Χανια
Παγκόσμια κραυγή για τα κορίτσια της Νιγηρίας
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται η διαδικτυακή εκστρατεία «Bring Back Our Girls» και οι διεθνείς αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η υπόθεση της απαγωγής των περίπου 280 κοριτσιών από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία.
Τη συμμετοχή τους στην εκστρατεία και την υποστήριξή τους στις προσπάθειες που γίνονται για την απελευθέρωση των κοριτσιών, γνωστοποίησαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο Πάπας Φραγκίσκος και η διάσημη δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ.
Από την πλευρά της η Μισέλ Ομπάμα, που ήταν από τις πρώτες σημαίνουσες διεθνείς προσωπικότητες που υποστήριξαν την εκστρατεία μέσω του Διαδικτύου, έκανε ένα επιπλέον βήμα: εκφράζοντας την οργή της πήρε το μικρόφωνο από τον σύζυγό της Μπαράκ Ομπάμα και εκφώνησε αυτή το εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, η Μισέλ Ομπάμα ανέφερε στο μήνυμα: «Οπως εκατομμύρια άνθρωποι στην υφήλιο, ο σύζυγός μου κι εγώ είμαστε εξοργισμένοι και συντετριμμένοι για την απαγωγή περισσότερων από 200 μαθητριών στη Νιγηρία από τους κοιτώνες του σχολείου τους μέσα στη νύχτα. Αυτή την παράλογη πράξη έκανε μια τρομοκρατική οργάνωση αποφασισμένη να κρατήσει τα κορίτσια αυτά μακριά από την εκπαίδευση.
Ενήλικοι άνδρες επιχειρούν να καταστείλουν τις επιθυμίες των νεαρών κοριτσιών για εκπαίδευση. Θέλω να γνωρίζετε ότι ο Μπαράκ έχει δώσει εντολή στην κυβέρνησή μας να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Νιγηρίας να βρεθούν τα κορίτσια και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Σε αυτά τα κορίτσια ο Μπαράκ κι εγώ βλέπουμε τις κόρες μας. Βλέπουμε τις ελπίδες τους, τα όνειρά τους και μπορούμε να φανταστούμε την αγωνία των γονιών τους».
Την ίδια ώρα πάντως που ολοένα και περισσότεροι ηγέτες και δημόσιες προσωπικότητες εκφράζουν την υποστήριξή τους για την εκστρατεία «Bring Back Our Girls», στη Νιγηρία καταφθάνουν ομάδες ειδικών σε θέματα ασφαλείας και ομάδες από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, με στόχο τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των κοριτσιών. Τη βοήθειά τους έχουν επίσης προσφέρει η Κίνα, η Γαλλία και το Ισραήλ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το θέμα συζητήθηκε και σε σχετική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία έκλεισε με την ανακοίνωση ότι τα κράτη-μέλη του Σ.Α. θα παρακολουθούν ενεργά την υπόθεση της απαγωγής και θα εξετάσουν συγκεκριμένα μέτρα εναντίον της Μπόκο Χαράμ.
Αξίζει πάντως εδώ να σημειωθεί ότι μιλώντας ο Ντέιβιντ Κάμερον για το θέμα της επιχείρησης διάσωσης των κοριτσιών, τόνισε πως δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση της Νιγηρίας θα ζητήσει τη συνδρομή βρετανικών στρατευμάτων και υπογράμμισε πως η όποια επιχείρηση εναντίον της Μπόκο Χαράμ είναι εξαιρετικά δύσκολη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – ethnos.gr