Ανοικτό Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης

13.22

«Το Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης -παρά την πιεστική δημόσια υποχρηματοδότηση- συνεχίζει δυναμικά να αποτελεί μια από τις πολυδιάστατες & έμπρακτες προσφορές του στην κοινωνία των Χανίων και τον ξεχωριστό περιβαλλοντικό της πλούτο»

Το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι υποχρεωμένο να προβεί σε κατηγορηματική διάψευση σημερινού δημοσιεύματος εφημερίδας των Χανίων με ανακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες για δήθεν «λουκέτο» στο «Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας» του Ιδρύματος. Το «Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας» του Πολυτεχνείου Κρήτης δεν κλείνει αλλά παραμένει – όπως πάντοτε – ανοιχτό στην τοπική κοινωνία για να απολαμβάνει τους «πράσινους» χώρους του, οι οποίοι αναδεικνύουν τη μοναδική βιοποικιλότητα της Κρήτης.

Ως γνωστόν, το Πάρκο στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του στηρίχτηκε από την πολύτιμη οικονομική συμπαράσταση της Παγκρήτιας Ένωσης Αμερικής. Μέχρι και σήμερα, η συνεχιζόμενη οικολογική συντήρηση και λειτουργία του Πάρκου αποτελεί μια ακόμα έμπρακτη και εξωστρεφή συνεισφορά του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος των Χανίων στους συμπολίτες του, η οποία παρά τη δραματική μείωση κατά 75% της δημόσιας χρηματοδότησής του, όπως και του προσωπικού του, δεν περιορίζεται. Το Ίδρυμα εξακολουθεί να διαθέτει σε καθημερινή βάση δύο υπαλλήλους από το προσωπικό της Τεχνικής του Υπηρεσίας για τη συντήρηση του Πάρκου, ενώ ακόμα και τις απογευματινές ώρες παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη φύλαξης, ώστε να διατηρεί το πάρκο του ανοικτό και προσβάσιμο σε κάθε πολίτη.

Παράλληλα, το Πολυτεχνείο Κρήτης, πέραν του Κοινωνικού του ρόλου, ως κύρια αποστολή του έχει την πρωτοπόρα Ερευνητική και Εκπαιδευτική του δράση. Μια από τις βασικές αρχές, στην οποία στηρίζει τα τελευταία χρόνια τη διαρκή ανάπτυξη και διάκρισή του ανάμεσα στα κορυφαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας είναι η δυναμική και παραγωγική προσέλκυση οικονομικών πόρων για τα ερευνητικά του προγράμματα από εξωτερικούς φορείς χρηματοδότησης – καθώς οι δημόσιοι πόροι με δυσκολία πια καλύπτουν ακόμα και τις λειτουργικές ανάγκες. Δυστυχώς, στο ερευνητικό του σκέλος το «Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας», μετά τη διακοπή της προηγούμενης ιδιωτικής του χρηματοδότησης, δεν κατόρθωσε να προσελκύσει τους αναγκαίους πόρους, ώστε να λειτουργεί επ’ ωφελεία της Ακαδημαϊκής κοινότητας με βιώσιμο τρόπο.

Πλέον μετά και την συνταξιοδότηση του επιστημονικού υπευθύνου Καθ. κ. Φίλη, οι ερευνητικές δραστηριότητες του Πάρκου, θα συγκεντρωθούν στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος, ώστε να αναζητηθούν νέες πηγές χρηματοδότησης, κυρίως μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και σε συνεργασία με Φορείς που κατ’ εξοχήν διαθέτουν σημαντική επιστημονική δραστηριότητα και τεχνογνωσία στο αντικείμενο, όπως το ΜΑΙΧ και το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί δραμτική συρρίκνωση κατά -75% της δημόσιας χρηματοδότησης και κόντρα στις ιδεοληψίες των λίγων αξιοποιεί αποτελεσματικά με το βέλτιστο τρόπο την ακίνητη περιουσία του προς όφελος του κοινωνικού συνόλου της πόλης και της Ακαδημαϊκής κοινότητας. Τραγική ειρωνία αποτελεί το γεγονός ότι η Διοίκηση του Ιδρύματος, καλείται από τους πραγματικούς εμπνευστές του δημοσιεύματος, όπως συνήθως συμβαίνει από όσους στερούνται παντελώς πρότασης, να αναζητήσει το «μαγικό ραβδί» της «Δημόσιας στήριξης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Είναι προφανώς θεμελιωδώς διαφορετική η μεταξύ μας άποψη για το σεβασμό του ελάχιστου πλέον Δημοσίου Χρήματος και της Κοινωνικής του αποστολής. Για το Πολυτεχνείο Κρήτης, οι συρρικνωμένοι πλέον Δημόσιοι Πόροι είναι απόλυτα αναγκαίοι και πολύτιμοι για την κοινωνική στήριξη των πραγματικά αδύναμων φοιτητών του, όπως η σίτιση και η στέγασή τους. Το ερευνητικό έργο του Ακαδημαϊκού προσωπικού σαφώς οφείλει να διατηρεί τον κοινωνικό του προσανατολισμό, αλλά οφείλει ταυτόχρονα να διαθέτει τη στοιχειώδη επιστημονική επάρκεια και Καινοτομία, ώστε να μη λειτουργεί ετεροβαρώς για το Μέλλον του Πολυτεχνείου και των συμπολιτών μας.