Βίντεο: Όλη η αλήθεια για τους πλειστηριασμούς. Ποιοί προστατεύονται…

15.09

Τελικά πως προστατεύεται η πρώτη κατοικία; Οι πολιτικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί ενώ οι νομικοί όχι.

Η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη σημειώνει ότι με τον νόμο Σταθάκη προστατεύεται σχεδόν το 80% των οφειλετών των στεγαστικών δανείων και δε θα πρέπει να ανησυχούν. Το σύνολο των νομικών όμως τονίζει ότι το σύνολο των οφειλετών όμως δεν έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη και καθώς δεν υπάρχει νόμος προστασίας της ά κατοικίας είναι όλοι στον αέρα.

Να θυμίσουμε ότι το 2016 άρθηκε ο νόμος περί προστασίας από τους πλειστηριασμούς ακινήτων με αξία κάτω των 250.000 ευρώ. Στη συνέχεια επιτράπηκε ο πλειστηριασμός ακινήτων οποιασδήποτε αξίας και είδους.

Η κα Βαγιωνάκη αναφέρεται σε όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη ο οποίος έχει υποστεί τροποποιήσεις από τον Γιώργο Σταθάκη και έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι τα τέλη του 2018 και όχι για το σύνολο των Ελλήνων ιδιοκτητών και πριν λίγο καιρό αποφασίστηκε προφορικά μια συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών, όπου η κυβέρνηση ζήτησε από τους τραπεζίτες να μην πλειστηριάζουν ακίνητα αξίας κάτω των 300.000 ευρώ.

Εκείνοι που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα όλο αυτό το διάστημα είναι όσοι έχουν μικρά στεγαστικά δάνεια, δε μπορούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη και δε μπορούν να ανταποκριθούν στο σύνολο της δόσης που ζητά η τράπεζα χαρακτηρίζοντας τους τα δάνεια κόκκινα και μένουν στην πρώτη τους κατοικία, που χωρίς νόμο όμως δεν χαρακτηρίζεται ως τέτοια. Γι αυτό να θυμίσουμε απείχε και το σύνολο σχεδόν των συμβολαιογράφων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Χτες πέρασε στη Βουλή η τροπολογία που επιτρέπει τη φυλάκιση όσων εμποδίζουν τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών όχι όμως αυτεπάγγελτα.

Τι θα γίνει όταν οι συμβολαιογράφοι επιστρέψουν στα καθήκοντα τους. Αναμένεται βροχή πλειστηριασμών καθώς ακόμα και αν συνεχίσουν να απέχουν στην Κρήτη θα μπορούν ηλεκτρονικά να πλειστηριάζουν οι συμβολαιογράφοι για παράδειγμα από το γραφείο τους στην Αθήνα.

Απορίας άξιον είναι γιατί η κυβέρνηση αφήνει για το μέλλον (για του χρόνου, εφόσον χρειαστεί) τη θέσπιση νόμου προστασίας της ά κατοικίας.