Αξιοποίηση βιομάζας ζωικών αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας στα Ανώγεια

18.14

Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση με προοπτικές που θα απελευθερώσουν τοπικές δυνάμεις στο θέμα της ενέργειας

Τις προοπτικές δημιουργίας μονάδας αξιοποίησης βιομάζας ζωικών και οργανικών αποβλήτων και την παραγωγή ενέργειας με στόχο και την ενέργεια σε τηλεθέρμανση, εξετάζει η δημοτική αρχή στα Ανώγεια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση με προοπτικές που θα απελευθερώσουν τοπικές δυνάμεις στο θέμα της ενέργειας, αλλά θα καλυφθεί και ένα μεγάλο ζητούμενο σχετικά με τα απόβλητα που υπάρχουν από την κτηνοτροφία, τα τυροκομεία και τα ελαιοτριβεία της ευρύτερης περιοχής. Στόχος πάντα είναι η μετατροπή των αποβλήτων σε ενέργεια θερμική και ηλεκτρική που θα διοχετεύεται μέσω αγωγών σε κάθε σπίτι των Ανωγείων.

Στα Ανώγεια βρέθηκε σήμερα για το θέμα αυτό η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη – Ταβερναράκη, η οποία, σε συνάντηση που είχε με τη δημοτική αρχή για το συγκεκριμένο θέμα, εξέτασε τη δυνατότητα δημιουργίας και εγκατάστασης ενός τεράστιου καυστήρα και λέβητα που θα λειτουργεί στα Ανώγεια με καύσιμα προερχόμενα από τα ζωικά απόβλητα, ώστε σε τελικό επίπεδο να αλλάξει προς το καλύτερο τις ζωές των πολιτών αρχικά της τοπικής κοινωνίας μειώνοντας σημαντικά το κόστος σε θέρμανση και ηλεκτρικό των νοικοκυριών και της επαγγελματικής στέγης.

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη, η Περιφέρεια και η πολιτεία μπορεί να σταθεί αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια γιατί,όπως είπε “θεωρούμε ότι τέτοια έργα, που μπορούν και συνδυάζουν ουσιαστικά την αξιοποίηση αποβλήτων και την παραγωγή ενέργειας, είναι έργα πρώτης προτεραιότητας. Σήμερα θέτουμε τις πρώτες γραμμές και διερευνούμε αν αυτή τη στιγμή τα Ανώγεια μπορούν και έχουν ικανή ποσότητα αποβλήτων που θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια μονάδα. Συντεταγμένα με πιο γρήγορους ρυθμούς και αν πραγματικά υπάρχουν οι προοπτικές και οι δυνατότητες , τότε είμαστε σε θέση να τις αξιοποιήσουμε”.

Τα Ανώγεια έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για μία τέτοια επένδυση, και αν κάτι τέτοιο στεφθεί με επιτυχία θα αποτελέσει έργο πιλότο για την Ελλάδα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αντιδήμαρχο, Βασίλη Σμπώκο, ιδέα και πρόταση του οποίου ήταν η διερεύνηση για τη δημιουργία μονάδας αξιοποίησης βιομάζας ζωικών και οργανικών αποβλήτων “ένα τέτοιο αναπτυξιακό έργο εκτός των άλλων θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα μειώσει το κόστος της καθημερινότητας του πολίτη, δεδομένου πως σε κάθε σπίτι καταργεί τους λέβητες και τους καυστήρες, και ένας τεράστιος λέβητας και ένας καυστήρας θα υποστηρίζει όλα τα σπίτια από άποψη θέρμανσης μέσω κεντρικού αγωγού που θα συνδέεται με τις οικίες”, είπε.

Η τηλεθέρμανση είναι η παροχή θέρμανσης με ειδικό δίκτυο μονωμένων αγωγών που μεταφέρουν ζεστό νερό, το οποίο θερμαίνεται σε λέβητες, συνήθως σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, αρκετά μακριά από το χώρο κατανάλωσης. Αφορά επί της ουσίας τη θέρμανση των κτιρίων μιας πόλης, ή ενός τμήματος της πόλης από κεντρικό καυστήρα και όχι από ατομικούς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com