Αμφίπολη: Κόλλησαν στο χώμα οι αποκαλύψεις

11.35
αρατείνεται η αγωνία γύρω από τον τάφο της Αμφίπολης καθώς οι απαντήσεις που όλοι περιμένουν, όπως όλα δείχνουν, θ' αργήσουν. Η είσοδος στον τρίτο χώρο του τάφου δεν έφερε στο φως τις πολυαναμενόμενες αποκαλύψεις που πιθανόν θα «μιλούσαν» για τον ή τους νεκρούς του εμβληματικού μνημείου, αντιθέτως αποκάλυψε πολύ ακόμη χώμα – μαζί με νέα προβλήματα για τους ειδικούς.
 
Η θολωτή οροφή του τάφου βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας. Οι λίθοι της έχουν βαθιές ρωγμές, ενώ έντονα προβλήματα παρατηρούνται και γύρω από την περιοχή του θόλου, όπου έχει διαπιστωθεί σημαντική απώλεια μάζας του υλικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο τμήμα που οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να δουν οι μαρμάρινοι ορθοστάτες έχουν χάσει αρκετά κομμάτια τους, τα οποία εντοπίστηκαν και αφού φωτογραφίσθηκαν και αριθμήθηκαν συνελέγησαν για να χρησιμοποιηθούν στις εργασίες αναστήλωσης του μνημείου. 
 
Τα προβλήματα στη θολωτή στέγη του τάφου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οφείλονται στην έντονη καταπόνηση που πιθανότατα έχουν προκαλέσει οι μεγάλου ύψους επιχώσεις που σχηματίζουν τον τύμβο του εντυπωσιακού μνημείου. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στο νότιο τμήμα του συγκεκριμένου θαλάμου το ύψος του χώματος φτάνει τα δύο μέτρα, ενώ στον ίδιο χώρο, αλλά στο βόρειο τμήμα, οι γαίες εκτιμάται ότι έχουν ύψος που φτάνει και τα 13 μέτρα. 

Η συγκεκριμένη κατάσταση έκανε άμεσα σαφές στους ειδικούς πως δεν επιτρέπει την ασφαλή συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών στον θάλαμο που βρίσκεται πίσω από τις Καρυάτιδες αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Για τον λόγο αυτόν θα ακολουθηθούν πιο ενισχυμένες εργασίες υποστύλωσης απ' ό,τι στους δύο προηγούμενους χώρους με τη χρήση κυρίως μεταλλικών σωληνωτών δοκών. 

Η εφαρμογή αυτών των μέτρων όμως, εξαιτίας και της δυσκολίας πρόσβασης στον συγκεκριμένο χώρο αλλά και της ιδιαίτερης προσοχής που χρειάζεται η επέμβαση στο μνημείο, υπολογίζεται ότι θα απαιτήσουν αρκετές μέρες εργασιών, γεγονός που σημαίνει ότι κατ' αναλογία θ' αργήσουν και οι απαντήσεις που περιμένουν όλοι από τον τρίτο χώρο.
 

Η αγωνία είχε φτάσει στο φουλ όταν τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας που ασχολούνται με την ανασκαφή στον τύμβο Καστά κατάφεραν να μπουν στον τρίτο χώρο του μνημείου, όμως δεν κατάφεραν να πάρουν προς το παρόν απαντήσεις. Η πρώτη ματιά έδειξε ότι και αυτός ο χώρος είναι γεμάτος χώμα. 

Το αμμώδες υλικό δεν τον έχει γεμίσει ασφυκτικά όπως τους δύο προηγούμενους, αλλά βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο. Πάνω σ' αυτά τα χώματα οι ειδικοί παρατήρησαν ότι υπάρχουν αμμώδη φυσικά ιζήματα που περιέχουν απολιθώματα από όστρακα τα οποία προέρχονται από το φυσικό έδαφος του λόφου Καστά. Γεγονός που, σύμφωνα με τους γεωλόγους, μαρτυρά ότι η συγκεκριμένη επίχωση παραμένει αδιατάρακτη. 
 

Στο πάνω ελεύθερο κομμάτι λοιπόν δεν τους περίμενε κάποια έκπληξη, αφού διαπίστωσαν ότι το ορατό τμήμα της οροφής είναι κατασκευασμένο από πωρόλιθο, όπως και στους προηγούμενους θαλάμους. Οι τοίχοι επίσης έχουν την ίδια μορφή μαρμάρινης επικάλυψης με στοιχεία ιωνικής αρχιτεκτονικής διακόσμησης. Οι πωρόλιθοι μάλιστα διατηρούν κι εδώ έντονα στοιχεία από το επίχρισμα με κόκκινο χρώμα. 
 
Τέλος, εκτός από τις εργασίες αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου, συνεχίζονται και εκείνες που αφορούν τη γεωμετρική τεκμηρίωση του μνημείου, ενώ ο απροσπέλαστος, έτσι κι αλλιώς, χώρος της ανασκαφής λόγω των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων απέκτησε και νυχτερινό φωτισμό και σύστημα ασφαλείας ύστερα από ενέργειες του Δήμου Αμφιπόλεως.

tanea.gr