην Κυρία» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη κ.ά.
Από τις 6 Μαΐου σηκώνει αυλαία και το φεστιβάλ «Το γαλλικό θέατρο à la grecque» που διοργανώνουν από κοινού το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Όλο τον Μάιο στο γκαράζ του Ιδρύματος Κακογιάννη, το αθηναϊκό κοινό θα συναντήσει για ακόμα μια φορά τη σύγχρονη γαλλική δραματουργία με έργα μεταφρασμένα στα ελληνικά, που ανεβαίνουν από Έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Μεταξύ αυτών είναι το «Elle» του Ζαν Ζενέ σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, «Στο χείλος» της Κλοντίν Γκαλεά σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, «Αναζήτηση εργασίας» του Μισέλ Βιναβέρ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου, «Μήδεια, μανιασμένο ποίημα» του Ζαν Ρενέ Λεμουάν σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη και « Χίλντα» της Μαρί Εντιάγι σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου.
Η ελληνογαλλική σύμπραξη όμως δεν σταματά εδώ, καθώς στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ελλάς – Γαλλία συμμαχία 2014», ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Ζαν Ρενέ Λεμουάν θα παρουσιάσει μία σύγχρονη μεταγραφή της «Ιφιγένειας» του Ευριπίδη στη σκηνή του «Από Μηχανής», με τη Λένα Παπαληγούρα να κρατά τον ρόλο της ευριπίδειας ηρωίδας (από 5/5). «Ένα προσωπικό και μυθολογικό διήγημα» όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος, που «διερευνά τη δύναμη και το εύθραυστο του ανθρώπου απέναντι στην κατάρρευση των κόσμων»
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ