BINTEO: Σήμα κινδύνου εκπέμπει η «λαβωμένη» Φορτέτζα

15.41

Μπορεί να επιφέρει κάθε χρόνο τουλάχιστον 500 χιλιάδες ευρώ έσοδα στα ταμεία του δήμου, όμως πλέον εκπέμπει σήμα κινδύνου αφού απειλείται η ακεραιότητά του.

 

Ο λόγος για το ιστορικό φρούριο της Φορτέτζας στο Ρέθυμνο, στο οποίο λίθοι και πελέκια έχουν ήδη αρχίσει να αποκολλούνται και να πέφτουν.

 

Ωστόσο, το μνημείο απειλείται και από την πυκνή βλάστηση που το έχει «πνίξει» με το δήμο να δηλώνει αδυναμία να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση χωρίς την έγκριση της αρχαιολογίας.

 

Οι εικόνες που κατέγραψε το πρωί η κάμερα τη «Ν.Τ.», έρχονται να διαψεύσουν εκείνους που χαρακτηρίζουν τις φθορές? μικρές και ανώδυνες?

 

Και όμως δεν είναι ένα μισογκρεμισμένο κτίσμα σε κάποιο χωριό. Είναι το ετοιμόρροπο τοιχίο στη δυτική πλευρά του ιστορικού φρουρίου της Φορτέτζας στο Ρέθυμνο.

 

Σχεδόν ένα χρόνο μετά ρεπορτάζ της «Ν.Τ.» για τα προβλήματα που παρουσιάζει η «Ακρόπολη» του Ρεθύμνου, η κατάσταση αντί να βελτιωθεί έχει χειροτερέψει. Δυστυχώς, σε πολλά σημεία του μνημείου, οι λίθοι και τα πελέκια αποκολλούνται και πέφτουν.

 

Το φρούριο που μετρά πολλούς αιώνες ζωής είναι το αδιαμφισβήτητο στολίδι της πόλης, ωστόσο, στις μέρες μας μόνο του πλέον βοά πως χρειάζεται συντήρηση.

 

Και την ώρα που η γραφειοκρατία καλά κρατεί, το βενετσιάνικο φρούριο «πνίγεται» κυριολεκτικά και από τα κάθε λογής χόρτα που αναπτύσσονται στα σπλάχνα του.

 

Χόρτα, συκιές, ακόμα και πεύκα ξεπηδούν συνεχώς στα τείχη του φρουρίου λαβώνοντας το ανεπανόρθωτα. Όμως ο δήμος -όπως λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μίνωας Αλεφαντινός- δεν μπορεί να απομακρύνει ούτε μία τσουκνίδα χωρίς την έγκριση της αρχαιολογίας.

 

Ακόμα και οι πολεμίστρες του εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Σε αρκετές από αυτές, έχουν σπάσει οι διπλές προστατευτικές αλυσίδες που υπήρχαν. Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν οι επισκέπτες που συνήθως επιλέγουν αυτά τα σημεία για να φωτογραφίζονται με θέα είτε την πόλη, είτε το γαλάζιο της θάλασσας.

 

Η μελέτη για την αποκατάστασή του, είναι έτοιμη εδώ και χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα όμως, πηγαινοέρχεται από την αρχαιολογία στο υπουργείο Πολιτισμού και από το υπουργείο Πολιτισμού στην αρχαιολογία, μέχρι να τελειώσει η γραφειοκρατία.

 

Ελπίδα όλων είναι η λήξη των γραφειοκρατικών διαδικασιών να μην συνοδευτεί από την κατάρρευση του μνημείου.