Κρητη
Στη δημοσιότητα οι χάρτες για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη
Ποια είναι τα προς παραχώρηση θαλάσσια οικόπεδα βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά της Λευκάδας και της Κέρκυρας, καθώς και νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης – Ποιοι πετρελαϊκοί «κολοσσοί» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρονΑναρτήθηκαν σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι χάρτες με τα προς παραχώρηση θαλάσσια οικόπεδα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια.
Σύμφωνα με τις δύο σχετικές αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, παραχωρούνται συνολικά τρεις θαλάσσιες περιοχές, με σύμβαση μίσθωσης. Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά των νησιών Λευκάδας και Κέρκυρας στο Ιόνιο και για δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.
Για τις συγκεκριμένες περιοχές έχει προκηρυχθεί προ δεκαημέρου διεθνής διαγωνισμός, με τους ενδιαφερόμενους να καλούνται να υποβάλουν τις προσφορές τους εντός τριών μηνών.
Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης μίσθωσης, το μίσθωμα θα κυμαίνεται από ένα κατώτερο όριο 4% επί της παραχθείσας ποσότητας υδρογονανθράκων, σε χρήμα ή σε είδος. Η μισθώτρια εταιρεία υπόκειται σε φόρο εισοδήματος με συντελεστή 20% και σε περιφερειακό φόρο της τάξης του 5%.
Όσον αφορά στη διάρκεια του σταδίου των ερευνών, που διαιρείται σε τρεις φάσεις, μπορεί να φτάσει και τα οκτώ έτη. Για τις προς παραχώρηση περιοχές είναι διαθέσιμη δισδιάστατη σεισμική έρευνα 12.347 χιλιομέτρων νέων σεισμικών γραμμών, που καλύπτουν το βόρειο και κεντρικό Ιόνιο πέλαγος και το οικόπεδο νοτίως της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκαν από την Petroleum Geoservices(PGS) το διάστημα 2012-2014.
Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να έχουν πρόσβαση και στα σεισμικά δεδομένα 9.727 χιλιομέτρων ιστορικών σεισμικών γραμμών, τα οποία έχουν υποστεί επαναεπεξεργασία και προσαρμοστεί στα στοιχεία των διαθέσιμων θαλάσσιων γεωτρήσεων.
Ήδη από τον περασμένο Μάιο έχουν εκδηλώσει στο αρμόδιο υπουργείο το ενδιαφέρον τους για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης(εμβαδού περί τα 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκαστη) οι εταιρείες «Total E&P Greece B.V», «ExxonMobil Exporation and Production Greece(Crete) B.V» και «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε».
Αντίστοιχα, για το θαλάσσιο οικόπεδο εμβαδού 6.671 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Δυτική Ελλάδα, η «Energean Oil & Gas-Ενεργειακή Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρεία Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων» έχει ενημερώσει για το ενδιαφέρον της τόσο τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.
πηγή- protothema.gr