Φροντίζει για εμάς ο ειδικός…Φυτεύουμε δροσερό αγγουράκι στο μπαλκόνι

11.06

Φροντίζει για εμάς ο ειδικός…

Ο αγαπημένος μας γεωπόνος Κώστας Λιονουδάκης, που τον απολαμβάνουμε και μέσα από την εκπομπή «Στο Κόκκινο», μας δίνει κάθε εβδομάδα όλα «Τα μυστικά του κήπου» στο neatv.gr.

Η αγγουριά είναι από τα αγαπημένα ανοιξιάτικα λαχανικά που μπορούμε να φυτέψουμε στο μπαλκόνι, στην βεράντα και στην ταράτσα, σε γλάστρα ή σε ζαρντινιέρα. Άλλωστε, η αγαπημένη μας χωριάτικη σαλάτα, σήμα κατατεθέν της ελληνικής διατροφής, έχει σαν βασικό συστατικό το αγγούρι.

Σχετικά με τις ποικιλίες της αγγουριάς, χωρίζονται σε μεγαλόκαρπες και μικρόκαρπες, ενώ υπάρχουν και οι αγγουριές για τουρσί που δίνουν μικρά ανοιχτοπράσινα αγγουράκια, στρογγυλά στις άκρες, με σκουρόχρωμα μικρά αγκάθια.

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες χρειάζεται η αγγουριά στο μπαλκόνι;

Η αγγουριά θέλει γόνιμο δροσερό έδαφος με καλή αποστράγγιση. Επιλέξτε στρογγυλές γλάστρες, διαμέτρου τουλάχιστον τριάντα εκατοστών, με τρύπα αποστράγγισης για να φεύγει το νερό. Χρησιμοποιείστε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά ή ανακατέψτε κομπόστ με άφθονη καλά χωνεμένη κοπριά και αρκετό περλίτη σε αναλογία όγκου 1:1:1. Η αγγουριά θέλει ηλιοφανή θέση και θερμοκρασίες 20-25°C για να ευδοκιμήσει, ενώ είναι ευαίσθητη σε χαμηλές θερμοκρασίες, ειδικά της νύχτας, κάτω από 15°C. Eπίσης, είναι ευαίσθητη στην υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα και γι’ αυτό θα ήταν καλό να την ποτίζαμε με βρόχινο νερό.

Τι πότισμα και λίπανση θέλει η αγγουριά στη γλάστρα;
 
Η αγγουριά, καταρχήν, θα χρειαστεί υποστήλωση στο μπαλκόνι για να μπορέσει να αναρριχηθεί και να αντέξει το βάρος των καρπών της. Επίσης, θα χρειαστεί πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα στη γλάστρα να παραμένει συνεχώς υγρό κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Τέλος, είναι απαραίτητο να ενσωματώνετε μέσα στη γλάστρα δυο κουταλιές της σούπας βιολογικό λίπασμα κάθε είκοσι μέρες για εξασφάλιση καλής ανάπτυξης και πλούσιας παραγωγής.

Τι προστασία από έντομα και ασθένειες θέλει η αγγουριά;
 
Για την φυτοπροστασία, σκονίστε με θειάφι γύρω από τη ρίζα, ώστε με τις αναθυμιάσεις τις ζεστές μέρες να παρέχεται προστασία για τον μύκητα του ωιδίου που προκαλεί άσπρισμα στα φύλλα. Επίσης, ψεκάζετε τα φυτά κάθε βδομάδα διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινου σαπουνιού σε ένα λίτρο νερό για να τα προστατέψετε προληπτικά από τη μελίγκρα και τον αλευρώδη, τα δυο βασικά έντομα που προσβάλλουν την αγγουριά.

 

Κι ένα μυστικό για το αγγούρι
 
Υπήρχε ο μύθος ότι τα αγγούρια πικρίζουν όταν τα πατούσε κανείς στην άκρη των βλαστών τους. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, ο καρπός του αγγουριού πικρίζει μοναχά σε ορισμένες ποικιλίες, λόγω ξηροθερμικών συνθηκών ή λόγω μεγάλων μεταβολών θερμοκρασίας και υγρασίας.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
www.mistikakipou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κουμκουάτ, ένα δεντράκι για το μπαλκόνι σου
Φροντίζει για εμάς ο ειδικός…Πέντε αρωματικά φυτά για το καλύτερο ρόφημα
Μάθε πως να φυτέψετε τα δικά σας πεντανόστιμα ντοματίνια σε γλάστρα