«Αρχή μιας διαπραγμάτευσης» η συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ για την Ουκρανία

09.22
Παρίσι, Γαλλία
Συνάντηση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών είχε ο Σεργκέι Λαβρόφ. O Τζον Κέρι είπε ότι υπάρχουν αρκετές ιδέες στο τραπέζι για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί ξανά με τον Λαβρόφ την Πέμπτη στη Ρώμη.

Ο Τζον Κέρι χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον αμερικανό πρόεδρο. 

Κάλεσε τη Ρωσία να ξεκινήσει απευθείας διάλογο με το Κίεβο, να αποσύρει τα στρατεύματα από την Κριμαία και να δεχθεί διεθνείς παρατηρητές στην Ουκρανία. 

Ερωτηθείς γιατί δεν συναντήθηκε ο Λαβρόφ με τον ουκρανό ομόλογό του, Αντρέι Ντεστσίτσα, παραδέχθηκε ότι είχε «μηδενικές προσδοκίες» ότι οι δύο πλευρές θα συναντηθούν.

Πρόσθεσε ότι αισθάνεται αισιόδοξος από το γεγονός ότι η Ρωσία φάνηκε να προτιμά να βρεθεί διπλωματική λύση. «Αυτή είναι η αρχή μιας διαπραγμάτευσης» είπε, τονίζοντας ότι θέλει να είναι ρεαλιστής. «Πρόκειται για δύσκολη και πολύ σοβαρή στιγμή, αλλά προτιμώ το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα παρά αυτό που βρισκόμασταν χθες».

«Σήμερα ξεκινήσαμε μια διαδικασία που μέσα στις επόμενες ημέρες ελπίζουμε να μας φέρει στον δρόμο της αποκλιμάκωσης» τόνισε ο Κέρι.

Ο αμερικανός υπουργός αρνήθηκε ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός πακέτου κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ, λόγω ασυμφωνίας στους κόλπους της Ένωσης. «Δεν έχουμε απομακρυνθεί από αυτή την πιθανότητα».

Νωρίτερα ο Λαβρόφ είχε πει, σύμφωνα με το δημόσιο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24: «Συμφωνήσουμε στο γεγονός ότι είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε όλους τους Ουκρανούς να θέσουν σε εφαρμογή τις συμφωνίες οι οποίες είχαν συναφθεί την 21η Φεβρουαρίου».

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, η συμφωνία ορίζει: 

  • Αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004
  • Κυβέρνηση εθνικής ενότητας
  • Τροποποίηση του Συντάγματος για την εξισορρόπηση των εξουσιών του προέδρου, της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου
  • Προεδρικές εκλογές
  • Έρευνες για τα βίαια επεισόδια

Ωστόσο η αμερικανική διπλωματία διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε τέτοια «συμφωνία». Ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι δεν υπήρξε «καμιά συμφωνία» ανάμεσα στον Κέρι και στον Λαβρόφ.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που Κέρι και Λαβρόφ συναντιούνται μετά τη ρωσική κατάληψη της Κριμαίας.

Η συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ ήρθε μετά από συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι ο Φρανσουά Ολάντ με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, με θέμα την ουκρανική κρίση.

Μετά τη συνάντηση, οι υπουργοί Ουκρανίας, Ρωσίας, Βρετανίας και ΗΠΑ μετέβησαν στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Λαβρόφ αρνήθηκε να έχει απευθείας συνομιλίες με τον ουκρανό ομόλογό του και αναχώρησε από το Παρίσι.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική συνομιλία την Τετάρτη σχετικά με τις εν εξελίξει και τις πιθανές διεθνείς πρωτοβουλίες για να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο απόψε.

Τηλεφωνική συνομιλία είχε και ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Όλες οι εξελίξεις

Την Τρίτη, η Ρωσία έδωσε συνέχεια στη σκληρή γραμμή του Βλαντιμίρ Πούτιν με δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου.

Την Τετάρτη, ο αμερικανικός στρατός, αναζητώντας τρόπους να στηρίξει τους συμμάχους του στη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι αυξάνει την κοινή εκπαίδευση μέσω στρατιωτικής μονάδας στην Πολωνία και της ενίσχυσης της συμμετοχής σε ΝΑΤΟϊκή αποστολή αεροπορικής αστυνόμευσης, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ.

Ο προβληματισμός και οι επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των πιθανών μέτρων της Δύσης κατά της Ρωσίας αποτελούν το βασικό στοιχείο δημοσιευμάτων και αναλύσεων σε αμερικανικά ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη «εμφανίζεται διαιρεμένη» υποστηρίζει η Washington Post, ενώ οι New York Times τονίζουν ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι «οφείλουν να προετοιμάσουν» σχέδια εκτάκτου ανάγκης για μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία ή έναντι μιας μονομερούς προσάρτησης της Κριμαίας. «Ο Λευκός Οίκος πρέπει να σφυρηλατήσει μια ισχυρή και ενωμένη διεθνή απάντηση στην αρπαγή της Ουκρανίας από τον Πούτιν» αναφέρει η Wall Street Journal.

Αμερικανοί αναλυτές διατυπώνουν επιφυλάξεις για τις προοπτικές των οικονομικών μέτρων που συζητούνται για να λάβουν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους εναντίον της Μόσχας, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι «πιθανές κυρώσεις» δεν θα προκαλέσουν ζημιά μόνο στη Ρωσία, αλλά και στις αγορές και σε επιχειρήσεις δυτικών χωρών.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ