Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στην Κριτσά για το ελαιόλαδο και τη διατροφή

08.53

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στη Κριτσά Λασιθίου οι διήμερες εκδηλώσεις για το ελαιόλαδο με έμφαση στη διατροφή, την υγεία και τον πολιτισμό  ?LIA, ΚΡΙΤΣΑ 2015? που οργάνωσε στις 10-11 Οκτωβρίου 2015 ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κριτσάς σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Νικολάου και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας. Στην έναρξη των εκδηλώσεων πρόεδρος του Α.Σ. Κριτσάς Νίκος Ζαχαριάδης είπε μεταξύ άλλων ότι αξιοποιώντας το άριστο εδαφοκλιματικό περιβάλλον της περιοχής, την τεχνογνωσία και την ορθολογική οργάνωση ο Α.Σ. Κριτσάς είναι πρωτοπόρος την τελευταία δεκαετία στο ποιοτικό ελαιόλαδο εξασφαλίζοντας καλύτερες τιμές στους παραγωγούς. Και κατέληξε ότι μόνο με την ποιότητα και την εξωστρέφεια μπορούμε να στηρίξουμε τον παραγωγικό πλούτο του τόπου μας. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο βουλευτής Λασιθίου Μ. Θραψανιώτης, η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Π. Πετράκη και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Α. Ζερβός.

Ο τ Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων Κων/νος Χαρτζουλάκης αναφέρθηκε στην παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση ελαιολάδου που αυξάνεται παράλληλα από το 1990 μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι η ελαιοκαλλιέργεια της χώρας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον πρέπει να στραφεί στην παραγωγή ιδιαίτερα ποιοτικών και ασφαλών πιστοποιημένων ελαιοκομικών προϊόντων σημαντικής προστιθέμενης αξίας. Μια δυναμική ελληνική απάντηση στην επιδιωκόμενη ?ελαιοκομική παγκοσμιοποίηση? θα μπορούσε να είναι η επιλογή και καλλιέργεια σε κάθε περιοχή ντόπιων ελληνικών ποικιλιών. Στη ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου από την παραγωγή μέχρι τον καταναλωτή αναφέρθηκε Απ. Κυριτσάκης, ομότιμος καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι πρέπει να όλοι να γνωρίζουμε και να επικοινωνούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρητικού ελαιολάδου που το διαφοροποιούν στις διεθνείς αγορές. Η κα. Μ. Ράππου από το ΥΠΠΑΤ αναφέρθηκε στις δράσεις προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου στο εσωτερικό και τις διεθνείς αγορές τονίζοντας ότι υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά απαιτούνται συνέργειες μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αναγκαιότητα που επισήμανε μαζί με την πιστοποίηση και τυποποίηση του ελαιολάδου και ο Λ. Ζαρκάδας από την Δ/νση Πιστοποίησης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο καθηγητής Ηλ. Καστανάς, ιατρός του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες των συστατικών του ποιοτικού ελαιολάδου (φαινόλες, μικροστοιχεία, κλπ) στην υγεία του ανθρώπου και τόνισε ότι το ελαιόλαδο πρέπει να τυποποιείται σωστά για να εξασφαλίζονται όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του. Τέλος, ο Ε. Πλατανησιώτης, Γεν. Δ/ντής της ΓΑΙΑ αναφέρθηκε στους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της τιμής του ελαιολάδου.

Σημαντικές ήταν οι εισηγήσεις για την ελιά και το πολιτισμό της στην ανατολική Κρήτη από την αρχαιολόγο Α. Μονιάκη, τα αρχαία ελαιόδεντρα και την αναγκαιότητα διάσωσής τους από τη δημοσιογράφο Π. Λασιθιωτάκη, τη συμβολή της γαστρονομίας και του ελαιολάδου στην τουριστική προώθηση μιας περιοχής από την Ι. Σαραντοπούλου, καθηγήτρια του ΑΣΤΕΚ και εμπειρία από το γαστρονομικό τουρισμό και την σύνδεσή του με τη φιλοξενία από τον Α. Αλεξάνδρου, εμπνευστή του ?Taste Lemnos?.

H Eιρ. Μαραζιώτη διατροφολόγος εκπαιδευτικός αναφέρθηκε στα ελαιοκομικά προϊόντα ως βάση της Μεσογειακής διατροφής και έκανε επίδειξη δεκατιανού με βάση το ελαιόλαδο από σε παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία εκτέλεσαν συνταγές που επιμελήθηκε, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη αγωγής για την διατροφή από το σχολείο. Πραγματοποιήθηκε επίσης έκθεση έργων σχολικού  καλλιτεχνικού διαγωνισμού  με θέμα την ελιά και το ελαιόλαδο. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κοινού στην οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου που έγινε από την Ζ. Σιγανού, χημικό της ΕΑΣ Μεραμβέλου. Στο διαγωνισμό τοπικών εδεσμάτων με χρήση προϊόντων της ελιάς συμμετείχαν πάνω από 15 διαφορετικά πιάτα που αξιολογήθηκαν από τους Μ. Λαμπράκη και Γ. Μάργαρη, που παρουσίασαν και συνταγές μαγειρικής με βάση το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Οι διήμερες εκδηλώσεις έκλεισαν με την βράβευση των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό μαγειρικής, γευσιγνωσία των εδεσμάτων από το κοινό.