World Press Photo: Αυτές είναι οι φωτογραφίες της χρονιάς

09.24

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς φωτορεπορτάζ στον κόσμoΟ διαγωνισμός World Press Photo που διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 1955, από την ομώνυμη μη κερδοσκοπική οργάνωση που εδρεύει στο Αμστερνταμ, βραβεύει τις καλύτερες ειδησεογραφικές φωτογραφίες της χρονιάς.

Φέτος, οι διαγωνιζόμενοι ξεπέρασαν τους 100 χιλιάδες, οι κριτές ήταν μόλις 19, ενώ οι φωτογράφοι που βραβεύθηκαν στις 18 κατηγορίες του διαγωνισμού – επικαιρότητα, αθλητισμός, καθημερινές ανθρώπινες ιστορίες, τέχνη και ψυχαγωγία, πορτρέτα, φύση κ.ά. – ήταν 53.

Το θέμα που συγκίνησε περισσότερο τους κριτές αυτήν τη χρονιά ήταν η μετανάστευση και κυρίως η αξιοπρέπεια των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για μια καλύτερη ζωή. Οι φωτογραφίες των νικητών θα παρουσιασθούν σε μια κινητή έκθεση φωτογραφίας, η οποία θα ταξιδέψει σε περισσότερες από 100 πόλεις σε 45 χώρες του κόσμου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στο Αμστερνταμ στις 18 Απριλίου 2014 όπου θα πραγματοποιηθούν και οι εκδηλώσεις προς τιμήν των νικητών,στις 24 και 25 Απριλίου.

Αυτή η φωτογραφία του Αμερικανού Τζον Στανμέγερ του πρακτορείου VII Photo Agency κέρδισε το πρώτο βραβείο World Press Photo.. (AP Photo/John Stanmeyer, VII for National Geographic)

Το πρώτο βραβείο είχε κινητά! Αφρικανοί μετανάστες στέκονται όρθιοι κατά τη διάρκεια μιας νύχτας σε μια παραλία της πόλης του Τζιμπουτί και κρατάνε ψηλά τα κινητά τους τηλέφωνα ελπίζοντας πως θα καταφέρουν να πιάσουν ένα ασθενές και φθηνότερο σήμα από τη γειτονική Σομαλία. Αυτή η φωτογραφία του Αμερικανού Τζον Στανμέγερ του πρακτορείου VII Photo Agency κέρδισε το πρώτο βραβείο World Press Photo. Σύμφωνα με την Τζίλιαν Εντελσταϊν, μέλος της κριτικής επιτροπής των περίφημων φωτογραφικών βραβείων, η συγκεκριμένη φωτογραφία προβάλλει «τα ζητήματα της τεχνολογίας, της παγκοσμιοποίησης, της μετανάστευσης, της φτώχειας, της απελπισίας, της αποξένωσης, της ανθρωπιάς».

Το περασμένο φθινόπωρο η  Νάντια Κάσαντεϊ από τη Σουηδία, αθλήτρια του επτάθλου, διαγνώστηκε με καρκίνο. Oμως δεν πτοήθηκε. Παράλληλα με τη θεραπεία που άρχισε, συνέχισε να προπονείται. (AP Photo/Peter Holgersson)

Αποθανατίζοντας τη Νάντια Κάσαντεϊ κατά τη διάρκεια μιας προπόνησής της, ο Σουηδός Πέτερ Χόλγκερσον κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Αθλητικά. Το περασμένο φθινόπωρο η Νάντια Κάσαντεϊ από τη Σουηδία, αθλήτρια του επτάθλου, διαγνώστηκε με καρκίνο. Oμως δεν πτοήθηκε. Παράλληλα με τη θεραπεία που άρχισε, συνέχισε να προπονείται. Τον Ιανουάριο η Κάσαντεϊ ολοκλήρωσε τη χημειοθεραπεία της και τώρα επιθυμεί να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. 

Κοινό χαρακτηριστικό των επτά τυφλών αγοριών, πέρα από τον αλμπινισμό και τα ροζ πουκάμισα που φορούν, είναι το ότι όλα γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ινδία, στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης. (AP Photo/Brent Stirton/ Reportage by Getty Images)

Οι τυφλοί αλπίνοι της Βεγκάλης. Επτά τυφλά αγόρια που πάσχουν από αλμπινισμό ποζάρουν για να φωτογραφιστούν από τον Νοτιοαφρικανό Μπρεντ Στίρτον. Κοινό χαρακτηριστικό των επτά αγοριών, πέρα από την ασθένειά τους και τα ροζ πουκάμισα που φορούν, είναι το ότι όλα γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ινδία, στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης. Χάρη σ’ αυτά ο φωτογράφος του πρακτορείου Getty Images κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία 

των πορτρέτων.

Πίνουν και τραγουδούν οι άντρες του Στρατού της Ανεξαρτησίας των Καχίν στη Μιανμάρ όχι για κάποια νίκη τους αλλά για τον θάνατο ενός εκ των ηγετών τους. (AP Photo/Julius Schrank, De Volkskrant)

Μνημόσυνο με γλέντι. Πίνουν και τραγουδούν οι άντρες του Στρατού της Ανεξαρτησίας των Καχίν στη Μιανμάρ όχι για κάποια νίκη τους αλλά για τον θάνατο ενός εκ των ηγετών τους. Καταφέρνοντας να φτάσει ως το καταφύγιό τους, όπου και τους απαθανάτισε, ο Γερμανός Τζούλιους Σρανκ κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Καθημερινή ζωή.

Το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν από τις Κεντρικές Φιλιππίνες γονάτισε τη νησιωτική χώρα, αλλά οι κάτοικοί της δεν σταμάτησαν να ελπίζουν, είτε στην κρατική αρωγή είτε στη βοήθεια από τον Θεό. (AP Photo/Phillipe Lopez, AFP)

Η ελπίδα ποτέ δεν πεθαίνει. Σκοτώθηκαν περισσότεροι από οκτώ χιλιάδες άνθρωποι, ενώ οι εκτοπισμένοι ξεπέρασαν τα τέσσερα εκατομμύρια. Το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν από τις Κεντρικές Φιλιππίνες γονάτισε τη νησιωτική χώρα, αλλά οι κάτοικοί της δεν σταμάτησαν να ελπίζουν, είτε στην κρατική αρωγή είτε στη βοήθεια από τον Θεό. Οπως οι εικονιζόμενοι πιστοί, οι οποίοι συμμετέχουν σε μια θρησκευτική πομπή κρατώντας τους σταυρούς και αγάλματα αγίων. Νικητής στην κατηγορία Στιγμιότυπο αναδείχθηκε ο Φιλίπ Λόπεζ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ενα πούμα σουλατσάρει σε λόφο του Πάρκου Γκρίφιθ και όλο το Λος Αντζελες απλώνεται στα πόδια του. (AP Photo/Steve Winter, National Geographic)

Ενα πούμα χαζεύει το Χόλιγουντ. Ενα πούμα σουλατσάρει σε λόφο του Πάρκου Γκρίφιθ και όλο το Λος Αντζελες απλώνεται στα πόδια του. Η φωτογραφία είχε κάνει αίσθηση όταν δημοσιεύθηκε στο «Νάσιοναλ Τζεογκράφικ». Χθες έλαβε το πρώτο βραβείο του World Press Photo στην κατηγορία Ιστορίες της Φύσης. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο φωτογράφος, ο Αμερικανός Στιβ Ουίντερ, ούτε που γύρισε το βλέμμα του στο «μοντέλο». Τοποθέτησε μόνο μια αυτόματη φωτογραφική μηχανή, στο σωστό μέρος βέβαια.