Απολογούνται για το bullying σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη 7 συμφοιτητές του

09.33

Εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση του 20χρονου σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη από την Κρήτη ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός πριν από τρία χρόνια σε ερημική τοποθεσία των Ιωαννίνων, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη Γαλακτοκομική Σχολή στην οποία φοιτούσε.

Σε απολογία για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παράνομη βία

Ο ανακριτής Ιωαννίνων κάλεσε σε απολογία επτά σπουδαστές της Σχολής με τις κατηγορίες της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών κατ’ εξακολούθηση και της άσκησης παράνομης βίας σε βάρος του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Οι κατηγορίες συνδέονται με τα περιστατικά βίας και bullying που αποκαλύφθηκαν ότι είχε βιώσει ο δευτεροετής σπουδαστής, μέσα στο χώρο της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και της Εστίας όπου διέμενε, με λεκτικούς εκφοβισμούς και επιθέσεις σε βάρος του.

Κατά παντός υπευθύνου η δίωξη για το θάνατο Γιακουμάκη

Αν και η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί για την υπόθεση αφορά το αδίκημα της ανθρωποκτονίας κατά παντός όμως υπευθύνου, μέχρι στιγμής δεν έχει προσωποποιηθεί προκειμένου να λογοδοτήσουν συγκεκριμένα άτομα.

Στο πλαίσιο όμως της δεύτερης δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, μετά τις καταγγελίες για λεκτικούς εκφοβισμούς και βίαιες συμπεριφορές σε βάρος του 20χρονου σπουδαστή, ο ανακριτής αφού, εξέτασε μάρτυρες και αξιολόγησε τα στοιχεία που συγκέντρωσε, καλεί ως κατηγορουμένους πλέον, επτά νεαρούς που φοιτούσαν μαζί με το Βαγγέλη Γιακουμάκη, τέσσερις από τους οποίους κατάγονται, όπως εκείνος, από την Κρήτη.

Η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, αφυπνίζοντάς την για τις ολέθριες συνέπειες του φαινομένου του bullying, αποτελεί, όπως φαίνεται, ένα μεγάλο «στοίχημα» για τις δικαστικές αρχές προκειμένου να οδηγηθούν στο εδώλιο τα πρόσωπα που με οιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται στην τραγική κατάληξη του 20χρονου σπουδαστή.

Το χρονικό της εξαφάνισης

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης ο οποίος, σύμφωνα με όσους τον γνώριζαν, ήταν ένας πράος, ευαίσθητος και χαμηλών τόνων είχε εξαφανιστεί από τη Σχολή του, το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Φεβρουαρίου του 2015. Μάταια, η μητέρα του προσπαθούσε να τον βρει, καλώντας επανειλημμένα στο κινητό του. Η αναζήτησή του κράτησε 40 ημέρες. Άνδρες της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής αλλά και ντόπιοι εθελοντές «σάρωσαν» την ευρύτερη περιοχή της Γαλακτοκομικής Σχολής αλλά κανένα αποτέλεσμα.

Το bullying και τα «καψώνια»

Μετά τα πρώτα 24ωρα, οι έρευνες επεκτάθηκαν και στο εσωτερικό της Σχολής όπου, άρχισαν, τα μέχρι τότε κλειστά στόματα να ανοίγουν κάνοντας λόγο για συνεχή «καψώνια», αλλά και σκληρές επιθέσεις σε βάρος του. Συμφοιτητές του Βαγγέλη κάνουν λόγο για σωματική και ψυχολογική κακοποίηση σε βάρος του 20χρονου. Συγκεκριμένα, έγινε λόγος για ομάδα σπουδαστών από την Κρήτη, η οποία έκανε συνεχώς καψώνια στον Γιακουμάκη.

Ο εντοπισμός της σορού 800 μέτρα από τη Σχολή

Στις 15 Μαρτίου του 2015 βρέθηκε τελικά το πτώμα του άτυχου σπουδαστή, σε προχωρημένη αποσύνθεση, με ένα τραύμα στο καρπό του ενός χεριού του, από μαχαίρι το οποίο βρέθηκε πεταμένο δίπλα του. Τη σορό είδε τυχαία ένα ζευγάρι που έκανε βόλτα, στην περιοχή, δίπλα σε ένα χωματόδρομο που οδηγεί στη λίμνη Παμβώτιδα, περίπου 800 μέτρα μακριά από τη Γαλακτοκομική Σχολή.

Αυτοχειρία σύμφωνα με τον ιατροδικαστή

Μετά την ταυτοποίηση του πτώματος, διενεργήθηκε νεκροψία και το ιατροδικαστικό πόρισμα ανέφερε ότι ο 20χρονος Γιακουμάκης έβαλε τέλος στη ζωή του την ημέρα που εξαφανίστηκε, στις 6 Φεβρουαρίου, αποδίδοντας το θάνατό του στο αιμορροϊκό σοκ λόγω του τραύματος στον καρπό του δεξιού του χεριού. «Το σύνολο των ευρημάτων συνηγορούν υπέρ της εκδοχής της αυτοχειρίας», σημείωνε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής.

Η μητέρα του αδικοχαμένου νεαρού ουδέποτε πείστηκε από τα συμπεράσματα του πορίσματος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας του παιδιού της. Από τότε μέχρι σήμερα, περιμένει καρτερικά από τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει τη διερεύνηση και της κύριας δικογραφίας που αφορά το θάνατο του παιδιού της, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Πηγή dikastiko.gr