UNICEF: Από μια κλωστή κρέμεται το μέλλον των παιδιών της Συρίας

11.16

Το μέλλον των 5,5 εκατομμυρίων παιδιών που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στη Συρία κρέμεται από μία κλωστή, εξαιτίας της βίας, της κατάρρευσης των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, των σοβαρών ψυχολογικών τραυμάτων και της φτώχειας, προειδοποιεί η UNICEF σε έκθεσή της.

Ιδιαίτερα σκληρά πλήττονται μέχρι και 1 εκατομμύριο παιδιά που είναι παγιδευμένα σε περιοχές της Συρίας οι οποίες βρίσκονται υπό πολιορκία ή στις οποίες είναι δύσκολο να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια λόγω της συνεχιζόμενης βίας.

Τα παιδιά αυτά είναι αποκομμένα από βοήθεια, ζουν σε χαλάσματα και αγωνίζονται για να βρουν τροφή, ενώ έχουν μείνει χωρίς προστασία, ιατρική περίθαλψη ή ψυχολογική υποστήριξη και έχουν ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση στην εκπαίδευση. 

Στις πολύ χειρότερες περιπτώσεις, παιδιά και έγκυοι έχουν σκόπιμα τραυματισθεί ή σκοτωθεί από ελεύθερους σκοπευτές.

Ακόμα 1,2 εκατομμύρια παιδιά, εξάλλου, είναι πλέον πρόσφυγες και ζουν σε καταυλισμούς ή στριμωγμένα σε κοινότητες υποδοχής, με περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό, σωστή διατροφή ή ευκαιρίες μάθησης. 

Επιπλέον, ένα στα δέκα παιδιά-πρόσφυγες εργάζονται και ένα στα πέντε εξαναγκάζονται σε πρόωρους γάμους.

Η έκθεση, που τιτλοφορείται «Υπό Πολιορκία – οι καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά των τριών ετών της σύρραξης στη Συρία», αναφέρει ακόμα ότι τρία χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου τα παιδιά της Συρίας έχουν αναγκαστεί να ενηλικιωθούν γρηγορότερα από ό,τι θα έπρεπε για οποιοδήποτε παιδί.

Η έκθεση συμπεριλαμβάνει τις μαρτυρίες παιδιών, οι ζωές των οποίων καταστράφηκαν από τον πόλεμο.

Αυτή είναι η περίπτωση του 4χρονου Αντνάν, ο οποίος τραυματίστηκε στο πρόσωπο όταν το σπίτι του βομβαρδίστηκε και τελικά διέφυγε με την οικογένειά του στο Λίβανο, όπου όμως εξακολουθεί να υποφέρει από το μετατραυματικό στρες. «Κλαίει όλη τη νύχτα,» αναφέρει η μητέρα του. «Φοβάται τα πάντα και δεν αντέχει να μένει μόνος του ούτε για ένα δευτερόλεπτο». 

Η UNICEF υπολογίζει ότι 2 εκατομμύρια παιδιά, όπως ο Αντνάν, έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη ή θεραπεία, την οποία όμως αδυνατούν να βρουν. 

«Για τα παιδιά της Συρίας, τα τελευταία τρία χρόνια ήταν τα μακρύτερα της ζωής τους. Πρέπει να υπομείνουν ακόμα ένα χρόνο κακουχίες;» διερωτήθηκε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake.

«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους σε συνθήκες ασφάλειας με την οικογένεια και τους φίλους τους. Αυτή η τρίτη καταστροφική χρονιά για τα παιδιά της Συρίας πρέπει να είναι η τελευταία», κατέληξε.

tanea.gr