Στο φως η «τελική» επιστολή προς την οικογένεια Λεμπιδάκη

12.30

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε σήμερα η τελευταία επιστολή που έγραψε προς την οικογένεια του, ο ηρακλειώτης επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης, ένα 24ωρο πριν από την απελευθέρωσή του.
 
Πρόκειται για μια επιστολή «υποχώρησης» των απαγωγέων στα λύτρα που είχε συγκεντρώσει η οικογένεια, η οποία όμως, δεν ταχυδρομήθηκε ποτέ επειδή ο απαγωγέας δεν έβρισκε γραμματόσημα!
 
Στην επιστολή οι απαγωγείς πρότειναν προς την οικογένεια Λεμπιδάκη να δώσει 12 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μην φανεί ότι «χάνουν» τις εντυπώσεις, αλλά τελικά θα δέχονταν τα 9 εκατομμύρια 850 χιλιάδες ευρώ της οικογένειας.  

 
Νέα στοιχεία για την πολύμηνη δράση των απαγωγέων του Μιχάλη Λεμπιδάκη φέρνει καθημερινά στο φως της δημοσιότητας η ογκώδη δικογραφία της υπόθεσης.
 
Σήμερα στο προσκήνιο ήρθε η τελευταία επιστολή που συνέταξε ο επιχειρηματίας και η οποία γράφτηκε ένα 24ωρο πριν την απελευθέρωσή του.
 
Πρόκειται για μια επιστολή «υποχώρησης» των απαγωγέων στα λύτρα που είχε συγκεντρώσει η οικογένεια, η οποία όμως δεν ταχυδρομήθηκε ποτέ επειδή ο απαγωγέας δεν έβρισκε γραμματόσημα.
 
Με βάση την δικογραφία, λίγες ημέρες πριν την αστυνομική έφοδο της 2ας Οκτωβρίου, οι απαγωγείς είχαν πέσει στα 18 εκατομμύρια ευρώ, όμως βλέποντας τον κλοιό να σφίγγει γύρω τους και κάτω από τις εσωτερικές διαμάχες ανάμεσά τους, αποφάσισαν να βάλουν τον όμηρο να γράψει την «τελική» επιστολή με την οποία θα πρότειναν την καταβολή 11-12 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Η πρόταση ήταν σχεδόν 2 εκατομμύρια πάνω από τα συγκεντρωμένα χρήματα της οικογένειας, έτσι ώστε να μη φανεί ότι «χάνουν» τις εντυπώσεις και τη διαπραγμάτευση, αλλά τελικά θα δέχονταν τα 9.850.000 ευρώ της οικογένειας.
 
Η επίμαχη αυτή επιστολή βρέθηκε στη μάντρα ανταλλακτικών που κρατούσαν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη, και αποτελεί, ενδεικτικό δείγμα του αδιεξόδου που είχαν φθάσει οι απαγωγείς και της επικινδυνότητας να προβούν σε μοιραία λάθη για τη ζωή του ομήρου.
 
Μάλιστα η αποκάλυψη της επιστολής – ήττας και απογοήτευσης των απαγωγέων -που παράλληλα ήθελαν να διασώσουν το σκληρό εγκληματικό προφίλ τους και να δικαιολογήσουν την πτώση από τα 100 στα 12 εκατομμύρια ευρώ- ήρθε από την κατάθεση του ιδιοκτήτη της μάντρας ανταλλακτικών, όπου κρατείτο τελευταία ο Μιχάλης Λεμπιδάκης.
 
Ο Μανόλης Κλάδος είχε αναφερθεί στην κατάθεσή του στις επιστολές που είχε γράψει ο επιχειρηματίας προς την οικογένεια του, ενώ είχε κάνει αναφορά και στα προβλήματα υγείας που φέρεται να αντιμετώπισε τις τελευταίες ημέρες της ομηρίας του ο Λεμπιδάκης.
 
Μάλιστα στο σημείο αυτό ήρθε και η αποκάλυψη: «Τα φάρμακα τα έδωσα στον Μιχάλη (Λεμπιδάκη) την Κυριακή το πρωί (1η Οκτωβρίου 2017). Εκείνη την ημέρα έγραψε και ένα τελευταίο γράμμα για την οικογένειά του. Παρακαλούσε τη μητέρα του, Άννα, να προτείνουν 11-12 εκατομμύρια ευρώ στους απαγωγείς και εκείνοι εκτιμούσε ότι θα το δέχονταν, απλώς δεν ήθελαν εκείνοι να πέσουν στις διαπραγματεύσεις».
 
Σύμφωνα με την κατάθεση του Μανόλη Κλάδου, ο επιχειρηματίας έγραψε το γράμμα, όμως το κράτησε ο ίδιος για να το ταχυδρομήσει εμπιστευτικά. Και όπως ο ίδιος αναφέρει, παρότι εκείνη την ημέρα προσπάθησε να βρει γραμματόσημα για να το στείλει, τελικά, δεν μπόρεσε.
 
«Το γράμμα αυτό, ανέφερε, το έχω κάπου στο μαγαζί. Το επόμενο πρωί μπήκαν μέσα στην εταιρία αστυνομικοί και μόλις με έπιασαν τους είπα αμέσως ότι ο Μιχάλης κρατείται πάνω».

Τα στοιχεία των «7»
 
Στο μεταξύ, χθες, το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έδωσε στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής διάταξης της εισαγγελίας πρωτοδικών Ηρακλείου, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες των επτά κατηγορουμένων για την απαγωγή.
 
Βασικός στόχος είναι η αναζήτηση πληροφοριών για τον εντοπισμό των τουλάχιστον τεσσάρων ακόμη κρησφύγετων, όπου είχε κρατηθεί ο Μιχάλης Λεμπιδάκης.
 
Αυτοί οι χώροι ενδέχεται να συνδέουν και άλλα πρόσωπα στην υπόθεση, όπως και να εδραιώνουν στοιχεία εμπλοκής των τουλάχιστον έξι ακόμη συνεργών και του «επιχειρησιακού αρχηγού».
 
Πρόκειται λοιπόν για τους:
1) ΚΛΑΔΟ Εμμανουήλ του Δράκου και της Ευαγγελίας, που γεννήθηκε το 1974 στο Ρέθυμνο.
2) ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ Βασίλη του Παναγιώτη και της Μαρίκας, που γεννήθηκε το 1977 στην π.Γ.Δ.Μ.
3) ΠΟΛΟΜΑΡΚΑΚΗ Εμμανουήλ του Οδυσσέα και της Ευαγγελίας, που γεννήθηκε το 1973 στα Χανιά.
4) ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗ Ελευθέριο του Ιωάννη και της Αικατερίνης, που γεννήθηκε το 1995 στο Ρέθυμνο.
5) ΠΟΛΑΚΗ Σταμάτιο του Νικολάου και της Αικατερίνης, που γεννήθηκε το 1971 στο Ρέθυμνο.
6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟ Χρήστο του Βασιλείου και της Βασιλικής, που γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα.
7) ΣΤΑΓΟΓΙΑΝΝΗ Εμμανουήλ του Γρηγορίου και της Μαρίας, που γεννήθηκε 1972 στο Ρέθυμνο.