60% η αύξηση της νεανικής παραβατικότητας σε τρία χρόνια – Τι προτείνει η ΚΕΔΕ ως αντιμετώπιση

17.21

Για 60% αύξηση την τελευταία τριετία έκανε λόγο ο πρόεδρος της επιτροπής εγκληματικότητας και παραβατικότητας των νέων Μιχάλης Καραμαλάκης.

Πρόκειται για μια ραγδαία αύξηση των περιστατικών βίας αν αναλογιστεί κάποιος πως μόνο για το 2024, μέχρι των Αύγουστο οι ανήλικοι παραβάτες αυξήθηκαν κατά περίπου 3 χιλιάδες.

Ο κ. Καραμαλάκης πρότεινε την υιοθέτηση αποτελεσματικών διεθνών πρακτικών στην αντιμετώπιση της βίας.

Η κυβέρνηση πάντως σαν λύση έχει προτείνει την εφαρμογή safe youth και το My button το οποίο τις επόμενες μέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία.

Θα είναι ελεύθερη εφαρμογή για όλους τους πολίτες. Απλώς το κουμπί πανικού, το My Button, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, θα είναι διαθέσιμο μόνο για τους ανηλίκους άνω των 12 ετών και θα μπορούν να το ενεργοποιήσουν σε περίπτωση που βρίσκονται σε κίνδυνο, για να καλούν άμεσα την αστυνομία στο σημείο στο οποίο κινδυνεύουν και κακοποιούνται». Πάντως αν και η πλατφόρμα stop bulling είναι εδώ και καιρό σε λειτουργία δε φαίνεται να έχει αποδώσει ως προληπτικό μέτρο αφού οι αριθμοί ολοένα και αυξάνονται.

O κ. Καραμαλάκης ως μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ προτείνει από τα κυβερνητικά κλιμάκια μέχρι την αυτοδιοίκηση να υπάρχει μια συνολική αντιμετώπιση και η ΚΕΔΕ θα μπορούσε να έχει τον ρόλο του συντονιστή.

Τέλος από αστυνομικούς κύκλους εκφράζεται η ανησυχία ότι το my button και αυτές οι εφαρμογές μπορεί να γίνουν ένα κακόβουλο παιχνίδι στα χέρια των εφήβων που δε θα λύσει επί της ουσίας το πρόβλημα της παραβατικότητας. Για να το αποτρέψει αυτό η εφαρμογή ο χρήστης θα καλείται να απαντήσει σε δύο βασικά ερωτήματα αμέσως μετά την ενεργοποίηση του κουμπιού:

πού βρίσκεσαι;

σε τι είδος κίνδυνο βρίσκεσαι;