Διάσκεψη σε… θερμό κλίμα για τη σωτηρία του πλανήτη

10.41

Περίπου 126 αρχηγοί κρατών και 190 αντιπροσωπείες από ολόκληρο τον κόσμο σπεύδουν σήμερα στη Νέα Υόρκη για να πάρουν μέρος στην παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

Από άποψη συμμετοχών, η σημερινή συνάντηση, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, είναι η πολυπληθέστερη που έχει διεξαχθεί ποτέ με θέμα την κλιματική αλλαγή.

Από εκείνη την πρώτη μεγάλη Σύνοδο του ΟΗΕ για το περιβάλλον στο Ρίο το 1992, έχουν περάσει σχεδόν 25 χρόνια. Η απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη ωστόσο είναι ακόμη εδώ, και μάλιστα πιο «φλέγουσα» από ποτέ.

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανήλθαν το 2013 στο ποσό-ρεκόρ των 39,8 δισ. τόνων σημειώνοντας μια αύξηση της τάξεως του 2,3% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Φέτος, οδεύουν προς νέο ιστορικό ρεκόρ με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 40 δισ. τόνους, και να υπολογίζουν την ετήσια αύξηση στο 2,5%.

Ηχηρό «παρών» αναμένεται να δώσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ ο Μπ. Ομπάμα, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει θέσει ως βασική του προτεραιότητα την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Οι επιστήμονες του διεθνικού/διαπανεπιστημιακού «Global Carbon Project» προειδοποιούν πως εάν η υφήλιος δεν προχωρήσει συντονισμένα σε μια άμεση και δραστική μείωση των ρύπων (μείωση μεγαλύτερη του 5% ετησίως), τότε μέσα στα επόμενα 30 χρόνια η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας θα έχει σπάσει το «καταστροφικό» φράγμα των 2°C, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό (άνοδο της στάθμης των υδάτων, πλημμύρες, ξηρασία κ.ά.). Να σημειωθεί δε πως ακόμη κι αν επιτευχθεί η συγκεκριμένη μείωση (πράγμα… μάλλον αδύνατο), και πάλι η πιθανότητα να αποτρέψουμε την εκτόξευση του υδράργυρου είναι μόνο 50%.

Διάσκεψη σε... θερμό κλίμα για τη σωτηρία του πλανήτη

 

Ωστόσο, παρά τα «καμπανάκια» των επιστημόνων, οι προσδοκίες από το σημερινό ραντεβού στη Νέα Υόρκη δεν είναι ανάλογες των πολλών και επιφανών συμμετοχών. Ο στόχος άλλωστε σήμερα δεν είναι να παρθούν αποφάσεις, αλλά να ξεκινήσει σταδιακά να δημιουργείται εκείνο το «μομέντουμ» που θα οδηγήσει σε μια νέα δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα τον Δεκέμβριο του 2015 στο Παρίσι. Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη Σύνοδος του 2009 στην Κοπεγχάγη είχε λήξει ουσιαστικά… χωρίς αποτέλεσμα.

Πίσω στο παρόν, οι χώρες καλούνται να θέσουν σε εθνικό επίπεδο σειρά από νέους δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το 2020 και μετά. Οι επιστήμονες του «Global Carbon Project» ζητούν ουσιαστικά από τα κράτη να αφήσουν ανεκμετάλλευτο περίπου το 50% των «διαθέσιμων» ορυκτών καυσίμων. Μόνο έτσι υπάρχει πιθανότητα να καταφέρουν να επιτύχουν την απαιτούμενη δραστική μείωση στις εκπομπές αερίων.

Στην πράξη ωστόσο κάτι τέτοιο φαντάζει… απίθανο. Δύο από τους μεγαλύτερους ρυπαντές της υφηλίου, η Κίνα και η Ινδία, αντί να μειώνουν τις εκπομπές ρύπων τις αυξάνουν (η Κίνα κατά 4,2% το 2013, και η Ινδία κατά 5,1%). Η Κίνα ξεχωρίζει άλλωστε πλέον ως ο μεγαλύτερος ρυπαντής (πάνω από τις ΗΠΑ αλλά και την ΕΕ). Ισως να μην είναι τυχαίο επίσης πως ο πρόεδρος της Κίνας και ο πρωθυπουργός της Ινδίας δεν θα δώσουν το «παρών» σήμερα στη Νέα Υόρκη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ – ethnos.gr