Το μαύρο χαλιφάτο του τρόμου

10.33

Μέχρι και τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε κατέλαβαν τη Φαλούτζα, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ΙSIS) ήταν σε γενικές γραμμές… άγνωστοι ανά την υφήλιο.

Η συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ κάλεσε χθες ανοιχτά τη Δύση σε συνεργασία ενάντια στους τζιχαντιστές

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε ήδη από το φθινόπωρο του 2013 κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας πως πρόκειται «για την πιο ισχυρή ομάδα ανταρτών στη βόρεια Συρία». Την περίοδο εκείνη, ωστόσο, η Δύση «έβλεπε» ακόμη μόνο τα εγκλήματα του Ασαντ και όχι των υπολοίπων, οι οποίοι έχαιραν «ανοχής» αρκεί να μάχονταν ενάντια στον Σύρο πρόεδρο.

Πίσω στο παρόν, μόλις οχτώ μήνες μετά, το ISIS είναι η πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο. Εχει στα ταμεία της 2 δισ. δολ. (συγκριτικά, η Χεζμπολάχ έχει 500 εκατ. δολ. και οι Ταλιμπάν 560 εκατ.). Αριθμεί περίπου 80.000 μαχητές (ενώ μόλις πριν από τρία χρόνια δεν ξεπερνούσε τους 1.000) και ελέγχει πλέον μεγάλο μέρος των εδαφών σε Συρία και Ιράκ. Η προέλασή του και οι νίκες του στο Ιράκ (ειδικά μετά την κατάληψη της Μοσούλης τον Ιούνιο) ανάγκασαν τους Αμερικανούς να επιστρέψουν στρατιωτικά στο μέτωπο του Ιράκ, ενώ πλέον επαναφέρουν στο τραπέζι και το ενδεχόμενο μιας δυτικής επέμβασης στη Συρία.

Η συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ βγήκε χθες ανοιχτά και κάλεσε τη Δύση σε συνεργασία ενάντια στους τζιχαντιστές, που ήδη ελέγχουν το 1/3 των εδαφών στη βόρεια και ανατολική Συρία (μεταξύ αυτών και τρεις στρατιωτικές βάσεις). «Η Συρία είναι έτοιμη για μια συνεργασία σε διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε χθες ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία «καλοδεχούμενες» στο μέτωπο της Συρίας.

Το μαύρο χαλιφάτο του τρόμου

 

Ο υπουργός του Ασαντ ωστόσο σημείωσε και κάτι άλλο: πως μια αεροπορική επέμβαση των Δυτικών στη Συρία χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τη Δαμασκό θα μπορούσε να θεωρηθεί εχθρική ενέργεια και να γίνει «δεκτή» με αντιαεροπορικά πυρά. Αυτό που θέλει επί του παρόντος το συριακό καθεστώς είναι να έχει ρόλο συντονιστή στις αεροπορικές επιδρομές που ετοιμάζονται να εξαπολύσουν οι Αμερικανοί εναντίον θέσεων του ISIS στη Συρία.

Κινούμενη στο ίδιο πνεύμα με τη Δαμασκό, η Ρωσία ζήτησε και αυτή χθες από τους Δυτικούς να στηρίξουν τον Ασαντ ενάντια στην «κοινή απειλή». Συγκεκριμένα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τις κυβερνήσεις της Δύσης «να ξεπεράσουν τις προσωπικές τους αντιπάθειες» προς τον Ασαντ και «να βρουν πρακτικούς τρόπους ώστε να ενώσουν τις προσπάθειές τους ενάντια στον κοινό εχθρό».

Μάλιστα, ο Λαβρόφ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές εναντίον της Ουάσιγκτον με την κατηγορία πως επαναλαμβάνει στη Συρία τα ίδια λάθη που είχε κάνει και στο Αφγανιστάν (υπενθυμίζοντας πως η αλ-Κάιντα είχε προέλθει από τις τάξεις των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ ισλαμιστών που μάχονταν ενάντια στους Σοβιετικούς τη δεκαετία του 1980 και βρίσκοντας στο παρόν ομοιότητες με το ISIS που μάχεται ενάντια στον Ασαντ). Η Γερμανία έσπευσε να δηλώσει πως δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τη Δαμασκό. Στη Βρετανία και στις ΗΠΑ ωστόσο πολλαπλασιάζονται οι φωνές που παρουσιάζονται θετικές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι αγριότητες των τζιχαντιστών του ISIS άλλωστε στο έδαφος δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αδράνειας στους Δυτικούς. Χθες, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι καταδίκασε τα «ειδεχθή εκτεταμένα εγκλήματα» του Ισλαμικού Κράτους, οι μαχητές του οποίου είχαν προχωρήσει, όπως αποκάλυψε, στη μαζική εξόντωση περίπου 670 κρατουμένων στη Μοσούλη στις 10 Ιουνίου.

Παράλληλα, η Ευρώπη βρίσκεται σε συναγερμό για ένα πιθανό ισλαμικό τρομοκρατικό χτύπημα με την ανησυχία να είναι ακόμη μεγαλύτερη στη Βρετανία, η οποία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ – ethnos.gr