Κρητη
Βίντεο: Βόμβα έτοιμη να σκάσει το δημογραφικό πρόβλημα. Πόσο μειώθηκαν οι γεννήσεις στην Κρήτη;
Το δημογραφικό πρόβλημα το ακούμε εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, αλλά σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ειδικών αν δε σκύψουμε ουσιαστικά πάνω του δεν πρόκειται να λυθεί. Ναι οι γυναίκες γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία. Κάνουν ένα παιδί και μετά δύσκολα ακολουθεί και ένα δεύτερο.
Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία στη χώρα μας;
ΜΕΙΩΣΗ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ
– 23% τη Θεσσαλία, -21% στην Κρήτη, -16% στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, -24% στη Στερεά Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν οι ειδικοί στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής.
«Ο πληθυσμός γερνάει ταχύτερα από τις προβλέψεις» τόνισε η Αλεξάνδρα Τραγάκη, καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Οι αιτίες αυτής της αρνητικής εξέλιξης είναι πολλές, από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τον έλεγχο της γονιμότητας έως το μοντέλο τού «λίγα παιδιά και πιο αργά» που ακολουθούν πολλά ζευγάρια στις σύγχρονες κοινωνίες.
Το ουσιαστικό πρόβλημα, εντοπίζεται στην απουσία πολιτικής, ενώ θα ήταν λάθος να αποδοθεί αυτή η κατάσταση στην οικονομική κρίση και μόνο.
«Η ύφεση επιδείνωσε το πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα δεν είναι σημερινό» ανέφερε η κ. Τραγάκη και συμπλήρωσε ότι τα τελευταία έξι χρόνια «χάθηκαν» 110.000 γεννήσεις, δηλαδή περισσότερες από τις γεννήσεις ενός έτους.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο ελληνικός είναι ο έκτος πιο γερασμένος πληθυσμός στον κόσμο.
Τον περασμένο χρόνο οι γεννήσεις ήταν 38.000 λιγότερες από τους θανάτους, και σύμφωνα με τους μαιευτήρες εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί ο πληθυσμός το 2050 θα έχει μειωθεί σε 6,5 με 8 εκατομμύρια άτομα. Για να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα θα πρέπει οι γεννήσεις να αυξηθούν από 1,3 παιδιά σε 1,5. Ανά 100 κατοίκους στη χώρα μας οι 21,5 είναι ηλικιωμένοι.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Τον 2017 οι γεννήσεις ήταν 38.000 λιγότερες από τους θανάτους,
Εκτιμήσεις: ο πληθυσμός το 2050 θα έχει μειωθεί σε 6,5 με 8 εκατομμύρια άτομα.
Πρόταση: οι γεννήσεις να αυξηθούν από 1,3 παιδιά σε 1,5.
Τέλος η αύξηση της γονιμότητας κατά 1% θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%.