Κρητη
Ψυχολογική στήριξη σε 14χρονο από την Κρήτη που έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά
Εξιτήριο από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο παίδων όπου νοσηλευόταν επί δυόμιση εικοσιτετράωρα πήρε ο 14χρονος Γιώργος από την Κρήτη, ο οποίος στο παρελθόν είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά. Ο Γιώργος είχε μεταφερθεί από δύο κοινωνικούς λειτουργούς του Σκαγιοπουλείου ιδρύματος της Πάτρας αρχικά την Παρασκευή το απόγευμα στο Τμήμα επειγόντων περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο, απ? όπου και το έσκασε για να επιστρέψει αργότερα στο ίδρυμα.
Ο 14χρονος Γιώργος που όπως είχε εξηγήσει ο Διοικητής του ΠΠΝΡ Χ. Μπονάνος, στο thebest.gr έχει υποστεί κακοποίηση, αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση και προξένησε το άμεσο ενδιαφέρον του ιατρονοσηλευτικού στο Καραμανδάνειο όπου και μεταφέρθηκε το Σάββατο το απόγευμα. Το νεαρό αγόρι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά στο παρελθόν στην Κρήτη, οπότε και επενέβη εισαγγελέας. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε με αλλεπάλληλες εισαγγελικές εντολές σε άλλη πόλη από όπου και κατέληξε να έρθει στο Σκαγιοπούλειο Ίδρυμα της Πάτρας. Το παιδί δεν ήταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση, ενώ έχει τάσεις αυτοτραυματισμού.
Η αναπληρώτρια Διοικήτρια του Καραμανδανείου και επικεφαλής συντονίστρια του μικροβιολογικού τμήματος του νοσοκομείου, Κατερίνα Γατοπούλου μιλώντας στο thebest.gr, ανέφερε πως τη Δευτέρα λόγω του σοβαρού αυτού περιστατικού, χρειάστηκε να απευθυνθεί στον εισαγγελέα και ζήτησε εισαγγελική εντολή, την οποία και πήρε (μιας και πρόκειται για ανήλικο) προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες μικροβιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις ακόμα και οι πιο εξειδικευμένες.
«Ο 14χρονος έχει ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης και ενός σταθερού κοινωνικού περιβάλλοντος εμψυχωτικού για το ίδιο. Θεωρώ πως θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί τόσο η κοινωνία όσο και η ίδια η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της. Επίσης πρέπει να πω πως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Καραμανδανείου έδειξε όλες αυτές τις μέρες νοσηλείας του 14χρονου από την Κρήτη, την ανθρωπιά του μέσα από το ιατρονοσηλευτικό έργο και υπηρεσίες του αλλά και την ευαισθησία του και το αποτέλεσμα είναι πως το παιδί δείχνει να έχει ηρεμήσει. Ως Νοσοκομείο πιστεύω πως καλύψαμε όλες τις απαραίτητες πτυχές που αφορούσαν στην νοσηλεία του παιδιού ενώ πολύτιμη είναι και η συνδρομή της Διευθύντριας της νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου κυρίας Αλμπάνη. Επαναλαμβάνω πως πολύ καλή και σημαντική επίδραση και επιρροή ασκούν στο παιδί τόσο η κοινωνική λειτουργός του ιδρύματος του Σκαγιοπουλείου την οποία συμβουλεύεται και ακούει όσο και η κοινωνική λειτουργός του δικού μας νοσοκομείου».
Ο Γιώργος κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο φυλασσόταν διαδοχικά και από κυρίες του Ερυθρού Σταυρού.
Το βασικό πλέον θέμα έχει να κάνει με την ψυχολογική στήριξη και παρακολούθηση του παιδιού προκειμένου να μπορέσει να ξεφύγει απ? ότι έχει υποστεί και να ζήσει σ? ένα σταθερό κοινωνικό και ψυχολογικό περιβάλλον.