Δεν υπάρχει εικόνα ακόμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Τη διαρκή αναβάθμιση του σχεδιάζει το Πολυτεχνείο Κρήτης

17.47

Το τι έχει επιτευχθεί μέσω του ΕΣΠΑ από το 2021 και το τι σχεδιάζεται μέχρι να ολοκληρωθεί η προγραμματική περίοδος για την Ανώτατη εκπαίδευση, συζητήθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε η Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο πρύτανης υπογράμμισε ότι τα βλέμματα πρέπει να είναι πάντα στραμμένα στην έρευνα σε κατάλληλες κτηριακές υποδομές και με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας, υπογράμμισε ότι έχει βελτιωθεί η χρηματοδότηση του Κράτους προς τα πανεπιστήμια τα οποία ωστόσο σημειώνουν ότι έχουν αυξηθεί τα λειτουργικά τους έξοδα από το κόστος της ενέργειας, ωστόσο χρήζουν αναβάθμισης των κτηριακών υποδομών τους.

Στην ερώτηση για το αν υπάρχει ο κίνδυνος υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης από τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων μιας και η εύρεση κατοικίας και το κόστος ενοικίασης στην περιφέρεια και δη στην Κρήτη είναι ένας Γολγοθάς για τους φοιτητές και θα προτιμήσουν να πληρώσουν δίδακτρα ώστε να παραμείνουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μήτκας απάντησε πως το 2025 θα ξεκαθαρίσει η εικόνα με το ποιοι θα αιτηθούν άδειας λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Εν τω μεταξύ, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης σημείωσε πως στους σχεδιασμούς του Πολυτεχνείου είναι το brain gain, η επιστροφή Ελλήνων καθηγητών που διδάσκουν σε φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού για την αναβάθμιση των σπουδών στο ίδρυμα.

Εκτός από τους καθηγητές όμως η έλλειψη στέγασης δε θα πρέπει να είναι αιτία διαρροής φοιτητών και για αυτό μέσα και από το ΕΣΠΑ θα πρέπει σύντομα να αποπερατωθούν οι νέες εστίες με τις οποίες συνολικά 480 φοιτητές θα μπορούν να φιλοξενηθούν.